LIVE: 7 nejlepších okamžiků Mezi ploty

Vydáno 07.10.2014 | autor: redakce

Festival Mezi ploty se letos přesunul z konce jara na začátek podzimu. Vše ostatní však v areálu Psychiatrické nemocnice v Bohnicích zůstalo při starém: desítky vystoupení, mnoho divadelních představení, pestrý doprovodný program a letos i veřejná sbírka na pomoc duševně nemocným. Jaké okamžiky letošního ročníku patřily k těm nejpovedenějším?

LIVE: 7 nejlepších okamžiků Mezi ploty LIVE: 7 nejlepších okamžiků Mezi ploty


mezi ploty den i 43 20141006 1343242408

 

 

SLUNÍČKOVÝ TOMÁŠ KLUS

Ano, sloní dávka Klusovy sluníčkové energie, kterou během svých koncertů vysílá do publika, nemusí dělat citlivějším náturám dobře. Zarytí pesimisté, bručouni a hudební kritici nad jeho poskakováním, slovními hrátkami a vyznáváním lásky nepřestanou lamentovat. A vážné nátury jen těžko skousnou jeho poněkud infantilní nápodobu květinových dětí, kterou se neváhá prezentovat i mimo svá vystoupení. Nepopiratelnou skutečností ovšem je, že ačkoli není Tomáš Klus kdovíjaký muzikant, a vlastně ani textař, pozitivní vlna jeho energie dokáže nakazit davy. A to v dnešní ustarané době není málo, obzvláště uvnitř bran psychiatrické léčebny.


mezi ploty den i 61 20141006 1082903370

 

DAN BÁRTA A ROBERT BALZAR TRIO

Dan Bárta s ubíhajícími léty stále více inklinuje k jazzu, k čemuž jistě prospívá i jeho dlouholeté spojenectví s kontrabasistou Robertem Balzarem (mimo jiné člen Bártovy kapely Illustratosphere). Robert Balzar Trio, které existuje od poloviny devadesátých let, patří k tomu nejlepšímu, co můžeme na české jazzové scéně najít. Společně s Bártou o tom v neděli večer přesvědčili také festivalové publikum, shromážděné v bohnickém kostele sv. Václava. Zvuku kapely kupodivu příliš neškodila akustika tohoto prostoru (pro zvuky jiných kapel smrtící), a tak se tato čtyřčlenná formace postarala o přinejmenším důstojný, podle mnohých však dokonce fantastický závěr festivalu.

DSC 7864 1

 

ABRHÁM S KAČEREM ČETLI HAVLA

Od pořadatelů je hezké, že se v podvečer nedožitých 78. narozenin Václava Havla rozhodli do programu festivalu zařadit četbu jeho textů. A ještě lepší byl fakt, že se četby zhostily takové osobnosti, jako jsou Josef Abrhám a Jan Kačer. Lidé ve zcela zaplněném hledišti Divadla Za plotem si přišli poslechnout, co se jedné z nejvýznamnějších osobností našich moderních dějin honilo v hlavě během pobytu ve vězení na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Že se díky filosoficky etickému Havlově traktátu (kterým Dopisy Olze bezpochyby jsou) v areálu léčebny zdrželo až do nočních hodin tolik lidí, svědčí jistě o tom, že jsou jeho myšlenky stále nadčasové. A snad i o tom, že se odkaz našeho bývalého prezidenta nadále těší úctě.

Mezi ploty den I 92

 

ONDŘEJ A ONDŘEJ S LOOPEREM

Looper je tuze zábavná věc. Mezi ploty si s ním letos, nezávisle na sobě, pohrávaly hned dvě známé firmy, Ondřejové Ruml a Havlík. Ruml, kterému patřil kus sobotního odpoledne na scéně Relax, s looperem před léty prorazil v talentové soutěži X-Factor. Že se svou hračkou pořád umí kouzlit, předvedl i v Bohnicích. Zazpíval několik svých skladeb, i pár známých hitů, z nichž publikum nejvíce zaujala píseň Be Worry Don't Happy, tuze tesklivá mollová předělávka známé písně Bobbyho McFerrina. Zanedlouho po Rumlovi svůj looper zapnul také Ondřej Havlík aka En.Dru. Protože vystupoval na Dětské scéně, tvořily jeho publikum zejména rodiny s dětmi. Malé i malinké děti En.Dru vynalézavě zapojoval do hry a svým zpěvem, beatboxem, loopingem a v neposlední řadě i svou bezprostředností shromážděný dav velmi pobavil a mnohé přítomné nechal stát s otevřenými ústy.

mezi ploty den i 14 20141006 2050550315

 

HORÁČKŮV ČESKÝ KALENDÁŘ

Koncert Lenky Nové, Františka Segrada a Ondřeje Rumla v tomto výběru nemůže chybět. O tom, že zhudebněné básně Michala Horáčka táhnou obecenstvo vskutku široké, svědčí i skutečnost, že se jeho velká část tlačila i před vraty kostela sv. Václava a čekala, že se dostane alespoň na krajíček. Přestože jen dostatečně rychlí šťastlivci mohli slyšet dobrý zvuk koncertu, mnoha zbylým návštěvníkům přesto stálo za to na koncertě setrvat. A to rozhodně není jen tak.

mezi ploty den i 24 20141006 1568651334

 

FESTIVALOVÝ AREÁL

Možná se bude zdát trochu zbytečné vyzdvihovat něco, co nezávisle na festivalu existuje v Bohnicích už dlouhou dobu, jenže vynechat možná nejvýznamnějšího tvůrce atmosféry by nebylo fér. Areál Psychiatrické nemocnice Bohnice krom řady secesních budov ze začátku minulého století skýtá taky výjimečně krásný park. Ten pořadatelům akcí nabízí řadu příjemných zákoutí. Během festivalu Mezi ploty v nich vyrostlo několik větších i menších pódií, scén, dílny, čajovny a kavárny a některé krásně vzrostlé stromy byly nápaditě ozdobeny (jako v případě Dream Forest Paper Show). Nejen, že je takové místo krásné, nabízí ale i mnoho prostoru pro lidskou kreativitu.

mezi ploty den i 32 20141006 1438100590

 

DRAŽBA OBRAZU MALÝHO DEJVA A DĚTÍ

Dobročinné dražby bývají vrcholem akcí, neboť všechny přítomné na nějakou dobu omámí blahý pocit, že se účastní výkonu velkého a zásadního dobra. V případě letošní dražby v Bohnicích zavládla v publiku určitě podobná atmosféra. A to i přesto, že se obraz motýla, který společnými silami, během malířské dílny, vytvořily děti a loňský finalista talentové soutěže Česko Slovensko má talent, prodal za pouhých devět tisíc korun. To vlastně není příliš mnoho. Pro radost a atmosféru tohoto okamžiku ho však ve výběru nejdůležitějších momentů festivalu nelze vynechat.

 

text: Barbora Vrablíková, foto: Michaela Hermína

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít