RECENZE: Passenger vás donutí uronit slzu

Vydáno 11.10.2014 | autor: redakce

Passenger se v České republice představí v rámci evropského turné už 16. října. Jeho poslední album překypuje emocemi a texty, v nichž nešetří metaforami vystihující situace, které všichni dobře známe.

RECENZE: Passenger vás donutí uronit slzu RECENZE: Passenger vás donutí uronit slzu

passanger whispers

 

PASSENGER
WHISPERS
Sony Music
11 trax / 40:53

Tracklist: Coins In A Fountain, 27,Heart's On Fire, Bullets, Golden Leaves, Thunder, Rolling Stone, Start A Fire, Whispers, Riding to New York, Scare Away the Dark

Passengerova hudba útočí zejména na emoční stránku, a to v plném rozsahu. Smyčce, které příběhům na albu přitakávají, lépe pomohou pochopit pocity, které má vyvolat. Atmosféru dokreslují i propracované aranže, kdy se k akustické kytaře postupně nabaluje zpěv a posléze další nástroje. Podobně to mají např. Beirut, s tím rozdílem, že se nejedná výhradně o dechovou sekci. Nicméně přidávání a ubírání akustických nástrojů je velmi podobné.

V akustické muzice podobné výrazové prostředky přidávají na hutnosti a tím pádem na naléhavosti. Zřejmě se jedná o snahu figurovat ve scénách, kde plačící duše nechává svou nenaplněnou lásku jít a smutek se dá krájet. Možná nejen ve filmech, ale i v reálném životě. Určitě ale nelze říct, že by byl Passenger ryze "pro holky".

Album Whispers nemá ambici vybočit ze zaběhlých kolejí předešlých desek a stylu smutných písniček. Naopak jen přidává plyn a žene toto smutnění do extrému. Především pak klade důraz na akustickou kytaru a jedinečný vokální projev. Passenger je spíš jako vypravěč krásných, ale smutných konců. Scare Away the Dark nabídne naději a cestu, jak vyváznout z deprese a špatné nálady, eponymní Whispers zase smyčcovou pasáží vyvolává husí kůži. Časté hudební gradace a skutečné texty o nepochopeném životě, ukončených vztazích a přetrvávajících láskách, s nimiž se ztotožníte; jedním slovem - lidskost.


Celé album funguje jako po sobě jdoucí dny, kdy láska vašeho života odešla a vy víte, že už se nevrátí. Passenger s empatickou zručností otiskl své zkušenosti, popisující pocity, které zažívá každý z nás, a nabízí pochopení. Jeho Whispers zanechá hlubokou stopu.

BEST TRAX: Whispers, Scare Away the Dark, Hearts On Fire
ZKUS TAKY: Stu Larsen - Thirteen Sad Farewells, Ed Sheeran - X, Asaf Avidan - Different Pulses

Filip Loukotka
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít