Marpo: Přijď na nejlepší show, kterou v hiphopu můžeš vidět

Vydáno 18.10.2014 | autor: redakce

Momentálně má plnou hlavu příprav koncertu v pražském SaSaZu a sebevědomí mu rozhodně nechybí: "Nastavím level, který tu nikdo nikdy nepřekonal," tvrdí Marpo. Jak to dopadne v reálu, se dozvíme 23. října. V rozhovoru dále prozradil, čím chtěl být ve dvaceti, nebo co ho baví na hraní v Chinaski.

Marpo: Přijď na nejlepší show, kterou v hiphopu můžeš vidět Marpo: Přijď na nejlepší show, kterou v hiphopu můžeš vidět


Marpo int2014 17Marpo


Zanedlouho chystáte klubový koncert v pražském SaSaZu. Máte raději koncerty v klubech nebo na větších pódiích, jako byla třeba O2 arena, kde jste hrál jako bubeník Chinaski?

Koncerty v klubech jsou nejlepší. Nikdo není nervózní, je to takové intimní. Je tam vedro, to mám rád, jak jsou všichni mokří... Baví mě to. Kulturáky jsou taky fajn. Ale ty haly, tam jsou všichni vystresovaní, šílí každý od produkce až po nás muzikanty. Navíc je tam zima.

Vy se přece při bubnování trochu zahřejete, nebo ne?
Trochu sice ano, ale je nepříjemné hrát v zimě, člověk má ztuhlé prsty a jde to obtížněji. Jinak je samozřejmě fajn stát před vyprodanou O2 arenou, ale na tom já nemám žádný podíl, to jsou písničky kluků.

Chtěl byste někdy pokořit O2 arenu i sám coby Marpo?
Bylo by samozřejmě krásné, kdyby na Troublegang přišlo tolik lidí. Neumím si ale představit, co bychom tam museli dělat, abychom zaujali všechny ty lidi. Nemáme totiž kapelu, je to přece jenom hip hop. Asi bychom museli lítat po pódiu jak Pink, aby to pro ty lidi bylo záživné. Rap je intimní záležitost, je o kontaktu s lidmi. I to SaSaZu je poměrně velké, fanoušci si to nejlépe užijí v nějakém malém klubu.


Přesto jste si SaSaZu vybral pro křest vaší bestofky. Proč?

Za prvé, SaSaZu je pro mě takový milestone. Rytmus to vyprodal, Majk Spirit myslím taky, zkrátka všechny hiphopové jedničky. Chtěl jsem ukázat, že taky máme na to vyprodat SaSaZu. A další věc je ta, že se tam dá dobře postavit pódium, je tam totiž vysoký strop a ten prostor je taková dlouhá nudle. Budeme mít stage za čtvrt milionu a v SaSaZu se s tímhle dá hodně vyblbnout.

Říkáte, že třeba do Lucerna Music Baru by se to nevešlo?
Já mám Lucerna Music Bar hrozně rád. Je to moje srdcovka už jenom kvůli Chinaskám, se kterými tam hrajeme každé Vánoce. Show, kterou jsme teď připravili, tam ale zkrátka nejde udělat, ten klub je na to malý. Loni jsme Music Bar vyprodali, tentokrát jsme chtěli něco většího. Pódium dělal Martin Hruška, který dělal turné Lucie, Chinaski v O2 areně, dělal Majálesy a další velké akce. Vymyslel nám speciální stage pro tento koncert. Máme to hezky spočítané, když budeme mít vyprodáno, tak jsme na nule.


Co takovým koncertem sledujete?

Chceme lidem ukázat, že hip hop jde dělat i jinak, a sice takovým rock-popovým způsobem. Řekl bych, že je to taková západní stage, nikdo tady ještě něco takového neudělal. Chceme nastavit level, který tu ještě nikdy nikdo nepřekonal.

Jak jste na tom s prodejem vstupenek?
Zatím to vypadá dobře. Loni jsme na tu Lucernu měli touhle dobou prodaných asi tři sta lístků, teď na SaSaZu jich už máme třináct set.

Slibujete velkolepou show. Jak bude vypadat?
Bude tam dlouhé molo do prostoru, třicet metrů čtverečních ledkových frameů a tak dále... Nechci to teď úplně prozrazovat, ať se na to lidi přijdou podívat. V tuhle chvíli máme to pódium hotové.

Řešíte při přípravě takového koncertu i barvu světel a podobně?
To budeme řešit s osvětlovačem. Spolupracujeme na tom s jedním z nejlepších osvětlovačů u nás, Lukášem Patzenhauerem, který svítil třeba Lucii, Chinaski taky. Nechám to hodně na něm, dostane playlist a podle toho uváží, jak to bude vypadat. Dáme mu nějaké indicie, co nemáme nebo máme rádi. Ale já osobně to moc neřeším. Jestli svítí červená nebo modrá, to je mi celkem jedno.


Máte už bestofku kompletně připravenou?

Právěže nemám. Dneska měla vyjít, ale nějak se to nestalo. Čekám totiž ještě na jednoho hosta, se kterým mám udělat ještě jeden featuring, ale jeho dohnat je dost náročné. Patrně nakonec vyjde až ten den v SaSaZu.

Vy ty písničky budete točit všechny znova?
Ne, to ne, ale budou tam dva bonusové tracky. Chci, aby tam bylo něco navíc, a zároveň chci ukázat lidem, jakým směrem se teď budeme ubírat.

Marpo int2014 15

Marpo int2014 08

Kdybyste měl vybrat best off momenty svého života, jaké by to byly?
Rozhodně narození dcery, to je moje best of. Když to vezmu z pohledu kariéry, tak je to ten vyprodaný Music Bar. To jsem si přál celou dobu, co dělám hip hop, a loni se to konečně povedlo. Potom jsou to různé momenty z boxu, když jsem někde něco vyhrál. Já mám rád chvíle, kdy jsem něco dokázal. A samozřejmě vyprodaná O2 s Chinaski, to bylo neskutečný.

Koncertem v SaSaZu slavíte deset let na hudební scéně. Jaký člověk jste byl před těmi deseti lety?
Cholerický dement. Pořád jsem se někde pral, byl jsem takový nevyblbnutý. Pak jsem ve dvaceti začal boxovat a byl klid. Když mi bylo dvacet, chtěl jsem být advokát. Byl jsem rok na právech v Plzni, ale pak jsem zjistil, že mi učení nejde a přestalo mě to bavit. Pak jsem se rozhodl, že se budu živit hudbou, což se povedlo.

Jak se na vaši profesi dívá vaše maminka? (Hana Petřinová je manažerka Chinaski, Miro Žbirky, Davida Kollera, Anny K., Eddie Stoilow ad.)
Myslím, že je ráda za to, co dělám. Občas samozřejmě pronese něco jako "vidíš, mohl jsi být právník", protože ta hudba je dost nestabilní. Obhajovat lidi můžete do konce života, kriminálníci tady budou vždycky.


Vaše maminka je zároveň manažerkou Chinaski. Jaké to je s ní pracovat?

Ona právě tenkrát moc nechtěla, abych nastoupil do Chinaski, protože věděla, jak náročná je to práce. V té kapele jsem se musel podrobit tomu být týmový hráč. Máma ví, že jsem zvyklý si vždycky všechno dělat sám a najednou tam byl někdo, kdo mi říkal: "pojedeme tohle turné, tyhle koncerty" a podobně. Po pár letech jsem pochopil, že musím pracovat za tým.

Máte spolu nějaké spory?
To je normální. Když jste spolu třicet dní v kuse, tak vám pak na těch ostatních vadí každý pohyb. S Petrem Kužvartem jsme měli problém, že on v létě pořád stahoval klimatizaci a já ji zase přidával. To jednou někdo napočítal za jednu cestu sto padesát pohybů směrem ke klimatizaci. Teď se nám daří, proběhla O2 arena, ta deska se moc povedla... takže je to super.

Marpo int2014 11


Jak se vám vlastně podařilo dostat se do Chinaski?

Byl jsem asi jediný z bubeníků, který se jim nevnucoval. Já už delší dobu znám Frantu Táborského a ten mi tenkrát zavolal, abych si s nimi zazkoušel. Tak jsem tam přijel a totálně jsem to pohnojil. Pak jsem si zahrál ještě s Ondrou Škochem, který řekl, že si dokáže představit se mnou hrát. Nakonec to dopadlo dobře, vzali mě.

Jaký to byl pocit, když vám řekli, že vás berou?
Byl jsem samozřejmě šťastný. Jako malý kluk jsem jezdil na koncerty s Lucií, sledoval jsem Davida Kollera před tou vyprodanou halou a přál jsem si tohle zažít. Když mě Chinaski přijali, byl jsem z toho nadšený. O to víc, že jsem to vůbec nečekal, protože ta zkouška se mi opravdu nepovedla. Já jsem nikdy nehrál s živou kapelou, takže jsem nevěděl, že se má třeba naklepat tempo a tak. Další věc byla, že ta kapela hraje písničky naživo úplně jinak. Já jsem je znal z desky a najednou to bylo celé rychleji, pořád se tam odehrávaly nějaké změny. Dodneška tomu vlastně nevěřim že ve mě kluci měli tu důvěru a riskli běh celý kapely, že to teda stim Otou vyjde.

Znal jste dobře jejich tvorbu, než jste k nim nastoupil?
Měl jsem raději ty tvrdší věci, třeba jeden čas jsem si pořád dokola pouštěl Basama fousama, tu jsem měl hodně rád.

Co vás na Chinaski baví?
Chemie, která funguje na pódiu. Tahle kapela pokaždé hraje naplno. Vždycky, je úplně jedno kde.  Když hrají pro padesát lidí na nějaké VIP akci, dají jim totéž jako pro dvacet tisíc lidí na Votvíráku. Je mi moc sympatické, že si ti kluci váží toho, co vybudovali.

Dokázalo by vás něco přimět k tomu, abyste z Chinaski odešel?
Jedině, kdyby mě vyhodili.

text: Katarína Straková, foto: Tomáš Vlach

 


Marpo int2014 10 TOP

zavřít