LIVE: Neviditelný loutkoherec Boris Carloff křtil v La Loca pivem

Vydáno 18.10.2014 | autor: redakce

Pro většinu z nás byl pátek 17. října koncem zcela běžného pracovního týdne. Pro Borise Carloffa znamenal večer tohoto dne v pražském klubu La Loca uzavření významné umělecké etapy křtem čerstvě vydaného alba Morphosis.

LIVE: Neviditelný loutkoherec Boris Carloff křtil v La Loca pivem LIVE: Neviditelný loutkoherec Boris Carloff křtil v La Loca pivem


Boris Carloff LaLoca 07


BORIS CARLOFF

La Loca, Praha
17. 10. 2014

To bez přehnané pompy posvětil nápojem, který protékal hrdly většiny přítomných - tedy pivem. Na samotném aktu se spolupodílel Carloffův dvorní režisér klipů (naposledy k singlu Days Go By) Martin Živocký, jenž byl na pódium pozván spolu s Janem Gemrotem, autorem přebalu desky. Iniciátor aktuální existencialisticky laděné výstavy maleb s názvem Intersection se však nedostavil, přestože v sálu údajně přítomen byl.

Jaký je Carloff perfekcionista na studiových nahrávkách, naprosto stejně se snaží se svým čtyřčlenným ansámblem působit i naživo. Skladby jsou provázeny působivými fantaskními projekcemi a především jeho trhavými tanečními kreacemi, vzbuzujícími dojem, že nesledujete člověka, ale jakousi nadpřirozenou loutku, vedenou zdatným loutkohercem. Tyto aspekty jsou vítanou přidanou hodnotou, neboť do určité míry kompenzují snížený posluchačský zážitek, způsobený střídavým upozaděním nebo naopak průnikem do popředí jistých zvukových složek, které jsou na albech lépe zachytitelné a jež zvukovou pestrost Carloffovy tvorby pomáhají lépe pochopit.

Boris Carloff LaLoca 01a

Boris Carloff LaLoca 05a

Celkový dojem z živé prezentace studiové druhotiny však zůstává příjemný. Kapela se ani vzhledem k složitosti aranžmá netříští, ale naopak tvoří harmonický celek s potenciálem pozvolného, avšak chvályhodného vývoje. Zejména violoncellistce Terezii Kovalové, která zvládá v písničce I've Been Thinking of You nahradit svým emotivně naléhavým projevem vábivý hlas Katy Mogensen z islandského uskupení Mammút, patří pomyslná poklona.


Nezbývá než doufat, že následující štace k desce Morhposis, proběhnou přinejmenším stejně hladce, jako ta pražská. A že plány ohledně přesedlání na vážnou hudbu nabudou u Borise Carloffa reálných rozměrů co nejdříve.

text: Adam Vrána, foto: Daniel Třešňák

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít