Historicky první český koncert Lynyrd Skynyrd zaplatí fotbalová Viktorie Plzeň

Vydáno 19.10.2014 | autor: Petr Lenk

Legendární Lynyrd Skynyrd, patřící už bezmála půl století k čelním představitelům jižanského rocku, se konečně podívají do Česka. V rámci projektu Evropské hlavní město kultury 2015 a Slavností svobody přijedou 1. května do Plzně.

Historicky první český koncert Lynyrd Skynyrd zaplatí fotbalová Viktorie Plzeň Historicky první český koncert Lynyrd Skynyrd zaplatí fotbalová Viktorie Plzeň

lynyrd skynyrd 1Lynyrd Skynyrd existují už od 60. let, ale v Česku vystoupí až nyní, 1. května 2015

 

Koncert proběhne u příležitosti 70. výročí osvobození města Plzeň americkou armádou, jichž se zúčastní i mnozí veteráni 2. světové války. Přesné místo konání dosud nebylo oznámeno.

Fanoušci legendární americká kapely Lynyrd Skynyrd na její vystoupení u nás museli čekat téměř 50 let. Základy, tehdy ještě studentské kapely, byly položeny v Jacksonville na Floridě v létě roku 1964. Kapela se do celosvětového povědomí dostala hlavně v 70. letech díky šlágrům Sweet Home Alabama a Free Bird.

 

lynyrd skynyrd 2

 

V roce 1977 při leteckém neštěstí u městečka McComb v Mississippi zahynuli Ronnie Van Zant, Steve Gaines a Cassie Gaines. Po této tragédii se skupina na deset let odmlčela. Od té doby se v ní vystřídala řada muzikantů.


 

V roce 2006 byla skupina uvedena do Rock n´rollové síně slávy. Jejich hity byly použity například ve filmu Forrest Gump nebo v seriálu Jmenuji se Earl. Lynyrd Skynyrd však nežijí jen z minulosti a pravidelně vydávají nová alba – tím dosud posledním je Last of a Dyin' Breed z před dvou let.

Koncertní premiéra Lynyrd Skynyrd se uskuteční zásluhou fotbalového klubu Viktorie Plzeň, (zejména díky jejímu majiteli Tomáši Paclíkovi), který s tímto nápadem přišel, financuje jej a daruje městu Plzeň.

red, foto archiv

 

zavřít