Zemřel Jack Bruce, ikona superskupiny Cream

Vydáno 27.10.2014 | autor: redakce

Jack Bruce, zpěvák a baskytarista Cream, zemřel 25. října ve věku 71 let. Po několika dřívějších falešných oznámeních to potvrdila jeho rodina. Příčinou smrti je selhání jater.

Zemřel Jack Bruce, ikona superskupiny Cream Zemřel Jack Bruce, ikona superskupiny Cream

Cream Clapton Bruce Baker 1960sCream: Ginger Baker, Jack Bruce a Eric Clapton (zleva)


Na oficiálních stránkách a sociálních sítích se objevilo stručné vyjádření: "S hlubokým zármutkem oznamujeme, my, Jackova rodina, že nás navždy opustil náš milovaný manžel, otec a dědeček. Hudební svět přišel o velkou osobnost, ale bude žít dál prostřednictvím své muziky a navždy v našich srdcích."

Bruce stvořil Cream společně s Ericem Claptonem a Gingerem Bakerem v roce 1966. Takzvaná superskupina nahrála čtyři alba a o dva roky později ukončila činnost. Cream byli vůbec první kapelou, jež dosáhla platinové desky. Takto úspěšná byla jejich třetí nahrávka Wheels of Fire.


Po rozchodu se trio se znovu sešlo v roce 1993 při příležitosti uvedení do Rock and Roll Hall of Fame. V roce 2005 pak uskutečnili několik koncertů ve slavné Royal Albert Hall v Londýně. V hledišti tenkrát nechyběli např. Paul McCartney, Ringo Starr, Roger Waters, Brian May nebo Jimmy Page. Poslední show odehráli Cream téhož roku v newyorské Madison Square Garden.

Během své sólové dráhy natočil Bruce čtrnáct nahrávek. Ta poslední, Silver Rails, vyšla letos v březnu.


classicrock.teamrock.com, ape

zavřít