RECENZE: Chinaski v nejlepší formě? Ano!

Vydáno 29.10.2014 | autor: redakce

Členové jedné z nejúspěšnějších českých kapel se za inspirací vydali do legendárního studia Rockfield v Anglii, zahodili za hlavu úvahy, jak mají či nemají znít a o čem zpívat, hudebně dospěli. A jen tak mimochodem natočili nejsilnější album své kariéry.

RECENZE: Chinaski v nejlepší formě? Ano! RECENZE: Chinaski v nejlepší formě? Ano!


Chinaski Rockfield COVCHINASKI

ROCKFIELD
BrainZone
11 trax / 41:14 min

Tracklist: Kapela, Milion dolarů, Jak je to dojemné I, Každý ráno, Láska & Hvězdy, Až nebudu..., Doják, Víno, Narozeniny, Slovenský klín, Jak je to dojemné II

Slova "jen tak mimochodem" ostatně vystihují náladu celého alba: všechny skladby mají vyrovnanou dynamiku, nikde se zbytečně netlačí na pilu, ani se neloudá, a výkony všech muzikantů působí naprosto přirozeně. Tomu odpovídají i slova z tiskové zprávy, podle které Chinaski nejen že neměli před odjezdem do Anglie skladby dokonale nadrilované, ale některé získaly konečnou podobu právě až v Rockfieldu.

Po hudební stránce album Rockfield velké překvapení nenabízí. Nenajdete tu žádné žánrové ani zvukové experimenty či výlety do neznámých vod. Úvodní Kapela silně připomíná melodikou i harmonií jeden z největších kapelních hitů První signální, Láska & Hvězdy zase dají vzpomenout na funkrockové začátky načichlé jazzem z období Dlouhého kouře. Jedním ze znaků zmiňované dospělosti je přijmutí toho, v čem jsou Chinaski nejsilnější a co chtějí hrát: nenáročný pop s rockovým základem, kde ale nenáročnost neznamená hloupost a mělkost.

Druhým znakem je úroveň textů: rádoby vtipné či poetické zkratky (přísahám před hvězdama, že jsi jediná hvězda má), stejně jako společenskou kritiku (textový útok na bulvární média v Dojáku) a použití ostřejších výrazů, působící občas spíše rozpačitě, najdeme sice i na nejnovějším albu, ale v mnoha ohledech Chinaski textařsky dozráli a dovedou se dotýkat i vážnějších témat. A to bez zbytečné patetičnosti (například motiv životní lásky ve skvělých Každé ráno a Až nebudu...).


Jediným slabším momentem je skladba Narozeniny, která je nastavovaná hudebně i po stránce textové, příjemným překvapením je naopak rozverný československý duet Slovenský klín. Songy Jak je to dojemné I a II zase nabízejí nejzajímavější a nejbarevnější aranže.

Rockfield je solidní poprockové album, jemuž sice chybí jasný singl (pomineme-li Víno, které už jako titulka k seriálu Vinaři koluje nějakou dobu rozhlasovým éterem), ale to je vlastně dobře: výsledkem je vyvážená deska, kde absence hlavního favorita vybízí k poslechu všech písní, které tvoří kompaktní celek a kde žádná není navíc.


BEST TRAX: Kapela, Jak je to dojemné I, Každý ráno
ZKUS TAKY: Chinaski - 1. signální, Ready Kirken - Asi se něco děje, Nebe - Než se rozední


Jiří Kalous
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít