Triosk: Nekonečná hudba v Akropoli

Vydáno 19.03.2008 | autor: redakce

Projekt "Music Infinity" - pod dramaturgickým dohledem Josefa Sedloně z Rádia 1 - představuje v Akropoli zajímavá seskupení z celého glóbu. Tentokrát byli na řadě Triosk ze Sydney. Naslouchal Tomáš Pokorný z Prahy.

Triosk: Nekonečná hudba v Akropoli Triosk: Nekonečná hudba v Akropoli

TRIOSK
10.4 Palác Akropolis, Praha

Příjemné setkání třetího druhu.


Zajít v Praze na světoznámou kapelu není dnes většinou problém. Pro tyto účely se nabízí pravidelně hned několik sálů a hal. Jenže pokud je nálada spíš na něco méně známého a přesto kvalitního, na skupinu, která tu nebyla desetkrát a jenž zrovna nevydává všemi očekávané album, máme často smůlu. V poslední době tuto nudu a stereotyp pravidelně čeří už jen žižkovská Akropole, a naštěstí nepolevuje. S dalším dílem série Music Infinity se zde představili australští Triosk, zástupci britského labelu Leaf.



Jako předkapela vystoupil Zapomenutý orchestr země snivců. Šest lidí nám předvedlo klidné vystoupení plné netradičních zvuků linoucích se z tradičních nástrojů. A svojí úlohu (nestrhnout na sebe všechnu pozornost, ale zároveň nenudit obecenstvo) splnili dobře. Samotní Triosk jsou tři chlapíci, živá basa, bicí, klávesy a počítač. Spousta podobných uskupení nezřídka sklouzává k lacinému, nikam neplynoucímu improvizování, oni však dobře vědí, že kvůli tomu se přes celou zeměkouli nejezdí.

Jejich specialitou je spojení elektroniky a živých nástrojů tak, aby dané složky od sebe posluchač už neoddělil. Kdo ví, zda je to více způsobeno bubeníkem, který dokáže hrát s precizností hodinového strojku, neskutečně čistými samply nebo sehraností celého bandu. Tak či tak, je to jen ku prospěchu věci. Když nejste schopni vnímat jednotlivé součásti, je tu mnohém víc prostoru na samotnou melodii. Ta se pohybuje v polohách jazzových, ambientních, s občasnými náznaky post-rocku.



I když jsou Triosk žánrově unikátní, svým pojetím hudby se podobají například Jaga Jazzist. Jen co do počtu osob nepůsobí tak monumentálně. Že u nových písní ještě více experimentují s elektronikou, je fakt známý ze studiových desek a bylo to patrné i během koncertu. Jakoby nám ale svojí hudbou říkali, „nechtějte toho vědět příliš, náš recept vám stejně neprozradíme, raději pořádně poslouchejte.“ A mají pravdu, poslouchat je opravdu co.

Tomáš Pokorný

Fotografie z pražského koncertu najdete ZDE.

www.triosk.com



0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít