LIVE: Simian Mobile Disco ani Stimul se nemohou mýlit

Vydáno 16.11.2014 | autor: Ondřej Bambas

Stimul Radia Wave si na letošní pozdim připravil pro fajnšmekry elektronické hudby příjemné překvapení. Simian Mobile Disco se na scéně pohybují už několik let, do Prahy je však cesty zavedly až po vydání desky Whorl. Ta jde oproti počátkům dua zcela jiným směrem, jak ale set v MeetFactory ukázal, Britové se stále umí odvázat.

LIVE: Simian Mobile Disco ani Stimul se nemohou mýlit LIVE: Simian Mobile Disco ani Stimul se nemohou mýlit

simian mobile disco stimul 111


SIMIAN MOBILE DISCO + DAUWD + DARQ E FREAKER

MeetFactory, Praha
14. 11. 2014

V minulosti jsme měli díky Stimulu možnost zhlédnout interprety jako DJ Shadow, Shabazz Palaces nebo Lapalux. Shodou okolností se k nám všichni jmenovaní v nedávné době opět navrátili nebo brzy vrátí. Ani poslední večírek s dramaturgií aktuální taneční hudby nebyl ochuzen o atraktivní jména a ačkoliv američtí Blondes zrušili kvůli nemoci svou účast, organizátoři pohotově nahradili duo britským producentem Duawdem. Přestože hraje jiný styl než původně plánovaný potemnělý deep house, diváci ho povětšinou odměňovali nikoliv vřavým potleskem, zato slušně zaplněným parketem.

simian mobile disco stimul 002simian mobile disco stimul 18

Dauwd se postupně od melodických linek dostal k jednodušším beatům, kdy však stále většina dobrodružství probíhala pouze na povrchu. Nepříliš plastický podklad vynahrazoval barvitostí zvuků a krátkých zdůraznění. Celý set směřoval k stále aktuálnímu Dauwdovu singlu Lydia z letošního EP Kindlinn. Bohužel ve svém hraní stále pokračoval, čímž se dostal již přes hodinu, která byla až příliš dlouhá.


Pár minut by se dalo ubrat i z následujícího setu Simian Mobile Disco. Ti začali pozvolna, táhle v tempu svého nepříliš starého počinu Whorl. Skladby nahrané živě v prostředí pouštní krajiny jihovýchodní Kalifornie mají blízko k minimalističtějším plochám, které dělají z desky nejintrovertnější a zároveň nejkonzistentnější věc, kterou duo zatím vydalo. Naštěstí vše nejede v cestách vyšlapaných astronautskými pionýry Boards Of Canada a díky trackům jako Sun Dogs nebo Tangents došlo i na tanečnější momenty. Při nich chytili Simian zhruba v polovině setu slinu a začali do diváků valit rychlejší a energičtější linky. Stále si však zachovali svou analogovou tvář, kontrolovali tak pouze výstupy a otáčeli kontrolery. Na největší "otextované" fláky, kterými se zapsali do širokého povědomí, se tak logicky nedostalo, jejich hraní to ovšem nikterak neuškodilo - Simian Mobile Disco se zkrátka nemohli mýlit. Stejně jako se nemýlí deset tisíc koní, jak hlásá jeden z titulů skladeb, které toho večera pustili.

simian mobile disco stimul 19simian mobile disco stimul 22

O popůlnoční dojezd se ze zahraničních hostů postaral Darq E Freaker, jenž jel zase v úplně jiném stylu než ostatní. Grime, tvrdé beaty a hodně hlasité špinavosti vytahoval na zbylé návštěvníky. Londýnský producent sice dokázal míchat z aktuálních trendy černých věcí anglického undergoundu, na jeho set ale měla po Simian Mobile Disco náladu pouhá třetina hostů.

Díky dalšímu příjemnému Stimul večeru si můžeme odškrtnout další z jmen, která nám v České republice chyběla. Kdo byl natěšen na hity Hustler, It's The Beat nebo Audacity Of Huge, zůstal zklamán. Nic podobného se při živém provedení, s kterým duo jede aktuální turné, ale ani nepočítá. Otázkou tak pouze zůstává, zda se anotace k interpretům a pozvánky musí na tyto "zásadní" momenty odkazovat. Že by lidé bez We Are Your Friends nedorazili?

text: Ondřej Bambas, foto: Jiří Šeda - facebook Radia Wave

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít