LIVE: Odcházení podle Klaxons není pouze černo-bílé

Vydáno 23.11.2014 | autor: Ondřej Bambas

Klaxons přijeli do České republiky na svůj první samostatný koncert. Po dvou festivalech je nyní vítal natěšený Lucerna Music Bar. Sobotní nu-rave disco nenabídlo žádnou velkolepou performanci ani předraženou produkci: jen mejdan vzpomínající zejména na rok 2007 a hledící na současnost střlízlivými brýlemi.

LIVE: Odcházení podle Klaxons není pouze černo-bílé LIVE: Odcházení podle Klaxons není pouze černo-bílé


Klaxons 14


KLAXONS + FENECH-SOLER

Lucerna Music Bar, Praha
22. 11. 2014

Se zprávami o posledních koncertech to vždy nebývá tak žhavé. Před pěti lety se například na pražském pódiu loučili Simply Red a příští rok je tu máme znova. Klaxons sice jasnou zprávu o ukončení kariéry nevydali, jejich tweet něco podobného ale minimálně naznačil. Současná pozice britského tria jejich směřování odkazující k pomalému konci, který dříve jak v roce 2015 nepřijde, víceméně podporuje.

Klaxons čerpají zejména ze své první desky a přestože letošní Love Frequency je navrátila na scénu důstojně, výš už je posunout nedokázala. Někde mohou stále vyprodat velké sály, v klubu, popřípadě na festivalu, jim to přece jen sluší více. Lucerna Music Bar ve švech nepraskal, žádné zběsilé shánění vstupenek se nekonalo. Ti, kteří přišli, ale patřili jak k pamětníkům úspěchu v začátcích, tak k mladší generaci, která neváhala čekat ve frontě před vstupem o něco déle a zajistit si tak dobré místo.

Klaxons 01

Klaxons 06

Tvorba předskokanů Fenech-Soler je oproti Klaxons uhlazenější a má popovější strukturu, s níž se z koncertu rozdováděná party neudělá, ale sedět vás taky nenechá. Písně se navíc snaží prezentovat co nejživěji a k použití nahraných podkladů sahají minimálně. Setlist nahlédl k starší eponymní desce jen jednou, většina času tak patřila loňskému comebackovému albu Rituals. Když opouštěli scénu, klub už se solidně zaplnil a i později příchozí tleskali zahřívací show, která udělala ještě lepší dojem než průměrné studiové nahrávky. Když si kapela odpustí přehrávané pózy, budeme se těšit i napříště.


Černě oděné Fenec-Soler vystřídali po čtyčiceti minutách bílí Klaxons. Jelikož byl přesně daný harmonogram, aby se stihla tradiční oldies party, bylo jasné, že 75 minut bude muset Klaxons stačit. Když doznělo intro nesmrtelné In The Air Tonight Phila Collinse, našláplý start s hitem Atlantis To Interzone jasně určil, že o nudu nouze nebude. Při Flashover se poprvé a ne naposledy výrazněji připojily k hudbě stroboskopy. Při pozdní Four Horsemen Of 2012 už ale člověk vnímal smysly jen na půl a nějaké blikání jej nerozhodilo, z mysli tak vytesnil i ty dva tři slabší momenty či výraznější absenci nadstavby studiových nahrávek. Alespoň ale dokáží Klaxons přetavit do live verze hravost a živost svých písní a ukazují, že není jen černá a bílá. Na hudebnících bylo vidět, že turné si rozhodně užívají a dobrý dojem na ně udělalo i pražské publikum. Trojice s "externím" koncertním bubeníkem bavila evidentně i Keiru Knightley, která zpívajíc sledovala celý koncert z balkónku od osvětlovače.

Klaxons 08

 

Pokud by se mělo opravdu jednat o poslední českou návštěvu, odcházení se Klaxons povedlo. A to ani nemuseli vytáhnout slibované nástroje z 3D tiskárny.


text: Ondřej Bambas, foto: Pavel Mužák

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít