SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bobby Womack (170.)

Vydáno 12.12.2014 | autor: redakce

Koncem června tohoto roku opustila svět ve svých sedmdesáti letech všestranně nadaná soulová legenda s kontroverzním životem - Bobby Womack. Během více než padesátileté kariéry spolupracoval s různými umělci, mezi nimiž nechybí Sam Cooke, Janis Joplin nebo Damon Albarn.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bobby Womack (170.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bobby Womack (170.)


Bobby Womack 03Bobby Womack zemřel 27. června 2014


Soulový genius Bobby Womack měl talentu na rozdávání, nedokázal s ním (a omamnými látkami) ale zacházet. Napsal zásadní píseň pro Rolling Stones It's All Over Now, která se stala jejich první skladbou, která obsadila ve Velké Británii první místo. Když zpíval na svých vlastních nahrávkách, donutil vás tančit (Looking for a Love) i vyjádřit touhu jako nikdo jiný (Across 110th Street).

KYTARA S TKANIČKOU OD BOT

Bobby Womack se narodil 4. března 1944. Vyrůstal v jednom ze slumů v Clevelandu společně s dalšími čtyřmi bratry. Už jako malého ho to táhlo k otcově kytaře, ten mu na ni ale zakázal sahat. Bobby to samozřejmě zkoušel i tak, až mu jednoho dne při hraní praskla struna. Snažil se ji nastavit tkaničkou od bot, to mu bylo osm a netušil, že to otec ihned odhalí. Místo výprasku dostal povolení si kytaru půjčovat. Přestože struna zůstala nevyměněná, hrál na ni soul, country i rock and roll. Jeho otec byl nadšený Bobbyho talentem.

Jako malý začal společně s bratry zpívat gospel. Říkali si Womack Brothers a museli stát tehdy na krabicích, aby dosáhli na mikrofon. Jejich zásadní moment přišel v roce 1956, kdy jejich otec zařídil, aby zpívali před - dnes už legendární - gospelovou skupinou z Texasu Soul Stillers. Tehdejší leader skupiny zpěvák Sam Cooke se stal jejich mentorem a pomohl Womack Brothers vyrazit na turné.

Bobby Womack 01ROLLING STONES MU UKRADLI SONG

V roce 1962 na Samovu radu změnili své zaměření z gospel music na soul. Přejmenovali se na The Valentinos a podepsali spolupráci se Samovým labelem. Cooke produkoval jejich první singl Looking for a Love, který byl popovou verzí jejich gospelového songu Couldn't Hear Nobody Pray. Tahle píseň jim pomohla dostat se v roli předskokanů na turné s Jamesem Brownem. Tehdy taky vznikl jejich hit It's All Over Now s blues-country nádechem. Postupně se dostával do hitparád, avšak byl smeten coverem od bílých kluků z Anglie: The Rolling Stones. Womack byl samozřejmě strašně naštvaný: "Řekněte jim k*rva ať si udělají vlastní song!" Uklidnil se, až jakmile začaly chodit peníze z práv za nahrávku.

SMRT COOKA A KONTROVERZNÍ MANŽELSTVÍ

V roce 1964 byl Sam Cooke za podivných okolností zastřelen v Los Angeles. S jeho smrtí ukončil činnost i jeho label a The Valentinos se rozpadli. Tehdy jednadvacetiletý Bobby Womack si začal jen několik dní po pohřbu románek s devětadvacetiletou vdovou po Cookeovi a už tři měsíce po jeho smrti se s ní dokonce oženil. Neúspěšně se snažil o získání kontraktu jako sólový zpěvák, a tak se v roce 1965 odstěhoval do Memphisu, kde navázal spolupráci s American Studios. Tady hrál jako host na nahrávkách Arethy Franklin (Lady Soul, The Letter) i Dusty Springfield (Dusty in Memphis). Hodně času strávil také s Rayem Charlesem. V roce 1968 vydává Bobby Womack svoji první vlastní desku Fly Me To The Moon pod labelem Minit Records postavenou na coverech včetně předělávky hitu Mamas and the Papas California Dreamin, který pomohl Bobbymu do hitparád.


V roce 1970 přistihla manželka Barbara Bobbyho v posteli s její osmnáctiletou dcerou Lindou (z manželství s Cookem). Bobbyho dokonce postřelila a samozřejmě přišel rozvod. Linda si nakonec vzala Bobbyho mladšího bratra Cecila a společně založili úspěšnou R&B dvojici Womack & Womack (například song Woman's Gotta Have It). Syn Bobbyho a Barbary Vincent spáchal v roce 1986 sebevraždu.

DROGOVÉ ESKAPÁDY A KAMARÁDKA JANIS

Janis Joplin pozvala Womacka, aby jí pomohl s jejím albem Pearl, napsal pro ni také píseň Trust Me. Stali se velmi blízkými, jeho auto Janis dokonce inspirovalo pro napsání písňe Mercedes Benz. V její blízkosti byl také v její poslední den před smrtí, když se předávkovala heroinem.


I Bobby měl velké problémy s drogami: "Tehdy jsem bral tolik kokainu, kolik jsem jen zvládnul. Taky jsem hodně pil. Hulil a bral prášky. To všechno každý den, celý den," řekl v jednom rozhovoru časopisu Rolling Stone. Svoje drogové excesy barvitě popsal v memoárech Midnight Mover. Jeho největším parťákem byl v té době Sly Stone a ještě, než se dostalo všechno nad udržitelnou mez, pomohl Stoneovi nahrát There's a Riot Goin'On. Bobby stihl nahrát několik klasických R&B alb, mezi nimi například Communication, Understanding a skvělý soundtrack Across 110th Street (titulní píseň použil později ve svých filmech Quentin Tarantino i Ridley Scott). Byl na vrcholu R&B hitparád se singly jako: Woman's Gotta Have It, That's The Way I Feel About Cha a Harry Hippie - ta je prý věnována jeho mladšímu bratrovi, který tragicky zemřel. Některé zdroje to ale vyvrací.

Bobby Womack 02GORILLAZ

V roce 1976 se oženil s Reginou Banks, a přestože jim to dlouho nevydrželo, až do jeho smrti s ním pracovala jako jeho manažerka. Jeho kariéra se zastavila jakmile nastoupilo na místo funky disco. Na začátku osmdesátých let se mu ale i tak podařilo upoutat pozornost se singlem If You Think You're Lonely Now. Koncem osmdesátek nastoupil do léčebny kvůli závislosti na kokainu.

V roce 2009 vstoupil Bobby Womack do Rock and Roll Hall of Fame, představen svým přítelem Ronem Woodem z The Rolling Stones jako: "skvělou inspirací pro moji kapelu a všechny muzikanty, které znám."

V roce 2010 ho kontaktoval Damon Albarn jako hosta na čtvrtou desku Gorillaz, kde nakonec Womack nazpíval a autorsky se podílel na písni Stylo, která byla nominována na Grammy. Albarn později spoluprodukoval jeho album z roku 2012 The Bravest Man in the Universe.

Bobby Womack se potýkal se zdravotními problémy, cukrovkou, Alzheimerem a rakovinou tlustého střeva. Zemřel 27. června 2014 v Kalifornii ve věku sedmdesáti let. Více než padesát let svého života se aktivně věnoval hudbě.


text: Kateřina Nováková, foto: foto: Jamie-James Medina, facebook umělce

 

Příště: Španělský kytarový virtuóz Paco de Lucía, jeden z nejvýznamějších představitelů flamenca

zavřít