RECENZE: Aneta Langerová ukazuje vyzrálé písničkářské já

Vydáno 10.12.2014 | autor: redakce

Co určuje úspěch Anety Langerové, je neutuchající nadšení a osobitý přístup k práci, který je zárodkem nezaměnitelných nahrávek. Hudební novátorství sice nepřinášejí, fanouškům na druhou stranu nedávají šanci se nad jejími písněmi pohoršit. A s novou deskou Na Radosti je to stejné.

RECENZE: Aneta Langerová ukazuje vyzrálé písničkářské já RECENZE: Aneta Langerová ukazuje vyzrálé písničkářské já


Aneta Langerova Na radostiANETA LANGEROVÁ
NA RADOSTI
Supraphon
13 trax / 44:02

Tracklist: Dívka, Svatá Kordula, Panna, Tragédie u nás na vsi, Intermezzo Tráva, Tráva, Maják, Bříza, Lehkost, Slova z hor, Divoká hejna, Nevěsta, Na Radosti

Během pětileté studiové odmlky nastal u zpěvačky posun minimálně ve dvou oblastech - v práci s hlasem a charakteru témat, o nichž v písničkách pojednává. Důraz na precizní intonaci boří ve skladbách poslední zbytky nucenosti a přerod Langerové z muzikálové zpěvačky (kterou jí řada lidí po vítězství v Superstar předpovídala) v uvěřitelnou písničkářku je tak opět o něco blíž k cílové čáře.

Sdělování pocitů zůstává stejně zaobalené a mnohoznačné, přesto se z něj dá vycítit větší odlehčenost. Sama Langerová ostatně v nedávno publikovaném rozhovoru dala najevo, že se v průběhu posledních let naučila oprostit od malicherných starostí a soustředit se na problémy, které sama považuje za podstatné. Přitom k nim ale neupírá veškerou pozornost. Spíš je hodnotí s odstupem a při jejich zkoumání jí nechybí jak zvědavost, tak i pokora - tedy vlastnosti pro dozrávající osobnost nezbytné.

Stálá a stupňující se složitost zpěvaččiny práce každopádně v méně trpělivých posluchačích nemusí budit kladné dojmy. Ke zdolání alba, jehož kostra vznikala v poklidném prostředí Šumavy, je totiž potřeba čas a ten je ne každý ochotný obětovat.


Na Radosti má však tu schopnost nejen čas zastavit, ale i vtáhnout do dějů, jejichž klíčovým sdělením má být oslava lidské cti, statečnosti a odvahy nepodléhat při uskutečňování nějakých rozhodnutí tlakům okolí. Jak s tím kdo naloží, je na každém zvlášť. Že by vám ale mělo poslechem něco utéct, se bát nemusíte, protože v případě Na Radosti se dá jedině získat.


BEST TRAX: Svatá Kordula, Tragédie u nás na vsi, Nevěsta
ZKUS TAKY: Lenka Dusilová - V hodině smrti, Anna K. - Relativní čas, Hana Hegerová - Mlýnské kolo v srdci mém


Adam Vrána
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít