RECENZE: Koblížci se na nové desce snaží dospět

Vydáno 11.12.2014 | autor: redakce

Po odchodu jednoho ze zakládajících členů se Koblížc! rozhodli povznést svou tvorbu na zralejší úroveň, aby nedominovala pouze v tracklistech mptrojek třináctiletých školaček. Výsledkem je v pořadí čtvrté album, které vychází tři roky od předchozího Sami sebou.

RECENZE: Koblížci se na nové desce snaží dospět RECENZE: Koblížci se na nové desce snaží dospět


koblizci  3KOBLÍŽC!

3+
Warner Music
11 tracks / 40:00 min

Tracklist: Kdyby svět, Dobrej den, Rádio, Čáry máry, Nechtě mě být, V rámci možností, Fokumé, Dicktafón, Ranní schýza potápěčova, Transplantuj injekci, Zřízenej

Některé kapely stárnou a zrají spolu se svými fanoušky. Stejné schéma následují i Koblížc!, kteří od posledního alba Sami Sebou udělali nemalý posun vpřed. Upustili od infantilních a "blboučkých" textů, přidali na hudebních aranžích a přestali psát songy jako přes kopírák, jak činili na předchozích třech deskách.

Ohromná změna je znát už na hlasu Josieho Vařeky, který už nepůsobí jako sladký hoch s čírem. Nyní se nebojí pohrát si s dynamikou hlasu, čímž dává songům trochu toho ostřejšího koření. Umí zařvat a svůj hlas vyhání i do vyšších poloh. Své taky udělalo rozhodnutí nezanedbat zvukovou stránku alba. Masteringem v Londýně kluci neprohloupili a samotné písně dostaly přinejmenším jemný punc světovosti.

V jedenáctipoložkovém tracklistu se jen v menšině objevuje klasický koblížkovský vzorec na to, jak se zalíbit. Kapela přestala útočit na nízké pudy a prvoplánově se pitvořit, aby byla za každou cenu zajímavá. Zvuky kytar doplnili o syntezátory ve skladbách jako Rádio nebo Dobrej den, ve které působí efektně symbióza právě zmíněného synťáku a basové linky. Lehce zapracovali i na textech - jejich písně již nezní jak infantilní dětské říkanky o holkách z pískoviště, ale vybírají si zajímavější témata jako např. strach ve skladbě Ranní schýza potápěčova.


Koblížc! se albem 3+ otevřeli širšímu publiku a zařadili se tak po bok skupin jako Rybičky 48, kteří jsou už dlouho bráni jako regulérní festivalová kapela.


BEST TRAX: Dobrej den, Fokumé, Ranní schýza potápěčova
ZKUS TAKY: Civilní Obrana - Loterie, Rybičky 48 - Tohle je Rock'n'Roll, vy buzny, Mandrage - Silulety


David Stoklas
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít