Ennio Morricone bude v pražské O2 Areně dirigovat Český národní symfonický orchestr

Vydáno 15.12.2014 | autor: redakce

Pražské vystoupení legendárního skladatele Ennio Morriconeho, které se uskuteční 12. února ve vysočanské O2 areně, bude jednou z posledních možností, jak vidět italského maestra v akci. Na příští rok totiž šestaosmdesátiletý Morricone ohlásil své poslední světové tour.

Ennio Morricone bude v pražské O2 Areně dirigovat Český národní symfonický orchestr Ennio Morricone bude v pražské O2 Areně dirigovat Český národní symfonický orchestr


06Ennio Morricone se do Prahy vrátí přesně po roce


Ennio Morricone se objeví na světových jevištích po roční odmlce, kterou zapříčinila jeho zdravotní indispozice. "S velkou radostí mohu sdělit, že můj zdravotní stav je opět plně v pořádku. Během minulého roku jsem bohužel musel odložit několik vystoupení. Velmi si vážím věrnosti fanoušků," řekl o svém zdravotním stavu a plánovaných koncertech sám skladatel.


Na otázku, na co se mohou fanoušci těšit, Morricone odpověděl: "Kromě již klasických 170 hudebníků a zpěváků se mnou pojede také sopranistka Sussana Rigacci. Mám velkou radost, že pozvání na turné přijela také velká zpěvačka Dulce Pontes." Dulce Pontes je Morriconeho dlouholetou spolupracovnicí. Její hlas se objevil v mnoha slavných skladbách italského mistra. Fanoušci ji tak uslyší ve vybraných městech tohoto turné

Zajímavou novinkou je také skutečnost, že Ennio Morricone bude v Praze dirigovat kompletní Český národní symfonický orchestr. "Velice se po našich minulých společných koncertních zkušenostech těšíme. Koncert v O2 areně nebude jediný, následovat bude avizované evropské turné, zatím čítající patnáct koncertů," řekl Milan Sládek, zástupce Českého národního symfonického orchestru.

03b


ČNSO s Enniem Morriconem spolupracuje velmi často. Italský umělec si totiž pražský orchestr velmi oblíbil a natáčí s ním mnoho melodií do filmů, na kterých pracuje. "Každý rok přijede maestro minimálně jednou. Mimo to u nás natáčel filmovou hudbu jeho syn Andrea Morricone, řadu projektů dělají společně. Zpravidla přijede maestro za doprovodu manželky, atmosféra je vždy velice přátelská až rodinná," doplnil Sládek z ČNSO informace o kooperaci s italským umělcem.


Mezi nejzásadnější Morriconeho díla patří hudba k filmu Tenkrát na západě, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý, Bio Ráj, Mise, Maléna, Profesionál, Legenda o 1900, Spoutej mě, Neúplatní, 48 hodin v Paříži, Kill Bill, Nespoutaný Django nebo Lolita. Celkem se jedná o více než 500 filmových titulů.

Morricone má na svém kontě mnoho prestižních ocenění. Mezi ty nejzásadnější patří Oscar za celoživotní dílo, čtyři ceny Grammy, dvě sošky Zlatého glóbu či dvě ocenění Evropské filmové akademie.

Ennio Morricone v Praze (12.2.) vystoupí po roční odmlce. Při posledním vystoupení mu několikrát ve stoje aplaudovala aréna.  Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. 20. února se pak mistr představí také na Slovensku, konkrétně na Zimním stadionu Ondřeje Nepely ve Slovnaft Areně v Bratislavě.

TZ, foto JVS Group

zavřít