Zemřel Joe Cocker. Prohrál boj s rakovinou plic

Vydáno 22.12.2014 | autor: redakce

Joe Cocker, známý pro svůj typický chraplák, zemřel 22. prosince v nedožitých 71 letech. Úmrtí britského muzikanta, jenž byl natrvalo usídlený ve Spojených státech, potvrdil jeho management.

Zemřel Joe Cocker. Prohrál boj s rakovinou plic Zemřel Joe Cocker. Prohrál boj s rakovinou plic


Joe Cocker 02 LRJoe Cocker zemřel ve věku 70 let


S hudbou začal Joe Cocker počátkem šedesátých let pod uměleckým jménem Vance Arnold, kdy s kapelou předělával písně Chucka Berryho nebo Raye Charlese. Proslavil se až coverem Beatles With A Little Help From My Friends. Mezi jeho další nesmrtelné hity patří např. You Are So Beautiful nebo Unchain My Heart.


Cockerova kariéra trvala více než pět desetiletí, během níž natočil čtyři desítky alb. V roce 1983 získal cenu Grammy a Oscara za duet s Jennifer Warnes Up Where We Belong ze soundtracku Důstojník a džentlmen s Richardem Gerem v hlavní roli. Před sedmi lety mu byl udělen Řád britského impéria za přínos k hudbě.

Joe Cocker Bob King Photo 1

Joe Cocker Bob King Photo 3

Poslední album Fire It Up vydal Joe Cocker na podzim před dvěma lety. V rámci stejnojmenného evropského turné navštívil zpěvák také Prahu. Poslední koncert odehrál v červnu letošního roku v Londýně.

ape, theguardian.com, dailymail.co.uk, foto: EMI, Bob King

zavřít