RECENZE: Zakázaný ovoce vyměnilo alkohol za lásku

Vydáno 02.01.2015 | autor: redakce

Občas i sebevětší punker dojde k rozhodnutí, že jeho dosavadní styl života je moc náročný. Proto se rozhodne vylít chlast do umyvadla a za peníze za láhve od piva si koupí Máchův Máj. Tak nějak se zachovala kapela zakázanÝovoce, když začala nahrávat svoji pátou desku s názvem Automat na lásku.

RECENZE: Zakázaný ovoce vyměnilo alkohol za lásku RECENZE: Zakázaný ovoce vyměnilo alkohol za lásku


zakazanYovoce-Automat-na-laskuZAKÁZANÝ OVOCE

AUTOMAT NA LÁSKU
12 trax / 36:27 min

Tracklist: Dokud dejchám, Závislost, Automat na lásku, Na srdci – na jazyku, Srdeční záležitost, Vedlejší účinky, Zvyky, Zastávka na znamení, Zatracené, Otisky, Horší časy, Nikdy nezapomenem

Otázkou zůstává, co ZýO k této změně vedlo. Byla to snad snaha o zalíbení a probojování se do rádiového éteru, nebo jen prostě chtěli uniknout ze stereotypu sexu, drog a rock'n'rollu a namísto toho zahrát na notu zhrzeným ženám ve středním věku? Tak jako tak vyzní jejich Automat na lásku jen jako zkušební verze. Obsahuje defekty a svůj hlavní účel, distribuci lásky a pochopení, neplní. Pankáčům hold srdíčka nesluší.

Oproti předchozím deskám, které byly doslova natřískáné energií a průbojností, je jejich novinka mdlá a utahaná. Songy plné prázdných frází o zamilovanosti a o tom, jak člověk musí v životě bojovat, těžko někoho nedojmou. Posluchač si chvíli přijde jako na laciné vesnické tancovačce, kde se kouká na objímající adolescentní páry, které poprvé zjišťují, že francouzák není jen ten krám z tátovy dílny. Zvukově se naopak nic zásadního nezměnilo, texty jsou doprovázeny přímočarou kytarovou linkou a neuslyšíte žádné rozptylování v podobě sól a dlouhých vyhrávek. Pro takto tematicky zaměřené album by ale rozhodně nebylo na škodu, kdyby se zde něco takového objevilo. Nic není dojemnějšího než zamilovaná balada doplněná o dvouminutové sólo...

Automat na lásku není tak úplně tovární zmetek, ale i obsahuje zajímavé skladby. Za tu můžeme považovat přinejmenším tu, která vévodí samému konci alba. K nahrání písně Nikdy Nezapomenem/Niky Nezabudneme si přizvali kapelu Zoči Voči, která písni dodala trochu té energie a živelnosti, které jinak na desce chybí.


Snaha o posun se cení, nicméně tento pokus Zakázanýmu ovoci příliš nevyšel. Jakkoliv hrubě to zní, měli by raději zůstat u písní z prostředí putyk, které dokázaly pobavit. Se všemi těmi Amorky přestalo být Zakázaný ovoce zakázaný a podle toho začalo chutnat.

 

BEST TRAX: Nikdy nezapomenem, Zvyky, Vedlejší účinky
ZKUS TAKY: Rybičky 48 - Tohle je Rock'n'Roll, vy buzny, Jaksi Taksi - Signál, Koblížc! - 3+

 

David Stoklas
2/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít