12 koncertů, které v zimě nesmíte propásnout

Vydáno 26.12.2014 | autor: redakce

Koncertní promotéři nespí ani v zimě: i první měsíce nového roku jsou nabité klubovými a halovými koncerty. Bombastickou show slibuje vystoupení Katy Perry, emoce Ed Sheeran, filmové klasiky Ennio Morricone a metalovou divočinu Architects. Která vystoupení stojí za to napsat do diáře?

12 koncertů, které v zimě nesmíte propásnout 12 koncertů, které v zimě nesmíte propásnout


gerard wayGERARD WAY

kdy: 28. ledna - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 440 Kč
proč: Po rozchodu My Chemical Romance před necelými dvěma lety pracoval jejich někdejší frontman Gerard Way na sólové prvotině. Album Hesitant Alien vyšlo na podzim a sklidilo převážně pozitivní reakce. Od Kerrangu se dočkalo plného počtu, NME hodnotil 8/10. "Po hudební stránce je Hesitant Alien album opravdu povedené a velmi zpěvné. Stojí na výtečném citu pro melodie, které jsou doplněny skvěle znějícími hudebními doprovody, které se pyšní i přes pevné základy v tradičních rockových nástrojích poměrně rozmanitým zvukem," okomentoval desku v recenzi na iReportu Jan Čapek. Jak zní nový materiál v koncertním provedení, zjistíme už koncem ledna.

 

 

 kensigtonKENSINGTON

kdy: 28. ledna - Rock Café, Praha
cena vstupenek: od 390 Kč
proč: Kensington nejsou žádní začátečníci - holandská čtveřice má na kontě tři alba, z nichž to poslední s názvem Rivals vyšlo letos v létě. Během osmi let svého působení si stihli zahrát na velkých evropských festivalech jako Sziget, Pinkpop, EXIT nebo Lowlands, jsou držiteli MTV Award a doma v Holandsku sbírají jednu cenu za druhou. Domácímu publiku se představili poprvé letos v létě na festivalu Rock for People, do Prahy zamíří tahle indie kytarovka poprvé.

 

 

 

 

 

tricky A2 viewTRICKY

kdy: 31. ledna - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 540 Kč
proč: Trip-hopový pionýr není v našich končinách neznámým hostem. Letos v létě jej mohli slyšet návštěvníci slovenské Pohody, v Česku se naposledy objevil před čtyřmi lety, kdy koncert strávil z velké části zády k publiku s jointem na rtech. Koncem ledna se bristolský rapper vrátí na místo činu a kromě největších hitů z trip-hopové historie jako Overcome nebo Black Steel představí i své nové, v pořadí jedenácté album Adrian Thaws. Nahrávka, jíž dalo název jeho občanské jméno, osciluje od hip hopu k house, od jazzu k blues, od rocku k reggae.

 

 

 

 

ed sheeranED SHEERAN

kdy: 12. února - Tipsport Arena, Praha
cena vstupenek: 990 Kč a 1290 Kč
proč: Premiéru Eda Sheerana, krále roku 2014 hned na několika frontách, provází jedna zásadní informace. Tou je změna koncertního prostoru. Původně se lístky prodávaly do moderního prostoru Fora Karlín, pro velký zájem se ale vystoupení přesouvá do Tipsport areny, což někteří estéti nepřijali zrovna s nadšením. Pochopitelné brblání ale snadno přebije celosvětově uznávaný um zpěváka. Teprve třiadvacetiletý muzikant kombinuje hráčství na kytaru s břitkým rapováním, zároveň ale umí čapnout za srdce. Znáte ho z filmových soundtracků, nebo díky letošnímu hitu Sing, který Brita usadil po bok hvězd americké popové smetánky. Možná ho ale znáte už od jeho prvního alba +. Ve všech případech se máme na co těšit.

 

 

ennioENNIO MORRICONE

kdy: 12. února, O2 arena, Praha
cena vstupenek: od 990 Kč
proč: Rok poté, co zvednul ze sedaček zaplněnou O2 arenu, se na stejné místo vrací geniální skladatel Ennio Morricone. V největší české hale bude dirigovat Český národní symfonický orchestr. Autor hudby k filmům jako Tenkrát na západě, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý, Profesionál, Neúplatní, 48 hodin v Paříži, Kill Bill nebo Nespoutaný Django se objeví na světových jevištích po roční odmlce, kterou zapříčinila jeho zdravotní indispozice. Půjde o jednu z posledních možností, jak vidět italského maestra v akci. Na příští rok totiž šestaosmdesátiletý Morricone ohlásil své poslední světové tour.

 

 

 

 

Queen 05 LRQUEEN S ADAMEM LAMBERTEM

kdy: 17. února - O2 arena, Praha
cena vstupenek: od 1390 Kč - 2190 Kč
proč: Označení "legendární" se často zneužívá, ne však u skupiny Queen. Torzo jedné z největších kapel 20. století ve složení Brian May a Roger Taylor se po smrti Freddie Mercuryho koncertování nevzdalo dodnes. V Praze vystoupí po deseti letech, tentokrát a Adamem Lambertem po boku. S posledním Freddieho náhradníkem Paulem Rodgersem sice nahráli desku, dnes ale sázejí spíše na starý materiál. Nedávno taky jeden takový ze šuplíku zveřejnili na albu Queen Forever. Adam Lambert na turné je výsledkem pečlivého hledáního náhradníka, svou pozici obhajuje jak extravagancí, tak výjimečným hlasovým rozsahem. Po splácaném muzikálu We Will Rock You se nám tedy snad opět dostane důstojné vzpomínky na Královnu.

 

 

 

finkFINK

kdy: 17. února - MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 390 Kč
proč: Britský písničkář Fink zahrnul pražskou MeetFactory do svéhou tour plánu už před třemi roky. Od té doby vystoupil z dokonalé temnoty (tenkrát přivezl album Perfect Darkness) a nahrál geniální album Hard Believer, které jsme zatím mohli naživo s potěšením vstřebávat jen v zahraničí. Vězte, že slovo vstřebávat je mnohem příznačnější než pouhé poslouchat. Ani dívat se nebude pravděpodobně moc na co, protože Fink působí dojmem, jakoby ho někdo právě sebral z ulice. Pokud jste ale sběratelé nefalšovaných hlubokých zážitků a melodických písní, co si nehrají na žádnou lahůdku pro pár vyvolených ani na potravu pro hloupou masu, měli byste 17. února v Meetu být.

 

 

 

architectsARCHITECTS

kdy: 18. února - Roxy, Praha
cena vstupenek: od 450 Kč
proč: Britský Brighton je nejen jedním ze zásadních ostrovních měst, kde se rodil trip-hop, ale také domovinou post-hardcoreové mlátičky Architects. Čtveřice se do Česka vrátí po třech letech, kdy v pražském klubu Nová Chmelnice prezentovali nahrávku Daybreaker. Tentokrát bude setlist vyplňovat i nový materiál z aktuální studiové desky Lost Forever // Lost Together. Na divokém metalovém večírku sestavu doplní Every Time I Die, Bless The Fall a Counterparts. Akce jen pro silné povahy!

AKTUALIZOVÁNO: koncert přesunut z klubu Futurum do Roxy

 

 

 

 

Mark LaneganMARK LANEGAN

kdy: 20. února - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 450 Kč
proč: Mark Lanegan se letos pochlubil v pořadí devátým albem Phantom Radio. Jeho hlavní nástrojem při skládání desky Phantom Radio byl jeho telefon - speciálně aplikace jménem Funk Box. "Tentokrát jsem se neobtěžoval se zapojováním svých 909 a 808," říká, "protože tahle aplikace je má. Udělal jsem na ní party pro bicí a pak přidal hudbu na syntezátoru nebo kytaře." Phantom Radio organicky vyrostlo z těchto syntetických kořenů a přibralo Markovu pokračující lásku ke Krautrocku a nové vlně osmdesátých let, kterou ho při objíždění Los Angeles v autě zásobuje jeho oblíbené satelitní rádio Sirius. V druhé polovině února uslyšíme nový materiál i u nás.

 

 

 

Katy-Perry Shot5KATY PERRY

kdy: 23. února - O2 arena, Praha
cena vstupenek: 1290 - 2350 Kč
proč: Katy Perry patři už od vydání svého třetího alba Teenager Dream mezi světové popové superstar. Nic na tom nezměnila ani loňská deska Prism. Naopak, nahrávka vynesla zpěvačce nominaci na Grammy a dočkala se nejlepších prodejních výsledků v její kariéře. Během prvních šesti měsíců se alba prodalo po celém světě přes 6 milionů výlisků, prvního singlu Roar ještě o 4 miliony více. Na koncertě v pražské O2 areně ale zazní i starší materiál a Katy Perry jistě představí stejně megalomanskou a velkolepou produkci, jakou nabízejí její videoklipy.

 

 

 

the subwaysTHE SUBWAYS

kdy: 7. března - Fléda, Brno & 8. března - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 540 Kč (Praha), od 500 Kč (Brno)
proč: Jen málokterá kapela se k nám vrací častěji než britské trio The Subways. Na příští rok plánují hned dva koncerty v Česku a jeden na Slovensku (6. března vystoupí v bratislavském MMC). Billy, Charlotte & Josh přitahují diváky už pod roku 2005, kdy vyšel nabroušený a energií nabitý debut Young for Eternity, svým výbušným rockovým soundem a divokými vystoupeními. Kapela navíc nedávno oznámila vydání svého čtvrtého alba, jež se na pultech obchodů objeví už začátkem února. V Praze i Brně tak vedle vypalovaček Rock & Roll Queen, We Don't Need Money To Have A Good Time nebo Oh Yeah uslyšíme i nové písně.

 

 

 

PaulSimon StingPAUL SIMON & STING

kdy: 14. března - O2 arena, Praha
cena vstupenek: 1990 Kč - 4990 Kč
proč: Někdejší člen The Police a polovina dua Simon & Garfunkel představili koncept turné On Stage Together poprvé v loňském roce. Stejně jako na již proběhlém severoamerickém turné počátkem letošního roku se oba umělci, známí svým širokým žánrovým rozsahem, na koncertech představí společně i odděleně. Během amerického turné zaznělo přes 30 skladeb včetně oblíbených hitů jako Boy In The Bubble, Fields of Gold, Driven To Tears, Mother&Child Reunion, Desert Rose, Every Breath You Take, The Boxer nebo Diamonds On The Soles of Her Shoes. Podobný setlist se dá očekávat i během evropské části turné.

 

 

 

text: Petr Adámek, Alena Bílková, TZ

 


 

TOP lucerna3 TOP

zavřít