RECENZE: Nicki Minaj si na cestě k respektu překáží sama

Vydáno 28.12.2014 | autor: redakce

"Ku*va že ne," odpověděla Nicki Minaj na otázku, jestli od její novinky The Pinkprint můžeme čekat roztančené EDM hity typu Starships, Pound The Alarm či Va Va Voom. Avizovaný návrat k čistému hip hopu sice díky armádě producentů dodržela, třetí studiovka však budí rozpaky i bez nich.

RECENZE: Nicki Minaj si na cestě k respektu překáží sama RECENZE: Nicki Minaj si na cestě k respektu překáží sama


Nicki Minaj  Pinkprint standard COVNICKI MINAJ

PINKPRINT
Universal Music
16 trax /66:51

Setlist: All Things Go, I Lied, The Crying Game, Get On Your Knees, Feeling Myself, Only, Want Some More, Four Door Aventador, Favorite, Buy A Heart, Trini Dem Girls, Anaconda, The Night Is Still Young, Pills N Potions, Bed Of Lies, Grand Piano

Nicki Minaj se v rozhovorech nikdy netajila svým obdivem k Lauryn Hill nebo Janet Jackson. A i když by se po jejich vzoru na svém novém albu ráda vezla na vážnější a serióznější vlně, je znát, že explicitní texty plné sexuálních narážek budou její doménou i nadále. Je to vlastně paradox - jakmile se rapperka rozhodla, že prvoplánovým hitům je konec, stala se díky nečekané a rekordní popularitě singlu Anaconda otrokem svého vlastního úspěchu. Óda na velké zadky přitom vznikla jen jako fórek pro kamarádky a nic jiného než chvilkové pobavení jejím cílem nebylo. Připravit vážněji laděný materiál a nedat na něj svůj největší hit by však byla komerční sebevražda. A růžové brýle stranou - Nicki Minaj na své hudbě vydělávat chce.

První poslech ale i tak bude pro mnohé posluchače překvapením. Onika Tanya Maraj se svým producentským týmem (např. Dr. Luke, Mike Will Made It, Hit-Boy, Alex da Kid a další) připravili v naprosté většině velmi pomalé, temně znějící kousky s hutnými beaty, odbočkami do trapu, popu, R'n'B i dancehallu a skličující atmosférou, ne nepodobnou posledním albům Drakea, Chrise Browna či Lil Waynea. Ti také spolu s Beyoncé, Arianou Grande nebo Skylar Grey na albu hostují a je příjemné slyšet, že jak producenti, tak i hosté dokázali dát své běžné polohy stranou a pracují v intencích nálady třetí studiovky.


V solidně vystavěných mantinelech šestnácti tracků se pak Minaj vyzpovídá například ze ztráty bratrance, podstoupeném potratu (All Things Go), problémům s drogami (The Crying Game), s láskou (I Lied, Bed Of Lies) či se starostmi, které přichází se slávou (Only, Buy A Heart). Momentálně umírněnější módní ikona s těmito tématy zachází poměrně uvěřitelně, zbytečně nepřehrává, a i když se její flow ani zdaleka nemůže rovnat dovednostnem profíků jako jsou Eminem nebo Busta Rhymes, technika jejího rapu neuráží. Překvapí však zkratkovitost. Takto vážná témata by si zcela určitě zasloužila řádnou péči a smysluplně vystavěné pointy. Vždyť třeba tak závažný problém jako je potrat, je v textu zmíněn sotva ve čtyřech verších.

To orální sex si vysloužil rovnou celou písničku. A nejen ten. Druhou polovinu nahrávky totiž tvoří skladby, které rapperčinu snahu o získání respektu zase rychle zaženou. Dostane se tak nejen na přirovnávání penisů k věži či hadům a otevřeným sexuálním návrhům (Anaconda, Favourite), ale i obyčejné párty songy (The Night Is Still Young) či klišoidní poměřování eg a dovedností s nepřejícníky (Feeling Myself a prakticky celý obsah deluxe edice).

Slovní zásoba rapperky z Trinidadu a Tobaga navíc také není kdovíjak bohatá, takže je to opět ona, kdo sám sobě škodí, když na místech, kde byste čekali hrátky s angličtinou, na vás místo nich už poněkolikáté vybafne x-tá variace na bitches, niggaz a podobné výrazy.

Ve výsledku jsou tak jedinými skladbami, které se povedly po všech stránkách až závěrečná baladická čísla Pills n Potions a rozchodová dvojice Bed Of Lies a Grand Piano. Ani ta ale nezachrání rádoby zvukově sjednocenou nahrávku před tématickou roztříštěností, zkratkovitostí, jazykovou vyprázděností a lacinou honbou za slávou, která staví v prvé řadě na odhalené kůži a skutečný obsah sdělení nechává až kdesi v pozadí. Snaha sice byla, ale s deskou bez chytlavých a smysluplných hitů tak nejspíš třesoucí se půlky zůstanou poznávacím znamením Nicki Minaj i nadále.


BEST TRAX: Pills n Potions, Bed Of Lies, Grand Piano
ZKUS TAKY: Azealia Banks - Broke With Expensive Taste, Iggy Azalea - The New Classic, Missy Elliott - The Cookbook


Jan Trávníček
3/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít