Festival Spectaculare bude s Biosphere a Poppy Ackroyd ještě barevnější

Vydáno 07.01.2015 | autor: Ondřej Bambas

Loni se nám prvně představil sérií koncertů, setů a workshopů audiovizuální festival Spectaculare. Letos do toho pořadatelé šlápli ještě o něco více a program poběží více jak dva týdny. Mezi hlavní taháky patří vystoupení Biosphere v pražském Planetáriu nebo navrátivší se Brandt Brauer Frick.

Festival Spectaculare bude s Biosphere a Poppy Ackroyd ještě barevnější Festival Spectaculare bude s Biosphere a Poppy Ackroyd ještě barevnější

 

spectaculare 2015 top


Hned v prvním ročníku k nám Spectaculare přivezl několik atraktivních jmen. Například do Paláce Akropolis se vrátil Jon Hopkins se svým oceňovaným albem Immunity, na Nové scéně se zase předvedl Christopher Willits, který se o půl roku později vrátil jako doprovod projektu Tycho.


Jelikož letošní program je opravdu bohatý, vyberme z něj několik zajímavých vystoupení. První dny festivalu budou mít možnost návštěvníci zhlédnout vystoupení interpretů labelu Room40, mezi něž se řadí John Chantler nebo Lawrence English. S ním je připraven také workshop, během něhož se účastníci dozví, jakou práci zastávají producenti a manageři vydavatelství, či jak pořídit nahrávky v terénu. O den později se v Kostele Nejsvětějšího Salvátora představí umělec Sylvain Chauveau, jehož sbírku akustických písní budou možná dobře znát i zvídaví fanoušci Depeche Mode.

V podobně ambientním duchu se ponese i koncert Poppy Ackroyd v následujícím týdnu. Její jméno je jistě povědomé fanouškům Hidden Orchestra, kteří v České republice také několikrát živě zahráli. Na druhou stranu Throwing Snow je jedním ze zástupců taneční složky festivalu. O větší pozornost se přihlásil v loňském roce debutovým albem Mosaic. V Akropoli jej doplní německý producent Kalipo.

S elektronikou je spojen i Biosphere, norský experimentátor, jehož nahrávky už od první půlky devadesátých let formují severský ambient. Unikátní vystoupení za doprovodu vizualizací pražských VJů The Macula proběhne 5. února v Planetáriu Praha. Výživný program zakončuje trio Brandt Brauer Frick, které se u nás představilo naposledy se svým Ensemble, podobu tria si naopak vybaví návštěvníci poslední Pohody.

Mezi dalšími vystupujícími jsou například belgická hudebnice Chantal Acda, s níž vám do asociace přijde právem Joni Mitchell, manchasterský veterán elektroniky Synkro a Alex Banks s Dark Sky z německého Monkeytown Records patřícího duu Modeselektor. Z českých jmen doprovodí zahraniční inteprety Clarinet Factory, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková a Zabelov Group. Pro kompletní přehled navštivte stránky festivalu.

text: Ondřej Bambas, foto: fb festivalu

 

zavřít