RECENZE: HaHa Crew jsou jediní, kdo má u nás swag

Vydáno 11.01.2015 | autor: Daniel Maršalík

Na sklonku minulého roku duo HaHa Crew vydalo dlouho očekávaný debut Vlna. Mladí Slováci do našeho prostoru přinesli svěží vítr a jsou jediní, kteří se v rámci česko-slovenského hip hopu mohou bez pocitu trapnosti chlubit, že mají swag.

RECENZE: HaHa Crew jsou jediní, kdo má u nás swag RECENZE: HaHa Crew jsou jediní, kdo má u nás swag

hahafront 2HAHA CREW
VLNA
I Love Party Production
10 trax / 40 min

Tracklist: Lalia, Jahody, 300, Mercedes Freestyle, Dni, Rollin Stones, Chop Suey, V zimných bundách, Jebat na nich, Vlna

Za označením HaHa Crew se skrývá rapper Samey a producent Dalyb, který zaujal i zkušené matadory z Kontrafaktu. Ti použili jeho hudbu na úspěšné desce Navždy. Oba chlapci si libují ve zvuku současného amerického hiphopu, který se rozhodli přenést do střední Evropy. Nelze však říct, že by ho pouze kopírovali. Lze cítit, že jím opravdu dýchají a tryská z nich přirozeně. Navíc dávají pozor na to, aby v jejich tvorbě byl i umělecký aspekt.

K umění odkazuje i jednoduchý obal desky, který znázorňuje Velkou vlnu u pobřeží Kanafasy a kterou většina lidí zná jako jednu z emotikon smartphonů iPhone. HaHa Crew se tak originalitou zařadili po bok Velvet Underground, kteří použili na obal dílo Andyho Warhola nebo Red Hot Chili Peppers, kterým obal poslední desky připravil kontroverzní britský umělec Damien Hirst. Pravdou je, že obě zmíněné kapely použily motivy vytvořené speciálně pro jejich hudební dílo.


Moderní není pouze muzika ale i frackovitý rap Sameyho, který si libuje v textech odkazujících k identitě s vyšší společností vyznávající atraktivní životní styl. Poslouchat Sameyho slova je jako číst v módním časopisu. Přestože můžete mít problém s jeho specifickým flow, cit pro rytmus mu ale nelze odepřít.

Mnoho mladých rapperů recituje o tom, jaké je to mít swag, ale naprosto ho postrádají. Samey a Dalyb jsou tu pravděpodobně (minimálně v rapu) jediní, komu je styl vlastní. HaHa Crew nevytvořili album roku, ale naplnili očekávání a jsou jediní ze své generace, kdo může výrazně prorazit na československé hiphopové scéně.


BEST TRAX:
Jahody, 300, Lalia
ZKUS TAKY: Kontrafakt - Navždy, A$AP Rocky - Long.Live.A$AP, Drake - Nothing Was The Same

Daniel Maršalík
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít