Kensington interview: Coldplay dostali naše video mezi 9 milionů lidí

Vydáno 26.01.2015 | autor: redakce

"Nejžhavější kapela v Nizozemí", píše se o kytarovce Kensington v tisku u nich doma. U nás jsme si jich mohli všimnout loni na Rock for People. Jejich indie zní tak britsky, jako by ho kojila sama královna Alžběta, o čemž se můžete přesvědčit 28. ledna v pražském Rock Café. Mezitím se nám v emailu rozepsal kytarista Casper Starreveld, jak jinak než plný mladického nadšení...

Kensington interview: Coldplay dostali naše video mezi 9 milionů lidí Kensington interview: Coldplay dostali naše video mezi 9 milionů lidí


KensingtonKensington se do Česka vrátí po půl roce


Před vydáním vašeho posledního, v pořadí třetího alba, jste v Česku hráli na festivalu Rock for People. Pamatuješ si, jaké kapely se spolu s vámi objevili v lineupu?

Jasně! Škoda, že jsme nestihli koncert Biffy Clyro, je to jedna z našich nejoblíbenějších kapel. Každopádně line-up měl tak jako tak velmi solidní kvalitu. Bylo super, že Paceshifters, kteří jsou taky z Holandska, hráli akorát před námi.

Jak se vám líbila tamní atmosféra v porovnání s festivaly v Nizozemí? Mnohé vaše festivaly bývají plné opravdu velkých hvězd...
Vlastně to bylo super. Je úžasný pocit hrát v zemi, kde jste nikdy předtím nebyli, a vidět lidi, jak tancují a zpívají vaše písničky! Celkově jsme to pojali jako slušnou párty, včetně oficiální afterparty, která tam probíhala, ale pssst. Rozhodně byla celá akce srovnatelná s festivaly u nás, nemáte důvod se podceňovat.


Znáte indie naději české klubové scény Holden Caulfield, kteří před vámi zahrají v Praze? Vybrali jste si je přímo vy?

Navrhl je místní promotér, tak jsme si je zkusili poslechnout a to, co se začalo linout z repráků, se nám fakt líbilo! Je správné podporovat lokální scénu a navíc se opravdu těšíme, až je uvidíme hrát živě!

Kensington plakat

"Holdeni" znějí velmi podobně, jako vy ve svých začátcích. Vy jste ale už od úplného začátku měli příležitost spolupracovat s opravdovými kapacitami na hudební scéně. Pochlub se...
Ano, měli jsme to potěšení spolupracovat s Tomem Lord-Alge z Miami, čtyřnásobným držitelem Grammy. Jeho nejznámějšími dětmi jsou Rolling Stones, No Doubt, Blink 182 a The Cure. Je to nesmírně talentovaný prima chlápek, co mixuje muziku jako bůh. Když jsme mu poslali naše písničky, prostě se mu líbily, a proto s námi začal pracovat. On si totiž opravdu vybírá, s kým bude spolupracovat a s kým ne. Opravdu pomáhá, když máš přesnou vizi, kam se chceš zvukově ubírat a přetlomučíš to lidem jako Tom, kteří to zrealizují. Na předchozí desce (Voltures), kterou mixoval Cenzo Townshend (U2, Snow Patrol, Editors, Bloc Party...), jsme se také soustředili na to, abychom zněli mezinárodně. Nahraváli jsme jí v Leedsu, Berlíně, mixovali v Londýně a Miami a doladili v New Yorku. Sbíráme příchutě do naší hudby po celém světě.

Váš současný zvuk se v porovnání s vašimi začátky posunul více ke stadionovému. Vypadá to, že teď je ten správný čas dobýt svět.
Haha, správně! Nebylo naším cílem se stat stadionovou kapelou, ale přenést na nahrávky energii, kterou předvádíme během našich vystoupení. Dneska jdeš trochu proti proudu, kdyz máš kytarovou kapelu. Všude jsou superslavní dýdžejové, rappeři, crossover. Někdo musí kytary dostat zase do cetra zájmu! Doma v Nizozemsku se nám podařilo prodat naše koncerty jako po másle, teď už je na nás jen přesvědčit zbytek Evropy. No není to dobrodružství?

To jistě je. Jste nějak propojení s Velkou Británií? To víte, napřed londýnský název kapely a pak video No Way Out točené v Londýně...
Ne přímo propojení, ale strávili jsme tam spoustu času. Hodně našich oblíbených kapel je z Británie. Naše první nahrávka byla pořízena v Leedsu, druhá Vultures mixována v Londýně a z videí jsme na ostrovech natáčeli We Are The Young, No Way Out, a Ghosts a War.

Co pro vás znamenalo, že se o vás pozitivně vyjádřil Chris Martin?
No, to docela stálo za to. Na oficiálním twitter účtu Coldplay sdíleli naše video Home Again pro jejich 9 milionů fanoušků. Pro nás bylo neuvěřitelné si takové číslo jen představit, ale určitě to písni pomohlo se stát hitem. Trocha hvězdného prachu ještě nikomu neuškodila.


Chystáte se do budoucna zvukem Coldplay nebo U2 inspirovat?

Ani ne. Coldplay jsou mnohem víc založeni na klávesách, my se považujeme za kytarovku. A U2 nejsou zrovna náš šálek kávy. Hlavní je jít svou vlastní cestou - což zní jako klišé, ale je to důležité. U2 a Coldplay jsou nejlepší v tom, co dělají oni, takže proč bychom je měli kopírovat?


Považujete se za nejžhavější nizozemskou kapelu, jak se o vás tvrdí?

Dostali jsme se mezi těch pár kapel, jejichž koncerty se vyprodávají opravdu rychle, což je moc dobrý pocit. Některá média o nás píší, že jsme největší nizozemskou kapelou, což nás těší, ale my nepoužíváme žádný titul. Prostě děláme, co nás baví a vypadá to, že se nám docela daří.

Doporučil bys nám nějaké jiné nizozemské kapely?
Už jsem zmínil Paceshifters díky Rock for People, ti jsou dobří. Dál zkuste Moss, De Staat, Bombay (Show Pig) a Aestrid, všechny stojí za to včetně jejich vystoupení.

Něco na závěr?
Těšíme se na Prahu!


text: Alena Bílková, foto: promo kapely

 

zavřít