Goran Bregović v únoru roztančí pražské Forum Karlín

Vydáno 27.01.2015 | autor: redakce

Goran Bregović se do České republiky vrací často a rád. Balkánský skladatel a hudebník, který byl v roce 2010 označen britským časopisem Songlines za nejlepšího umělce world music na světě, u nás vystoupí i letos: 10. února v karlínském Foru.

Goran Bregović v únoru roztančí pražské Forum Karlín Goran Bregović v únoru roztančí pražské Forum Karlín


Goran Bregovic press 006Muzikant v březnu oslaví 65. narozeniny


Goran Bregović se narodil v Sarajevu, kde od šestnácti let vystupoval po barech a v roce 1973 stál při vzniku skupiny Bijelo Dugme. Přestože se tato kapela během své šestnáctileté existence stala nejúspěšnější rockovou formací v historii bývalé Jugoslávie, zahraničního ohlasu se Bregovićovi prvně dostalo až v závěru osmdesátých let díky spolupráci s režisérem Emirem Kusturicou. Jejich prvním společným dílem byl film Dům k pověšení, za který byl Kusturica oceněn v roce 1989 na MFF Cannes.


Po emigraci do Spojených států amerických, kam oba tvůrce vyhnala občanská válka v Jugoslávii, následoval řadou cen ověnčený snímek Arizonský sen s Johnny Deppem a kultovní film Underground. Včetně jeho vlastních alb, nahrávek s Bijelo Dugme, kompilací, filmových a televizních soundtracků je Bregović, který spolupracoval také např. s Iggy Popem, podepsán již pod téměř stovkou titulů.

Do pražského Fora Karlin zavítá Bregović opět v doprovodu své kapely The Wedding and Funeral Band. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro od 990 Kč.

TZ, ape

 

 

zavřít