Richard Müller: Inspirace v hudbě? Buď to přijde, nebo ne

Vydáno 28.01.2015 | autor: redakce

Jedním z hostů předávání cen hudební ankety Žebřík bude 13. března v Plzni i Richard Müller. V našem rozhovoru slibuje setlist z největších hitů a na letošní podzim novou sólovou desku. Kromě jiného nám prozradil svůj velký (a velmi překvapivý) sen.

Richard Müller: Inspirace v hudbě? Buď to přijde, nebo ne Richard Müller: Inspirace v hudbě? Buď to přijde, nebo ne


richard muller hlasy 2 liveRichard Müller behěm představení Hlasy 2


Předloni jste vydal úspěšnou desku Hlasy se skupinou Fragile, loni se objevilo pokračování. Šlo o finální spolupráci, nebo se rýsuje ještě další díl?

S Fragile jsme prožili dva nádherné roky, během nichž jsme vytvořili dvě desky, z toho jednu studiovou Hlasy 1 a následně troj-CD Hlasy 2. Odehráli jsme spolu asi sto koncertů a prožili společně skoro celý jeden rok života. Bylo to opravdu nádherné. Nevím, jestli to je finální spolupráce, ale všichni doufáme, že toto není vše, co jsme dosud "řekli". Pevně věříme, že se ještě setkáme.

Nahrávku vám pokřtil prezident Kiska. Jaký je váš pohled na současné politickou scénu na Slovensku? Sledujete ji?
Já nikdy nekomentuji politickou scénu a už vůbec ne veřejně. Politiku sleduji minimálně.


Lze vůbec porovnat Fragile s kapelou Banket?

Srovnávat skupinu Fragile s kapelou Banket je jak porovnat raketu s bramborem. Jsou to zcela odlišné hudební formace a srovnávat se nedají. Banket byla synth-popová kapela, zatímco Fragile je čistě vokální skupina spíše soulového žánru.

Vaše poslední sólová deska vyšla před čtyřmi lety. Kdy můžeme očekávají nástupce? Máte již připravený nějaký materiál?
Poslední sólové album Eště vyšlo před třemi lety. Momentálně pracuji s panem Horáčkem a panem Pavlíčkem na novém albu, které vyjde na podzim tohoto roku.

richard muller rozh 05

richard muller rozh 04

Spousta vašich fanoušků by jistě ocenila další spolupráci s Andrejem Šebanem. Máte společně něco v plánu?
Ano, něco společného plánujeme. A pevně věřím, že ze stádia plánů se dopracujeme ke konkrétní podobě a realizaci.

Před nedávnem jste si zahrál ve filmu Burácení, kde jste ztvárnil roli traktoristy. Řídil jste traktor už někdy předtím?
Traktor jsem předtím nikdy neřídil, ale přiznám se, že je to můj velký sen.


Lákalo by vás herectví ve větší míře?

Nemyslím, že herectví je platforma, na které bych se chtěl realizovat. Protože opravdu nerozumím tomu, jak člověk s takovým "ksichtem" může být populární v pop music a ještě ne na filmovém plátně.

13. března vystupujete na předávání hudebních cen Žebřík. Na jakou sestavu a repertoár se můžou návštěvníci koncertu těšit?
Zahrajeme náš klasický "festivalový" repertoár, který je složen z největších hitů. Trochu ho samozřejmě upravujeme podle toho, zda hrajeme na Slovensku nebo v Čechách. Myslím, že všichni diváci si přijdou na své, protože zazní ty největší pecky.

richard muller rozh 08


Mimo to se v únoru objevíte na benefičním multižánrovém festivalu Kometa fest v Brně, který pořádá misty hokejový klub. Co vlastně vy a sport?

Někdy si něco pustím...

Údajně chystáte projekt, jímž chcete vzdát hold Jaro Filipovi. Co je na tom pravdy?
Je to 15 let, co nás Jaro Filip opustil, i když mám pocit, že to bylo jen nedávno. Určitě cítím potřebu, abychom si tuto smutnou událost připomněli, Jaro si to zaslouží.


Co je pro Vás v současné době hlavním motorem a motivátorem v hudbě, kde berete inspiraci?

Poslouchám množství hudby a snažím se být otevřený novým nápadům a myšlenkám. Zároveň si ale myslím, že při tvorbě hudby platí, že buď to přijde, nebo ne.

Otázka na závěr: jak Richard Müller relaxuje?
Největším odpočinkem je pro mě spánek. Musím se přiznat, že opravdu hodně spím.


text: Hedvika Pajerová, Petr Adámek, foto: Tomáš Martinek, archiv umělce

 


 

richard muller rozh 08 TOP

 

zavřít