SPECIÁL: Kdo dorazí v létě na festivaly? 10 tipů redakce

Vydáno 20.02.2015 | autor: Ondřej Bambas

Před rokem jsme vám přinesli 10 interpretů, které jsme hypoteticky viděli na pódiích našich festivalů. Očekávání a přání se nakonec ukázala velká a pouhý jeden pokus se trefil do plánů promotérů. Naše tužby vidět zajímavé hudebníky i u nás neopouští redakci ani pro nadcházející sezónu, přečtěte si tedy, kdo by sem mohl v létě vážit cestu.

SPECIÁL: Kdo dorazí v létě na festivaly? 10 tipů redakce SPECIÁL: Kdo dorazí v létě na festivaly? 10 tipů redakce

 

Florence + Machine

Florence Welch nás s nástupcem Ceremonials už nějakou dobu napíná a začátkem června bude čekání konečně u konce. Navíc se sympatická zrzka vrací se svou kapelou i na koncertní pódia, čehož už si jistě všimli budoucí návštěvníci Coachelly nebo Hurricane / Southside festivalu. Zastávek po evropských festivalech má ale skupina naplánovaných více, včetně červencového termínu na portugaleském Super Bock Super Rock, odkud se cesta letadlem do slezské oblasti nezdá nereálná. Poslední den Colours, který byl v předchozích letech ukončen inteprety jako Janelle Monáe, Jamie Cullum nebo John Newman, se zdá být pro zážitek s pěveckými dovednostmi Florence jako stvořený. (O. Bambas)



The Libertines

Kapela, co se seznámila na drogovém večírku, zahlásila loni návrat a už se dlouho taky ví, že to neskončí jen koncertem v Hyde Parku. V létě budou na festivalech kromě Británie taky v Nizozemí, Itálii - všude jako headlineři a snad už s novými písněmi. Je hodně odvážné tvrdit, že by trefili i do Čech nebo na Slovensko, ale právem vychvalovaná Pohoda už několikrát potvrdila, že umí překvapit a třeba budeme mít to štěstí přivítat Carla Barata i Petea Dohertyho na jednom pódiu a zazpívat si s nimi Don't Look Back Into The Sun. (K. Nováková)



Mumford And Sons

Žijeme sice v přetechnizované době, ale ta zároveň přinesla, že se technika začala vytrácet z některých odnoží populární hudby. Folk se tak dostal na velká pódia. Mumfordi se kromě nespočtu hudebních ocenění dočkali v listopadu 2013 na první návštěvě Prahy velmi vřelého přijetí. S obdobným nadšením bychom je jistě uvítali letos na plzeňské sekci Rock for People. Z Anglie letos vítají zatím jen The Tings Tings. Mumford & Sons budou vystupovat 3. července na Open'eru v Polsku a dále mezi 9. a 11. červencem v Bilbau ve Španělsku. RfP Europe mezi 3. a 5. 7. je tak pro ně ideální zastávkou a byla by hloupost toho nevyužít! (A. Bílková)



Paul/Fritz Kalbrenner

Tuhle dvojici zná díky filmu Berlin Calling nejspíš každý. Kromě hudby k filmu si v něm Paul rovnou střihl hlavní roli. Proslýchá se, že na Rock For People by měl zamířit právě slavnější brácha Fritze, který u nás už pár let byl. I samotný Fritz by byl možnou položkou na tuzemských festivalech, vzhledem k dvěma po sobě vyprodaným show v Roxy loni v listopadu, kde představil nové album Ways Over Water. Oba dva mají prozatím léto zabookované především evropskými koncerty. (K. Nováková)

 

 

The Strokes

Julian Casablancas loni vydal s The Voidz vlastní desku, jak ale ukázal program jednoho z vedoucích evropských festivalů, pro letošek se bude věnovat i své domovské formaci. The Strokes vydali své poslední album Comedown Machine v roce 2013, debutová nahrávka Is This It má letos 14 let. Že mají newyorští sígři stále co říct, se budou snažit dokázat na několika málo akcích, které zatím potvrdili. I když přání dostat k nám kapelu, co si pamatuje jediný koncert v pražské Akropoli, působí zbožně, například slovenská Pohoda dokazuje, že pro podobné interprety má slabost. Po předloni hvězdně obsazených Atoms For Peace a loňské elektonické fajnšmekrovině Kraftwerk mohou být znudění rockeři tou správnou volbou. (O. Bambas)



Milky Chance

Colours of Ostrava jsou dávno nejen worldmusic, ale i písničkářův ráj. Účast Damiena Rice nebo Finka na minulých ročnících a Josého Gonzálese letos to jen potvrzují. Na pohodový elektrizující folk Cheta Fakera loni stály davy, letos by tak mohlo lineup doplnit třeba německé duo Milky Chance. Jejich Stolen Dance je hit, který k létu zkrátka patří. Navíc v Česku kluci ještě nehráli a R&B šmrnc by Colours slušel. Termínově by se mohli mihnout jak na COO, tak RfP. Po jarní americké tour totiž v červnu a červenci crossují Evropu od Drážďan až po Portugalsko. (A. Bílková)

 

Alt-J

Z dostupných záznamů nepůsobí jejich živá vystoupení zcela přesvědčivě, i tak se nám jejich tvroba líbí a rádi bychom kvality posoudili osobně. Loni vydali druhou desku This Is All Yours, splečně se starším materiálem mají tedy dostatek písní na nějaký šedesáti-, pětasedmdesátiminutový set, tak akorát na festival. Jejich dostupnost pro termíny našich festivalů je více než příznivá: v době hradeckého rockáče se budou přemisťovat ze Španělska do Dánska, přes Colours mají domluven irský Longitude a německý Melt!. A z Ferropolis je to do Ostravy šest hodin cesty, jen překousnout ty naše a polské dálnice... (O. Bambas)



The Vaccines

Letos má čtveřice z Londýna vydat novou, už třetí desku English Grafitti a tuzemských hudebních fanoušků u nás mají určitě hojný počet. The Vaccines nejsou žádný velký risk v rámci žánru a v červnu se budou motat blízko kolem nás, zahrají třeba na Hurricane festivalu v Německu. Pro Rock For People to možná může být trochu odvážná pozvánka, která by úplně nemusela vyjít (stejně jako loni s nepochopenými Biffy Clyro, kteří k nám po téhle zkušenosti na festival už asi jen těžko přijedou), ale odvážnější trenčínská Pohoda by nám v tomhle směru radost udělat mohla. (K. Nováková)

 

 

George Ezra

Občas je lepší prověřit si interpreta samostatným koncertem. V posledních letech si takto proklepli například The xx nebo Toma Odella. Právě „odellovský" model dobře pasuje na Geroge Ezru, který se na podzim představil vyprodanému Lucerna Music Baru a letos by se tak mohl vrátit a potěšit fanoušky, na které se nedostalo. Pokud budeme zohledňovat pořadatelskou agenturu, jeho další zastávkou se jeví plzeňský Rock For People (v době hradeckého koncertuje v Manchesteru). Volno má ale i během celých letních prázdnin, otázkou je, zda si nebude chtít hoch po intenzivním roce koncertování odpočinout. (O. Bambas)

 

The Chemical Brothers

Tom a Ed soustřeďovali svou činnost v poslední době do hudby určené filmům. Na konci loňského roku však oznámili účast na španělském Sónaru a další vystoupení po Evropě na sebe nenechala čekat. V současnosti mají naplánován harmonogram na červen až srpen, je v něm ale spousta děr, v nichž je místo jak pro hradecký RfP, tak trenčínskou Pohodu. Právě během ní jedou Chemici z Francie do Chorvatska a zpátky do Francie, Slovensko už od této osy tolik nevybočuje. Navíc po bok Björk a Einstürzende Neubauten by jejich elektronika dobře zapadla. The Chemical Brothers jsou možná dražší, na druhou stranu je to taková jistotka. Hey girls, hey boys?! Superstar DJs, here we go! (O. Bambas)

 


ms001 top

zavřít