Psycho v Obecním domě: slavný horor doprovodí symfonický orchestr

Vydáno 10.02.2015 | autor: redakce

Vůbec poprvé v České republice se bude promítat horor Psycho Alfreda Hitchcocka za doprovodu živé hudby. Tu obstará Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod taktovkou Jana Kučery. Ojedinělá akce se uskuteční 19. února v Obecním domě.

Psycho v Obecním domě: slavný horor doprovodí symfonický orchestr Psycho v Obecním domě: slavný horor doprovodí symfonický orchestr


obecni dum


Pořadatelé to s projekcí Psycha v jedné z nejznámějších secesních budov Prahy myslí vážně. O tom svědčí i fakt, že založili zbrusu novou společnost, jejíž jedinou náplní bude vybírat filmy slavného režiséra a promítat je za doprovodu živé hudby. Pod hlavičkou Hitchcock Live si jako první zvolili právě Psycho: "Původně jsme chtěli začít filmem Rebecca (Mrtvá a živá), protože je v něm ještě více muziky," říká jeden z organizátorů Peter Marček, "ale protože to není zase tak známý film, zvolili jsme Psycho."

Alfred Hitchcock byl zastáncem orchestrální hudby a není tajemstvím, že jeho hudební múzou byl už od začátku skladatel Bernard Herrmann. Ten dostal od Hitchcocka v kompozicích zcela volnou ruku, což mu umožnilo dokreslit filmy zajímavou hudební atmosférou. Film Psycho není výjimkou a živá hudba tak bude znít přesně podle originálu, jak vysvětluje Jan Kučera, dirigent Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK: "Neplánujeme jiné aranže ani provedení. Herrmann napsal hudbu geniálně, tak proč ji měnit." Hudba podle něj bude intenzivnější než při běžném promítání a víc diváky vtáhne do děje.


Málokdo možná ví, co znamená zkratka FOK na konci názvu Symfonického orchestru hl. m. Prahy. Je to vlastně Film-Opera-Koncert. "Filmová hudba jim není cizí, ještě nikdy ale neodehráli takto živě celý film," říká Peter Marček. "Ve 30. letech nahrávali hudbu k většině českých filmů a letos slaví osmdesát let své existence, takže se vrací ke kořenům," vysvětluje. FOK je navíc jako doma právě v Obecním domě.

TZ, ape, foto: Hitchcock live

 

zavřít