TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (I.)

Vydáno 06.02.2015 | autor: Ondřej Bambas

Zima se ještě nechystá odejít a minimálně podle lunárního kalendáře tu do poloviny března bude. Kromě lyžování, sledování přenosů zimních sportů a zahájení letního semestru na vysoké můžete navštivovat klubové koncerty. Ani letos není program nikterak ochuzen a párkrát budete muset rozmýšlet, kterou akci oželet. Přinášíme vám 22 tipů, za jakou písničkou vyrazit do klubů. Zde je první jedenáctka s Thundercatem, Yannem Tiersenem nebo 2manydjs.

TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (I.) TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (I.)



dj shadow 2015DJ SHADOW & CUT CHEMIST

kdy: 10. února – Roxy, Praha
cena vstupenek: 690 Kč
proč: Na United Islands loni nedorazil. Velké finále tak odškodní návštěvou, která naváže na tři roky staré vystoupení v Divadle Archa. V rámci turné Renegades Of Rythm navíc s sebou doveze i Cut Chemista a společně ukážou staré hodnoty tradičního DJingu. Vinyly, gramofony a možná zapomenutá hudba posledních čtyřiceti let z kolekce Afriky Bambaatyy, v níž nebude chybět kromě hip hopu ani funk, soul i reggae. Naposledy hrál DJ Shadow v Praze více nových věcí, které jeho samotného baví, nyní přijde na řadu klasika, která tento sound formovala a na níž hudebník vyrůstal. Pravděpodobně tak dojde i na song The Message, který DJ Shadow neboli Josh Davis označil za jeden z nejdůležitějších jaký kdy vznikl. Pokud si chcete připomenout historii DJingu, neměli byste chybět.

 

red bull academy prague 2015RED BULL MUSIC ACADEMY BASS CAMP

kdy: 12. - 15. února – Jatka78 a MeetFactory, Praha
cena vstupenek: 290 Kč za akci
proč: Po loňském ročníku uskutečněném v Bratislavě se Red Bull Music Academy Bass Camp přesunul do Prahy, kde během čtyř dní a nocí proběhnou série cvičení a přednášek pro pozvané účastníky, stejně jako klubové noci otevřené i pro veřejnost. První večer v pátek 13. února představí v holešovických Jatkách78 amerického umělce Thundercata a projekt rakouského producenta Dorian Concept. Následující den se v MeetFactory rozezní beaty Mathewa Jonsona a dua Tiger & Woods. Zahraniční umělce budou doprovázet domácí interpreti Tante Elze, GLGN nebo Never Sol, která se účastnila loňské Music Academy v Japonsku. Více informací k akcím hledejte zde.

 

scuba 2014SCUBA

kdy: 13. února – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 268 Kč
proč: V Roxy se měl objevit již loni na podzim v rámci oslav narozenin klubu, svou absenci vynahrazuje fanouškům až nyní. Přestože Paul Rose, jak se hudebník ve skutečnosti jmenuje, je původem z Británie, své místo si našel v Berlíně, kde je jedním z rezidentních DJů v známém Berghainu. Podobnou atmosféru se mu snad podaří přenést i do Prahy, které klub berlínského typu stále chybí. Jak jsme ovšem z rozjetých večírků na Dlouhé třídě zvyklí, i u nás se umíme skvěle bavit. Scuba zahraje v doprovodu kolegy Boddiky a dost pravděpodobně zahraje nějaké ukázky z připravované desky, jejíž vydání je ohlášeno na březen.

 

 

SOUTĚŽ: Vyhrajte vstup na vystoupení Scuby a Boddiky

 

 

the afghan whigs 2015THE AFGHAN WHIGS

kdy: 13. února – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 450 Kč
proč: Viděli jste je loni na Rock For People? Pokud ano, jistě potvrdíte, že kapela ani téměř po třiceti letech od svého vzniku neztrácí nic na své dravosti. Skupina se v roce 2001 rozpadla, o pět let později se ovšem dala dohromady, k vydání nového materiálu pak došlo loni. K propagaci Do The Beast se tak vydali na světové turné, během něhož si zástupci vydavatelství Sub Pop udělali zastávku na jednom českém a jednom slovenském festivalu. Oproti těmto vystoupením by nyní na samostatném koncertu měli zahrát plnohodnotný set čítající ke dvoum desítkám skladeb. Pokud jste na nich tedy v létě nebyli, máte opětovnou šanci poslechnout si gentlemany amerického rocku.

 

12 koncertů, které v zimě nesmíte propásnout

 

 

indies kieslowski 2015OSLAVA 25 LET INDIES

kdy: 14. února – Sono Centrum, Brno
cena vstupenek: 349 Kč / 399 Kč na místě
proč: V podstatě jediný zástupce tuzemské kultury si své místo vydobyl díky dlouhému seznamu účinkujících. Indies již 25 let podporuje hudbu, která ne vždy musí být známá a masově šířena. I proto se stala domovem mnoha alternativních kapel, které tak měli možnost prorazit. Protože v Brně to na den přesně otevřením první provozovny celé začlo, i zde se bude oslavovat. A to již od brzkého odpoledne, kdy program zahájí hudebníci bavící děti. Ve večerních hodinách pak vystoupí ty nejúspěšnější spolky jako Traband, Už jsme doma nebo Čankišou. Novější tvůrce bude zastupovat duo Kieslowski.

 

 

ryan hemsworth 2014RYAN HEMSWORTH

kdy: 18. února – MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 350 Kč
proč: Sucker for Punishment je označení pro člověka, který nemá dost a je schopen překonávat standardní hranice práhu bolesti. Takovýmto osobám často není pomoci, jelikož je ale trestání baví, jsou sami uspokojováni. Přestože všechny činnosti spojené s cestováním na turné nejsou příjemné, Ryanu Hemsworthovi jistě dělá živé hraní radost. V setu zazní věci jak z jeho produkce, kde bude dominovat akutální věc Alone For The First Time, i remixy a cizí oblíbené tracky. Vystoupení se bude točit kolem R&B a jemnější elektroniky středního tempa, jistě dojde ale i na hip hop. Hemswortha navíc doplní producent Suicideyear, který loni vydal solidní debutové EP Rememberance.

 

claptone 2013CLAPTONE

kdy: 20. února – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 220 Kč
proč: O tomto německém DJovi bylo v posledních třech letech slyšet poměrně dost. Maskován za zlatou škraboškou vydává a remixuje tracky, s kterými dokáží tanečníci na parketu vydržet celé hodiny. Do svých skladeb zakomponovává známé melodie, čímž ale v žádném případě diletantsky nesampluje, naopak dodává povědomým tónům nový rozměr. Vše pak skvěle zapadá do nálady německého houseu. 20. února se i Roxy rozduní hutným basovým podkladem a zaplněný sál bude tancovat na pecky No Eyes, Cream nebo remix letní Long Days, Hot Nights. Když nemůžete do Berlína, Berlín přijede za vámi. Jakkoliv může tento text vyznít jako skryté promo, pouze reflektuje potenciál, který tato akce skýtá.

 

yann tiersen 2014YANN TIERSEN

kdy: 26. února – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 620 Kč
proč: Yann Tiersen je poměrně známou osobností, minimálně svým jménem, které si nejširší část publika spojí se snímkem Amélie z Montmartru. V loňském roce vydal své osmé album, ve kterém využil číslici 8 a otočením o devadesát stupňů získal název – Infinity. Atmosférická nahrávka tvoří základ jeho turné, s kterým zavítá v druhé polovině února do Prahy. I když jste viděli Yanna naživo, například na posledním českém vystoupení před třemi lety, kdy po úspěchu na Colours zahrál v Lucerna Music Baru, nejen díky nové nahrávce nebude koncert stejný. Francouzský hudebník v sobě skrývá mnoho poloh, od ambientních, přes oblíbené šansónové až po ty tvrdší punk rockové, kterým dává největší prostor zejména právě na pódiu. Jako doprovodná umělkyně vystoupí Tiny Feet.

 

SOUTĚŽ: Vyhrajte vstup na vystoupení Yanna Tiersena nebo nové CD Infinity

 

 

elliphant 2014ELLIPHANT

kdy: 27. února – MeetFactory, Praha (přesunutý koncert z 29. ledna)
cena vstupenek: od 350 Kč
proč: Švédská scéna ukazuje své kvality již dlouhou dobu. Dalším z řady jmen zastupujících taneční žánr je Ellinor Olovsdotter vystupující pod přezdívkou Elliphant. Za sebou má spolupráci s MØ i Skrillexem. Její song TeKKno Scene je součástí hudebního doprovodu hry FIFA 13 a videoklip Down On Life pochválila Katy Perry, pro niž natočil autor krátkého snímku rovněž dva teasery. Přestože Elliphant zařazuje do své hudby hodně stylů, snaží se udržet vše čitelné tak, aby posluchači věděli, co dostávají. Přesně jak to dělají konglomeráty McDonalds nebo H&M, jak uvedla zpěvačka v jednom rozhovoru. Když si pustíte ukázky z její tvroby, zjistíte, že o žádný konzum se nejedná. Naopak, pokud máte v oblibě lehkou kontroverzi a poslechnete si výše zmíněnou MØ, mělo by se vám líbit i vystoupení Elliphant.

 

2manydjs 20142MANYDJS

kdy: 27. února – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 400 Kč
proč: Již po několik let poskytují zábavu zejména po nocích v klubových i těch největších festivalových show. Do toho sestavují zábavné mixy doplněné o koláže rozpohybovávající vinylové covery a nekonečné rádiové pořady. Na DJský set bratrů Dewaeleových bude v Roxy jistě plno, kdo ví, kdy se zde zase objeví. Pánové mají totiž v plánu pracovat na novém projektu pro svou druhou formaci Soulwax. Pro práci si vybudovali v rodném Gentu vlastní studio a jak bývá u dvojice zvykem, některým věcem věnují maximální pečlivost. Co je na druhou stranu příliš neinteresuje, jsou žánry a oddělování hudebních stylů. V jejich podání se tak můžete těšit jak na čistě taneční záležitosti, stejně jako poctivý rock, ovšem vždy v zábavném podání.

 

kadebostany 2013KADEBOSTANY

kdy: 27. února – Palác Akropolis, Praha (přesunutý koncert z prosince)
cena vstupenek: od 320 Kč
proč: Jsou z Kadebostánu. Skupina, která si vymyslela vlastní stát také podporuje vlastní hudební styl, ve kterém je něco z tradiční hudby posílené o žestě, něco z elektroniky a celé to vede ženský vokál. Kadebostany vyprodávají koncerty od Řecka, přes Švýcarsko, odkud opravdu pocházejí, až po Francii. Loni vystoupili na Rock For People, letos se chystají na Grape festival. V mezičase se ale ještě představí v klubovém prostředí pražské Akropole (popřípadě bratislavského Nu Spiritu). Pokud jste fanoušky 50 odstínů šedi, pravděpodobně sledujete chystanou filmovou verzi, do jejíhož traileru byla použita upravená verze Crazy In Love od Beyoncé. Táhlá a temná záležitost se ovšem až nápadně podobá coveru, na který si o rok dříve vyžádali Kadebostany práva. Přijďte porovnat, zda neměli tvůrci raději zaplatit Švýcarům.

text: Ondřej Bambas, foto: fb profily umělců a událostí


yann tiersen 2014 top

zavřít