LIVE: Kiesza je vybraným produktem popové střední třídy

Vydáno 05.02.2015 | autor: redakce

Na internetu visí videoklip Hideaway necelý rok a Kiesza s ním zanedlouho překročí hranici 200 miliónů zhlédnutí. I tento fenomén propagace hudby způsobil, že před pražským klubem se na vystoupení stála fronta. Není ale sláva zpívající tanečnice předčasně zveličována?

LIVE: Kiesza je vybraným produktem popové střední třídy LIVE: Kiesza je vybraným produktem popové střední třídy


Kiesza-11


KIESZA

Lucerna Music Bar, Praha
2. 2. 2015

Kiesza získává body svou mnohostranností. S dobrou taneční průpravou dokáže zaujmout oko, navíc disponuje skvělým hlasem, jímž odzpívá pomalejší akustické písně. Díky své vášni pro taneční hudbu ho ale také zakomponuje do disca, s kterým zářila v první polovině devadesátých let Robin S.

Takto "zpracovaný" interpret dokáže vystupovat na nejrůznějších společenských akcích a v televizním přenosu bude vypadat dobře jak při intimním představení, kde je sama nasvícena kuželem světla s vlastním klávesovým doprovodem, nebo dynamickém tanečním vystoupením, kdy je povolen i nějaký ten half-playback. Jak ukázala Kiesza zaplněnému Lucerna Music Baru, žádný playback nepotřebuje, bohužel co může na obrazovce vypadat atraktivně, nemusí při osobním kontaktu fungovat. Nyní se to povedlo napůl.

Kiesza-2

Kiesza-19

Plusové body získala zpěvačka hned v úvodu. Jednak zapojením dvou hudebníků do prezentace, kdy zejména bubeník dodával slyšitelné obohacení nahraným podkladům, byť měl ráznější dikci a párkrát odfláknul přechody. Za druhé to byl zvuk dávající vyniknout zejména zpěvu - hlavnímu prvku celé show, který fascinoval od úvodní The Love. S první skladbou také naznačili vystupující třetí výhodu - dramaturgii. Nejen, že Kiesza profituje z jednotného soundu provázejícím její debut The Sound Of Woman, navíc dokázala pospojit pomalé písně do středové pasáže, aby si nechala dostatek prostoru pro opětovné nasazení tempa s vrcholem v Take U There a Hideaway.


Právě tato poslední pasáž dokázala nejvíce nadchnout a udržet na svých místech nejvíce diváků. Celá show se totiž nesla více v duchu taneční party, kde nebylo příliš důležité sledovat, co se odehrává na pódiu - ani na menším pódiu limitované taneční kreace zpěvačky s doprovodem, spousta lidí si tak raději doplňovala přísun tekutin výlety k baru nebo se věnovala skupinovému focení.

Kiesza-3


Přestože při podobných akcích dokáže být klub jako LMB nápomocný (viz dva roky stará návštěva Major Lazer), Kiesza by snesla větší prostor, kde si bude každý buď dobrovolně tancovat nebo si bude popíjet na baru. I když nebyla cena lístků na více méně začínající umělkyni nijak nízká, vidět Kieszu v prostoru pro tisíc lidí se vyplatilo. Do několikanásobně větších hal jí to sice ještě potrvá a nejlepší zážitek stále asi dostanete prostřednictvím dobře sestříhaného vystoupení.

Podobně jako před nedávnem George Ezra, i Kiesza dozrála do své velikosti možná příliš rychle na to, aby dokázala do své performance přidat prvky vyzdvihující své kvality. Jako produkt střední třídy popu fuguje skvěle.


text: Ondřej Bambas, foto: Čestmír Jíra

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít