TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2014

Vydáno 04.02.2015 | autor: redakce

Jaké byly nejlepší domácí desky a videoklipy loňského roku podle redaktorů iReportu, už víte z minulých žebříčků. Představili jsme i nejnadějnější objevy, nejlepší koncerty a zavzpomínali jsme na ty, kteří už s námi nejsou. A jaké skladby považujeme za ty nejpovedenější?

TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2014 TOP 10 nejlepších domácích skladeb roku 2014

 

 

VYPSANÁ FIXA - Karma je Mike Tyson

Tuto skladbu můžeme s naprostým klidem prohlásit za jednu z nejtvrdších, kterou za svoji existenci Vypsaná fiXa nahrála. Karma je Mike Tyson má velmi zřetelné poselství - karma nemá žádný deadline a jednou si každého najde a dokope ho do krve, jak se sluší a patří na afroamerického boxera. Márdi se nebojí opřít do svého hlasu (to u něj není zvykem), čímž navozuje atmosféru tvrdého boje právě se všemocnou karmou. Potenciál této skladby k živému hraní je obrovský i přes to, že pozbývá chytlavosti. Tu kapela vykompenzovala nekompromisní energií.

 

 

 

LENKA DUSILOVÁ - Indiánky

Na podzim vydala Lenka Dusilová po dlouhých přípravách společně s Baromantikou nové CD s názvem V hodině smrti. Celé album je, stejně jako jeho titulní skladba Indiánky, skvěle propracované jako po stránce zvuku, tak skladby. A právě Indiánky mohli fanoušci slyšet pod videem, kterým žádala kapela příspěvek na nahrávání pomocí HitHitu. Perfektně vygradovaná skladba, ve které nezazní ani jediné slovo, tedy ani jediné srozumitelné slovo, působí magickým, až hypnotickým dojmem a navozuje skvělou představu o celém albu.

 

 

 

VLADIMIR 518 - Jsem jeden z těch

Tato skladba vznikla mimo rámec klasické desky za účelem přivézt maximum návštěvníků na výstavu Heineken City Experience v rámci Designbloku 2014. Vladimir ve skladbě vyzdvihuje význam umění pro svůj život a zdůrazňuje, že se projevuje v různých věcech - domy, párty, sex, práce, světlo. Jde jen o to umět umění vnímat, být "jeden z těch lidí, co je zasáhl blesk." Ačkoliv fanoušci rapu nemají většinou komerční projekty rádi, nedá se zpochybnit, že komerční práce není o nic horší, než nekomerční, a že díky Heinekenu vznikla jedna z nejlepších Vladimirových skladeb loňského roku.

 

 

 

100°C - Dead Hero

100°C trvalo dlouhých šest let, než navázali na své předchozí album Brant Rock. Dlouhé čekání ovšem vynahrazuje pestrost celé nahrávky, jež opět hrdě připomíná, že se parta z Mariánských lázní nikdy neuchylovala k jednomu konkrétnímu žánru. Vedle náznaků indie-rocku nebo synthpopu je povedeným stylovým odklonem kousek Dead Hero, mlžným opiovým oparem načichlá dubová záležitost, kterou spíš uslyšíte ve své oblíbené čajovně než v rádiu. Ocení zejména pamětníci, kteří dodnes s nostalgií vzpomínají na zlatou éru kolem debutové desky Evergreen. Osobitost a autenticita - level 10.

 

 

 

EKTOR - Jak jinak

Tento český rapper vypustil skladbu ze svého čtvrtého alba Detektor. Skladbu Jak jinak vydal v podobě singlu s videoklipem loni v létě. Ektor vypráví příběh o klasické víkendové noci několika kamarádek, které pod vlivem alkoholu dělají věci, za které se ráno stydí. A jaká je jejich výmluva? Někdo mi hodil něco do pití. A hláška Ektora "Někdo ti hodil něco do pití, nebo ses chovala jak dylina, protože jsi dylina?" už téměř zlidověla. I videoklip má úspěch: zatím 4,5 milionu zhlédnutí na YouTube.

 

 

 

STROY - Papersong

Čerstvé zboží na pražské alternativní rockové scéně. Nejvíc se zatím namluvilo o famózním videoklipu ke "stroyovému" singlu Adam Reborn. Byla by ale škoda zůstat jen u pěkné podívané a nepustit se do poslechu celé desky, kterou vykopavá právě Papersong. Song o riffech, art rockovém ječení, houpavém burcování a papírových životech. Trio Skořepa, Meier, Antl zvažovalo, zda právě tenhle song vybrat jako druhý singl. Zlí jazykové tvrdí, že si Stroy v Česku nenajde posluchače, protože je jejich hudba moc složitá. Co na to vy? Souhlasíte s tuzemskou kritikou?

 

 

 

MICHAL PELANT - Vodopády

Po dlouhých letech, kdy skládal převážně do šuplíku, případně pro svého hlavního "zaměstnavatele" Davida Kollera, se Michal Pelant osmělil a natočil vlastní sólové album Na hraně. V kolekci devíti vyrovnaných skladeb nejvíc vyčnívá aktuální singl Geronimo, nejrockovější skladba alba, a zejména pilotní singl Vodopády. Muzikant dal dohromady své dlouholeté zkušenosti z poprockového řemesla a podle mustru "silný exponovaný refrén - líbivá melodická linka - prodat své charisma na maximum" napsal jednoduše fungující hit, který se s nálepkou radio friendly nemusí stydět.

 

 

 

ŘEZNÍK - Pořád jenom hate

Kauza ankety Český Slavík Mattoni už je sice minulostí, ale skladba Pořád jenom hate celou událost znovu připomíná. Řezník v ní odhaluje zákulisí české pop music a u některých interpretů se zmiňuje, co jim udělá: "Johny Machettovi nastříkám do ksichtu savo (...) bude muset nosit masku, pak všichni konečně zjistěj, že produkuje sračku..." Nevynechá ani českého hudebního matadora Petra Jandu, kterému je čas od času vyčítáno spojení s organizací OSA: "Janda je zlosyn (...) krade tantiémy, nemusí se o ně prosit." Vydání skladby spojené s videoklipem naznačuje, že Řezník ještě neřekl poslední slovo a možná se chystá slavíka zaříznout úplně.

 

 

LIGHT & LOVE  - Blueberry Sky

Light & Love, to je kombinace, z které vychází láska na první pohled. Po dlouhé době konečně dobrý český pop. Nenablblý, přirozený, kvalitní, svěží, sympatický, projasňující šedivé dny. Snad poprvé od dob Šroub a Matic si  Evropa 2 všimla, že i doma je z čeho vybírat. Pozadu nezůstává s umístěním borůvkové oblohy ve své hitparádě ani Fajn radio a pokud píseň nebudou DJ's hrát do zblbnutí, bude jásat veřejnost i její autoři Johny a Kosak - mladí poctiví kluci, co sní o vlastním kvalitně vybaveném studiu. Žádný umělý produkt.

 

 

 

KONTRAFAKT - Keď jazdíme my

Rok 2014 věnovali rappeři Rytmus a Ego svému projektu Kontrafakt a albu Navždy. Získali za něj cenu SOZA jako nejprodávanější slovenský hudební nosič.  Odjeli tour s živou kapelou a natočili osm videoklipů, což je i ve světovém měřítku úctyhodný výkon. Deska obsahovala i devadesátisekundový skrytý track Keď jazdíme my, který končí vtipně Rytmusovým suchým zvoláním: "Ja mám v piči tieto rodinné značky, bavoráčik mi prirástol k srdcu." Bonusovou skladbu pak oba Slováci spolu s producentem Maiky Beatzem prodloužili a natočili k ní celkem jednoduché ale efektní video, na kterém se se svoji crew prohánějí na kolech v ulicích Bratislavy.

 

 

text: Hedvika Pajerová, Alena Bílková, Petr Adámek, Daniel Maršalík, David Stoklas

 


 

Vypsana fiXa Lucerna2014 56 TOP

zavřít