TOP 14 nominačních tipů v anketě Žebřík 2014 (III.)

Vydáno 21.02.2015 | autor: redakce

V posledním díle žebříkovských nominací se zaměříme hned na tři kategorie - Skupina, Album a Objev. Na podporu svých favoritů máte již jen necelý týden, hlasovat lze do 28. února. Slavností předání cen proběhne 13. března v plzeňském DEPO2015.

TOP 14 nominačních tipů v anketě Žebřík 2014 (III.) TOP 14 nominačních tipů v anketě Žebřík 2014 (III.)


Lucie Brno Live 09Lucie, jeden z pěti adeptů na zisk ceny v kategorii Skupina roku

 

 

CHINASKI

Za nahráním své poslední desky Rockfield museli Chinaski až do britského studia Rockfield ve Walesu.  Koncem minulého roku hned několikrát po sobě vyprodali při příležitosti předvánočních koncertů pražský Lucerna Music Bar, a aby těch koncertních úspěchů nebylo málo, na začátku roku uspořádali svoje dosud největší a produkčně nejnáročnější vystoupení v pražské O2 areně.

 

 

 

 

 

KRYŠTOF

Největší a nejúspěšnější loňský projekt skupiny Kryštof byla série Kryštofkempů, které byly z většiny dlouho dopředu vyprodány. Richard Krajčo a spol. vsadili na rodinnou atmosféru, díky níž vznikl jakýsi obří putovní tábor s hudebním doprovodem. Očekávané sedmé album, které vyjde začátkem června, právě dokončili v New Yorku a vyslali do světa singl Srdcebeat.

 

 

 

 

 

LUCIE

V červenci minulého roku si Lucie zahrála na hradeckém Rock for People poslední koncert svého comebackového turné. Přestože bylo kapele vyčítáno, že turné uspořádala jen za účelem zisku, dokázala zaplavit ke všeobecné spokojenosti Česko i Slovensko vlnou nostalgie a plnila jednu velkou halu za druhou. Jestli se však Koller, Kodym, Dvořák a P.B.Ch. ještě někdy vrátí, je velkou neznámou.

 

 

 

 

 

MANDRAGE

Jejich poslední album Siluety vyšlo před dvěma lety a od té doby koncertují jak o život. Na svých vystoupeních si dávají velmi záležet. Nedávno se poprvé odhodlali k akustickému turné, kde je doprovází smyčcové kvarteto, dechové trio i několik vokalistek. Rockové kluby vyměnili za divadelní sály a navštíví celkem patnáct měst. Mandrage loni v Žebříku v kategorii kapel vyhráli, zda li i letos uspějí, se ukáže 13. března.

 

 

 

 

 

VYPSANÁ FIXA

Vypsaná fiXa loni oslavila dvacet let na scéně. Celý rok byl pro čtveřici hektický a také velmi úspěšný. Nejprve ji v zimě opustil baskytarista Mejn, který se však naštěstí po krátké době vrátil. Márdi a spol. vydali již sedmé studiové album Krásný smutný den, kde se elegantním způsobem vracejí ke svým punkovým kořenům. Na podzim projeli republiku v rámci úspěšného turné, které vyvrcholilo v pražské Lucerně. Deska Krásný smutný den je v nominacích i na Album roku.

 

 

 

 

 

ČECHÁČEK MADE – XINDL X

Deska Čecháček Made je již Xindlovou čtvrtou v pořadí a opět se v ní nevybíravě pouští především do české nátury. Nevynechal povrchnost ani rasismus. Výraz Čecháček je pro Xindla něco jako malost a "připosranost". Ondřej Ládek, jak zní muzikantovo civilní jméno,se podobně projevuje i ve svém rádiovém pořadu Xindloviny. Singl V blbým věku navíc patří mezi nominováné na Skladbu roku.

 

 

 

 

 

NA RADOSTI – ANETA LANGEROVÁ

Pětileté studiové ticho prolomila Aneta Langerová na podzim albem Na radosti, které vznikalo v prostředí Šumavy a dá se považovat za její vůbec nejzralejší nahrávku. Není proto překvapením, že se Anetě v Žebříku dostalo nejedné nominace. Může se stát jak Zpěvačkou roku, její skladba Tráva může uspět v kategorii písní a Na Radosti se může stát Albem roku. Anetino koncertní vystoupení budete mít možnost sledovat 13. března na předávání cen Žebřík.

 

 

 

 

 

PROMĚNAMĚ – TOMÁŠ KLUS

Už podle názvu samotné desky se zdá, že samotný Tomáš Klus prošel proměnou. Rodinný život má na něj blahodárný vliv a působí vyrovnaně a dospěle. Na desce oslavoval život a mír, naopak odmítal veškeré násilí a války. Tomáš Klus má společně s Anetou Langerovou celkem tři nominace. Podpořit ho můžete v kategoriích Zpěvák, Album a jeho píseň Napojen v kategorii Skladba.

 

 

 

 

 

V HODINĚ SMRTI – LENKÁ DUSILOVÁ & BAROMANTIKA

V září vydala Lenka Dusilová se skupinou Baromantika nahrávku, která je jakýmsi vyvrcholením jejich dosavadní spolupráce. Na albu se podílela i taková jména jako David Koller nebo Dan Bárta. Minulý rok se navíc zpěvačka mohla radovat z ceny Anděl, avšak moc velkou hlavu si z tohoto ocenění nedělala - v rozhovoru pro iREPORT s nadsázkou prozradila, že sošku používá jako těžítko na přebalovacím stolku. Lenka je rovněž nominována v kategorii Zpěvačka roku.

 

 

 

 

 

JELEN

V červnu vyšla pražské skupině Jelen debutová nahrávka Světlo ve tmě, pod jejíž produkci je podepsán Martin Ledvina. Přestože jde o mladou a zatím nepříliš známou kapelu, mohli jsme ji mohli spatřit v line-upech festivalů jako Rock for People, Benátská noc nebo MFF v Karlových Varech. Se zpěvačkou Janou Kirschner společně Jeleni nahráli singl Co bylo dál?, který doteď vévodí rádiovému éteru.

 

 

 

 

 

KYANID

Trio Kyanid funguje v dnešním složení od roku 2010. I tahle mladá sestava, pocházející z Českého Krumlova, si už okusila vystoupení na předních českých festivalech. Její poslední deska s názvem Blonďatá vyšla v roce 2013. Další úspěch Kyanid zaznamenali se singlem Jak moc bych si přál, který se na YouTube dočkal velmi slušného ohlasu.

 

 

 

 

 

MOTHER'S ANGELS

Mezi objevy se probojovala i lytomyšlská formace Mother's Angels, kterou můžeme od 19. března vidět jako support na turné Michala Hrůzy. Další aktuální koncertní aktivitou je hostování na akustické šňůře Imodium & Zakázabý ovoce. MA loni vydali album Boj s hitem Pyžamo. Prezentovali se také po boku Wohnout a dalších kapel na letním turné Ekompilace.

 

 

 

 

 

SLZA

Tato mladá dvojice v závěru loňského roku doslova zaplavila český rádiový éter i hudební televize. Debutový singl Lhůta záruční lze slyšet snad úplně všude. Duo tvoří kytarista Xindla X Lukáš Bundil a hvězda české YouTube scény Petr Lexa alias Hoggy. Na zmíněném kanálu dosáhl klip ke Lhůtě záruční bezmála dva a půl miliónu zhlednutí.

 

 

 

 

 

VOXEL

Voxel, vlastním jménem Václav Lebeda, prodělal přerod z punkáče a rebela ve folkpopového písničkáře, který ví, co chce. V květnu mu vyšla debutová deska s All Boom!, pod níž je mimochodem podepsán také Xindl X, který přispěl několika texty. Voxelovi prospělo i loňské turné s kapelami UDG a Lola běží.

 

 

 


text: David Stoklas, foto: Romana Šlapáková

 


Lucie 15 TOP

zavřít