TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (II.)

Vydáno 10.02.2015 | autor: Ondřej Bambas

V březnu nás čeká výživná porce koncertů. Vedle těch velkých, při nichž se představí Paul Simon se Stingem a návštěvníci Fora Karlín zavzpomínají na roztančená devadesátá, budou davy mířit i do klubů. Z taneční hudby se můžeme těšit na Rustieho, do kytar hrábnou děvčata z Warpaint a citlivou stránku folku předvede José González nebo Jessica Pratt. Přinášíme vám zbylých jedenáct koncertních tipů před příchodem jara. Na co se chystáte vy?

TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (II.) TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (II.)

 

 

 

acollective 2014ACOLLECTIVE

kdy: 2. března – La Loca, Praha
cena vstupenek: 290 Kč
proč: Pro české fanoušky nejsou Acollective žádným nováčkem. Izraelskou skupinu měli možnost vidět návštěvníci v Ostravě, Valašském Meziříčí, Plzni nebo Praze, kam se nyní vracejí s albem Pangaea. Jejich hudba snad nemůže nikoho urazit, i proto si je v rámci United Islands přišlo v pozdní odpoledne poslechnout před dvěma lety tolik lidí. Naživo získávají cenné body bohatým nástrojovým obsazením, které čítá od klasické rockové výbavy i nejrůznější perkusivní a dechové nástroje. Na větším pódiu, ovšem před publikem, které s jejich tvorbou nebylo příliš obeznámeno, obstáli, podaří se jim to i tentokrát v klubovém prostředí s „vlastními" fanoušky?

 

jose gonzalezJOSÉ GONZÁLEZ

kdy: 4. března – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 540 Kč
proč: Je tomu několik let, co u nás byl naposledy José González, švédský trubadúr, co se proslavil díky barevným míčkům z ulic San Francisca. Svou slávu dokázal ještě rozšířit díky skupině Junip, kdy se melodicky otevřel bohatšímu zvuku a hudební složka se pro něj stala možná důležitější než ta lyrická. Nyní se opět vrací k vlastní tvorbě – pro desku Vestiges & Claws usedl osamocen se svou španělkou a natočil 10 nových písní, z nichž už představil singly Leaf Off / The Cave a Every Age. Celá deska je v současnosti již uveřejněna k poslechu a jak se zdá, nic ze svých kvalit José nestrádá. Zážitek z klubu pro tisícovku lidí bude jistě mocnější než větší představení na festivalu v Ostravě, kam také v létě zavítá. Na druhou stranu bude uzavřená show vyžadovat hodně trpělivosti a klidu, který v podzemí pražské Lucerny příliš často nebývá.

 

rustie 2014RUSTIE

kdy: 4. března – MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 389 Kč
proč: Stimul festival opět nezklamal a přiváží k nám Rustieho. Producent se v nejlepším světle představil již před pěti lety debutem Glass Swords, z kvalit neztratil ani loňskou nahrávkou Green Language. Vystoupení z aktuálního turné doplní 3D vizuály od A-Rock, od nichž můžeme kromě plameňáků očekávat i nějaké sfingy. Dominantním prvkem zůstane hudba, která dokázala už v počátku přesvědčit vedení Warp Records k podepsání smlouvy na vydání EP. Hudebník měl navíc štěstí svézt se na další vlně vzrůstajícího grimeu, dubstepu a elektronického hip hopu. Zatímco první album nechal hovořit prostřednictvím svých beatů, vzápětí zjistil, že pro větší zásah publika je dobré přivolat i nějaké zpěváky/rappery. V dalších skladbách se tak spolčil s Danny Brownem, AlunaGeorge nebo Redinhem. Přiveze někoho i do Prahy?

 

metronomy 2014METRONOMY

kdy: 11. března – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 540 Kč
proč: Naposledy tu byli s hitovým albem The English Riviera. Své písně se snažili na aktuální nahrávce Love Letters ještě posunout a i díky lepšímu technickému zázemí sestavit kvalitnější materiál. Jak se jim to podařilo, budete mít možnost sami posoudit už 11. března. V jejich setlistu zazní zejména novější písně z posledních dvou desek, dojde také na starší materiál, který upřednostňoval hudbu před zpěvem. O to tanečnější písně však ve výsledku jsou. Kapela je známá svým minimalismem, který je kromě muziky viditelný i na pódiu, které zdobí zcela jednoduše, přitom vkusně a umírněně, aby ladilo k chic oblekům.



warpaint 2013ELECTRONIC BEATS

kdy: 13. března – Divadlo Archa, Praha
cena vstupenek: od 220 Kč / od 100 Kč
proč: Desátý ročník Electronic Beats na našem území ovládnou ženy. Své zrušené podzimní vystoupení nahradí skupina Warpaint, debutově zahraje sesterské duo Ibeyi, kterému vychází v těchto dnech deska u vydavatelství XL Recordings, one-woman show představí Adi Ulmansky a jedinými mužskými zástupci na pódiu budou Němci Von Spar. Hlavní hvědy Warpaint se do Prahy vrátí po třech letech, kdy hráli v Paláci Akropolis. Pokud znáte nahrávky americké čtveřice, možná budete překvapeni, jak zní pod taktovkou Skrillexe se saxofonem a baskytarovým doprovodem od Thundercata. Společně ještě s několika hudebníky loni nacvičily vlastní verzi Pump Up The Jam a nyní ji uveřejnily zde. Taky už se těšíte do Archy?


 

max cooper 2012MAX COOPER

kdy: 14. března – MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 350 Kč
proč: Emergence je vizuální show, která jde za podstatou věci, k samotnému počátku. Kdo očekává nějaké starší taneční tracky nebo věci z loňské desky Human zakomponované do DJského setu, může být zklamán, protože zde je vše nalajnováno a připraveno tak, aby dostal návštěvník maximální požitek z audio-vizuálního projektu. MeetFactory nemusí být zcela vhodným prostorem pro tuto událost, i tak zní večer v režii britského producenta Maxe Coopera slibně. Hudebník vydává své nahrávky již od roku 2007, do širšího povědomí se však začal dostávat až po třech letech, kdy začal hudbu zkoumat více do hloubky a volně se inspiroval islandskými interprety a prací Jona Hopkinse. Pokud jste fanoušky podobného uměleckého spektra, líbit by se vám mohlo i vystoupení Maxe Coopera.

 

team me 2014TEAM ME

kdy: 14. března – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 280 Kč
proč: Že umějí Norové dělat dobrou popovou muziku, nám ukázali v osmdesátých letech a-ha, později v elektroničtější formě například Royksöpp. Talentovaná parta ze skandinávského jihu
se dobře uvedla již svým debutem To The Treetops! z roku 2011. Na něj navazují letošní novinkou Blind As Night. Hlavní devízou skupiny je žánrová rozmanitost, při níž se stále dokážou pohybovat ve vodách popu. Přitom z písní je slyšet podobnost se složitějšími postupy Mew, hravostí Sufjana Stevense nebo experimentálností Jaguar Love. Praze se představili již dvakrát – poprvé s The Wombats, později odehráli koncert na strahovské Sedmičce. S novou deskou je čeká výzva zaplnit ten samý sál, jaký znají pouze z role předskokanů. Povede se jim to?

 

zola jesus 2012ZOLA JESUS

kdy: 16. března – MeetFactory, Praha
cena vstupenek: od 390 Kč
proč: Pročítat si biografii této pětadvacetileté zpěvačky na Wikipedii je poměrně zábavné. Navíc zčásti její původ a výchova může vysvětlovat zvuk, který je z písní slyšet. Živočišná nespoutanost a plno rurálních motivů. Vše ve vlastní režii nehledíc na nastavované trendy, harmonické skladby se zároveň blížily kýčovitému pojetí zhudebnělých obrazů na několikametrových plátnech. Ve většině případů se zpěvačce tato forma ale daří uchovat v originálních kolážích. Ke spolupráci si ji přizvali jak autoři elektronické hudby (M83, Orbital), tak punkáči z Fucked Up. Posledně se v Praze představila pouze jako doprovod High Places, nyní si bude večer Bohemian Like You vést sama.

 

archive 2015ARCHIVE

kdy: 17. března - Fléda, Brno / 18. března – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 550 Kč / od 690 Kč
proč: Před více jak dvěma lety zanechaly v návštěvnících pražského koncertu příjemný pocit. Stejně se dá zhodnotit i vystoupení BirdPen tvořenými částí jádra skupiny. Na ně byla účast bohužel o dost slabší. Jelikož mají Archive vybudované solidní postavení, v lednu navíc vydali svou desátou desku, dá se očekávat v Lucerna Music Baru hojná účast. Uskupení není snadno zařaditelné a přestože se nejčastěji ve spojení s nimi užívá žánru trip-hop, do jejich hudby promlouvají i další vlivy. Na nadcházející turné slibují největší živou produkci, která bude doplněna o projekci snímku Axiom, který vznikl v doprovodu předešlého, stejnojmenného alba.

 



satellite stories 2014SATELITE STORIES

kdy: 18. března – Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 280 Kč
proč: Čtveřice z finského Oulu se nejrazantněji zapsala dva roky starým singlem Campfire ze zatím posledního alba Pine Trails. Stále aktuální počin brzy nahradí novinkou Vagabonds, kterou živě představí i v Praze. Desku natáčeli s producentem Simonem Barnicottem, který v minulosti nahrával s Arctic Monkeys nebo The Temper Trap, jejich ambice jsou tedy vyšší než zaplnit sál pražského Futura. Na svých dosavadních nahrávkách se kapela zvukem dost podobola kolegům Two Door Cinema Club, zda se jim to podaří změnit, nebo si ponechají líbivý zvuk zvonivých kytar, posoudíme již v březnu. První dva singly zatím signalizují pouze to, že Satellite Stories jdou popu naproti a přesně vědí, co dělají.

 

jessica pratt 2015JESSICA PRATT

kdy: 20. března – Jazz Dock, Praha
cena vstupenek: 350 Kč
proč: Freak folk je stále aktuální. V loňském roce vyšla skvělá deska Marissy Nadler, na přelomu roku nyní zase představila svou druhou nahrávku Jessica Pratt. Přestože nemá ani třicet let, její písně zní jako by pamatovaly poválečný New York. Díky prostému přednesu, který na jednu stranu evokuje zlatou dobu folku, nechává v sobě i hodně skrytého, díky čemuž je materiál tak neuchopitelný. Toho chce podle svých slov dosáhnout i sama zpěvačka a jakýmkoliv přirovnáním k Joni Mitchell a dalším ikonám ženského folku se vyhýbá. On Your Own Love Again přiveze zpěvačka představit i do Prahy, kde zahraje v rámci večera Femme Fatale v Jazz Docku.

 

text: Ondřej Bambas, foto: fb profily umělců a událostí

 

{vypnoutlink:Archive}


metronomy 2014 top

zavřít