Kyklos Galaktikos pokřtí dnes v holešovickém Podniku boží album

Vydáno 19.02.2015 | autor: Kateřina Nováková

Kyklos Galaktikos pokřtí svou už druhou desku Mezi lovci mezer 19. února v pražském klubu Podnik. Příští měsíc pak vystoupí i v Brně, Plzni nebo Bratislavě. Trojice Jan Burian, Jaroslav Hrdlička a Michaela Švédová se na ní věnují především tématům zrcadlení, mezery, opakování a otázek.

Kyklos Galaktikos pokřtí dnes v holešovickém Podniku boží album Kyklos Galaktikos pokřtí dnes v holešovickém Podniku boží album

 kyklos galaktikos obal

„Při práci na CD jsme zjistili, že nás stále víc láká pokusit se o jakýsi manifest nejistoty a úžasu. V rozhovorech mezi sebou i s našimi blízkými se stále víc objevovala touha společně sdílet obyčejná intimní témata, která často jakoby nemají jasné řešení. S nadšením jsme objevovali, že mnohem větší místo v našem každodenním životě je zaplněno neznámem a otázkami. Hodnocení a komentování dění kolem s radostí přenecháme povolanějším," řekl Burian, který poodhalil pozadí křtu kapely. Vedle Kyklos Galaktikos se ho jako hosté zúčastní HRTL a Bastl Instruments s vlastnoručně vyrobenými nástroji. „Budeme se soustředit mnohem víc na hudbu, používat víc nástrojů a improvizovat. Je možné, že písně z CD budou mít na křtu i dalších koncertech odlišnou podobu," dodal Burian. „Některé skladby také určitě trochu protáhneme, abychom posluchače pořádně vtáhli do děje," upřesnil Hrdlička.

Na debutu Osa dobra byl Jan Burian jediným muzikantem. Dnes to už neplatí, a proto i výsledek je odlišný. Už během příprav desky Mezi lovci mezer s kapelou spolupracovala Michaela Švédová, která doplní dvojici Burian Hrdlička rovněž na koncertech. S novým albem tedy přišlo nové obsazení Kyklos Galaktikos. Zvuky jsou původní i nalezené, texty využívají například také slova avantgardního divadelníka Antonina Artauda, kubánského spisovatele Reinalda Arenase nebo malíře Vladimíra Kokolii.

Lyrika Kyklos Galaktikos dráždí k opakovaným poslechům. „The Knife s technem provedli něco podobně svojského jako Kyklos Galaktikos s rapem, potažmo hiphopem. Slogany na albu jsou střídány křesáním silných obrazů, strohé smyčky melodickými nápady, zpívá se i nechá vyprávět děti. Když tenhle přístup udržíte na ploše bezmála dvanáctiminutové skladby, jste technicky vzato bozi," napsal o albu Full Moon. „Kapela je elegantní, inteligentní, má nadhled, nic lidského jí není cizí a přitom působí neobyčejně konzistentně. Celé album splývá do jakési textově-hudební koláže, která místy nemá daleko k rozhlasové hře. Svěží mix poezie, banality, bizarnosti, ironie a dalších příchutí...," uvedlo Radio Wave.

19. 2. Praha – Podnik (křest alba), 24. 2. Brno – Kabinet Múz, 13. 3. Hradec Králové – Menu, 14. 3. Jihlava – Soul, 18. 3. Bratislava – A4, 19. 3. Košice – Tabačka, 20. 3. Trenčín – Lúč, 21. 3. Zvolen – Fink Bar, 25. 3. Plzeň – Anděl Café

TZ

zavřít