TOP 7 nejzábavnějších klipů Katy Perry

Vydáno 22.02.2015 | autor: redakce

Už 23. února se v pražské O2 areně rozezní hlas Katy Perry. Projeli jsme proto celou její diskografii a vybrali sedm nejzábavnějších klipů. Souhlasíte s naším výběrem?

TOP 7 nejzábavnějších klipů Katy Perry TOP 7 nejzábavnějších klipů Katy Perry


KatyPerry DarkHorse VIDKaty Perry v klipu Dark Horse

 



7. I KISSED A GIRL

Než se Katy Perry stala globální popovou ikonou, vydala pod svým občanským jménem Kate Hudson své první album. Křesťanské chvalozpěvy však zpěvačce slávu nepřinesly a tak se z domovské Santa Barbary vydala do L.A., kde pod producentským dohledem Dr. Luka a Maxe Martina vznikla písnička o tom, jak políbila holku a celkem se jí to líbilo. Lehce kontroverzní téma v prudérní Americe zafungovalo jako skvělé promo a z Katy Perry se stala hvězda. A vlastně nejen z ní. Ve videoklipu totiž hraje i zpěvaččina kamarádka, herečka Shannon Woodward a tehdy ještě zcela neznámá Kesha. Dokážete ji najít?

 

6. HOT N COLD

Katy Perry pop-rockovější tvorba slušela. Hot N Cold je písničkou o nerozhodném chlápkovi, který se chová, jako kdyby měl menstruaci, a právě tato píseň se původně měla stát prvním singlem z One Of The Boys. Nakonec ale dostala přednost I Kissed A Girl a tak se Hot N Cold stala skladbou, která se se svými šesti miliony staženími a osmnácti týdny v americké TOP 10 postarala o to, aby se ze zpěvačky nestal one-hit wonder. V klipu tentokrát čekají zpěvaččini rodiče Keith a Mary Hudsonovi, a pokud se chystáte na koncert, připravte se na to, že v The Sims 2 použitá hitovka dostala pro Prismatic World Tour jazzovější aranže. A jen tak pro zajímavost, u nás se na prvním místě držela dlouhých deset týdnů.

 

5. CALIFORNIA GURLS

Album Teenage Dream bylo díky přechodu od Columbia Records ke Capitolu megaúspěšné, ale nebýt sladkostí oplývajícího pilotu, houpajících se ňader stříkajících šlehačku a skvělého partu Snoop Dogga v roli připomínající Willyho Wonku, těžko říct, zda by se album mezi fanoušky chytilo až do takové míry. Letní hymna roku 2010 byla původně zamýšlena jako kalifornská odpověď na New York opěvující Empire State Of Mind Jay-Zho a Alicie Keys, mnohem víc ale zafungovala jako katalyzátor velmi úspěšného období, na jehož konci bylo vyrovnání rekordu Michaela Jacksona, co se amerických No. 1 hitů z jednoho alba týče.

 

4. THE ONE THAT ONE GOT AWAY

Katy Perry si vždycky zakládala na vtipných klipech, v nichž se to hemžilo šílenými kostýmy, nenápadnými hereckými camey a pestrými barvičkami. Místy se ale bohužel přiblížila i trapnosti, což předvádí například video k Last Friday Night (T.G.I.F.). V tomto výběru bychom ale neměli opomenout ani její vážnější tvář. Přesně taková se nám totiž naskytla nejen ve válečné Part Of Me, ale také ve videu k The One That Got Away, v němž si zahrál i hollywoodský herec Diego Luna. Rozchodová skladba o postarším páru tentokrát téměř postrádá pohledy do zpěvaččina pověstného výstřihu. Místo toho nabízí příběh stárnoucí ženy, která vzpomíná na to, jak se jí kvůli hloupé hádce v autě zabil přítel a přemýšlí nad tím, jak se její život mohl odvíjet, kdyby se tehdy zachovala rozumněji.

 

3. WAKING UP IN VEGAS

Tahle ukázka se, podobně jako vynikající balada Thinking Of You, řadí spíše mezi už trochu pozapomenuté hity v kariéře oceňované zpěvačky, ale jestliže se v tomto článku věnujeme nejlepším klipům, neměl by jeden z jejich nejzábavnějších vizuálních doprovodů zůstat opomenut. Děj se točí okolo hesla "Co se stalo ve Vegas, zůstane ve Vegas", možná ale nevíte, že byl inspirován skutečnou příhodou. "Když mi bylo jednadvacet, vypravili jsme se s mým tehdejším klukem na fingovanou svatbu do Vegas. Měli jsme všechno: svatební šaty, dort, fotky s oddávajícím a dokonce i falešný svatební certifikát. Ten jsme pak naskenovaný poslali našim rodinám, mému manažerovi, prostě všem. Nemohli jsme se přestat smát při představě, jak se při pohledu na něj tvářili. Rozhodně to byla jedna z nejšílenějších věcí, jakou jsem kdy udělalala," říká k tomu dnes Perry.

 

2. DARK HORSE

Album Prism se po vydání i přes nezpochybnitelné kvality nedočkalo tak hysterického přijetí jako předcházející nahrávka a pravdou je, že slabší dopad singlů Unconditionally, Birthday a This Is How We Do lehce klesající popularitu zpěvačky ještě podtrhly. Naštěstí se ale zpěvaččin tým umoudřil a po úvodním váhání vydal na její poměry experimentální počin Dark Horse jako třetí z dosavadní pětice singlů. A jestliže se o Britney Spears mluví jako o té, která díky pasáži v Hold It Against Me přiblížila dubstep mainstreamu, pak Katy Perry udělala totéž pro trap. Jistě, s líbivější verzí zvuku amerického hiphopového undergroundu už v minulosti prorazil třeba DJ Snake nebo virál Harlem Shake, ale až Dark Horse rozjel trapovou mánii opravdu naplno.

 

Co dodat k egyptskému klipu, který soudě podle počítadla zhlédnutí viděl už snad úplně každý? Snad jen tolik, že zpěvačce se zde nejen nepodařilo uhlídat zaláskovaného mladíka před zlou čarodějnicí Katy Pätrou, ale musela se potýkat i s kontroverzí. Nejprve byla nařčena ze znevažování muslimského náboženství, následně byly znaky jako trojúhelníky či zakrytí jednoho z očí identifikovány jako iluminátské. Obojí je samozřejmě hloupost, ale zároveň také skvělá reklama.

 

1. FIREWORK

Stačí jen vyslovit název skladby Fireworks a možná vám vyskočí v hlavě vykříčník: "Vždyť ta Katy Perry přece vůbec neumí zpívat!" Skutečnost je ale trochu komplikovanější. Katy Perry samozřejmě zpívat umí a to mnohem líp, než je při těch všech televizních estrádách občas k vidění (kdo nevěří, ať klikne na tento odkaz). Pravdou ale zůstává, že pozitivním přístupem k životu nabitá Firework je sama o sobě díky všem těm výškám tak těžká písnička, že si na ní vyláme zuby prakticky kterákoliv zpěvačka, jejíž křestní jméno není Celine, Christina nebo třeba Mariah. Že je k uzpívání refrénu zapotřebí obrovský pěvecký rozsah už se v minulosti přesvědčilo hodně ambiciózních pěnic, stačí se podívat na YouTube, kde je nepovedených coverů z amerických reality-show typu The Voice nebo X Factor k dispozici přehršel.

Zajímavé jsou ale také historky vázající se ke klipu. Zejména ta část, kde běhají spousty lidí a ze srdce jim vystřelují rachejtle, se totiž natáčela v Budapešti a Katy ve spolupráci s T-Mobilem uspořádali mezinárodní soutěž o účast při natáčení. Přímí účastníci se kromě pochlubení, že jim jde v klipu vidět třeba kus ruky, dodnes úplně nevzpamatovali z toho, jak je štáb nutil vyčerpané a hladové ve dvě ráno běhat do kopce a z kopce a tvářit se u toho vesele, ale stejně tak jsou dodnes živé vzpomínky na intimní večer ve vídeňském Gasometru, kde zpěvačka pro zhruba čtyři stovky výherců odehrála nezapomenutelný koncert. A i ten Firework zněl tehdy parádně.

 

text: Jan Trávníček

 


 

KatyPerry DarkHorse VID TOP

 

zavřít