Na co se těšit v březnu: 12 tipů iREPORT.cz

Vydáno 02.03.2015 | autor: redakce

Návrat Michala Hrůzy na koncertní pódia, nová nahrávka nesmrtelných The Prodigy, vyhlášení hudebních cen Žebřík nebo společný koncert Stinga a Paula Simona. Na to vše se můžete těšit v březnu.

Na co se těšit v březnu: 12 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v březnu: 12 tipů iREPORT.cz

 

 

WCHI LMB

WALK CHOC ICE

co: zarejděte si s někdejší crossoverovou modlou
kdy: 5. března - Lucerna Music Bar, Praha

Walk Choc Ice prožili úspěšné roky v druhé polovině devadesátých let a v roce 2003 ukončili činnost. Loni v říjnu si vystřihli vzpomínkový koncert v domovském Kostelci nad Orlicí a po velkém úspěchu této ojedinělé akce se rozhodli přidat jedno pražské vystoupení. "Po koncertě nám přišlo ale i dost dotazů od fanoušků, zda uděláme ještě další, protože se někteří nedostali nebo nemohli dostavit. A tak jsme se rozhodli ještě pro jeden koncert v oblíbeném pražském klubu Lucerna Music Bar. Takže si to pátého března zopakujeme a přidáme něco navíc," vysvětluje zpěvák kapely Honza Křížek. Jako host vystoupí mladá kapela The Atavists.

 

 

 

Noel Gallaghers High Flying Birds  Chasing YesterdayNOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS

co: druhá sólovka někdejšího tvůrčího mozku Oasis
kdy: 9. března

Čtyři roky po eponymní sólové studiovce natočil Noel Gallagher pokračování s názvem Chasing Yesterday. Nahrávku, jíž si muzikant sám produkoval a vydal na vlastním labelu, předznamenaly dva singly: In the Heat of the Moment a Ballad of the Mighty I. Z 50-60 songů, které Gallagher na album napsal, se na desku dostalo nakonec deset. Někdejší producent Oasis Mark Coyle novinku přirovnal k počinu Definitely Maybe, vůbec první nahrávce Gallagherovy bývalé kapely.

 

 

 

 

 

slow revoltTHE SLOW REVOLT

co: hudební hranice opět posunovány, tentokrát s The Slow Revolt
kdy: 10. března - Palác Akropolis, Praha

Hudbu britského hudebníka Joea Mirzy není jednoduché zařadit, pokud si ale poslechnete ukázky z EP This Dark Matter a Never Get Close, hned poznáte, ke komu lze The Slow Revolt zařadit. Někdy je to více elektronika, na některých skladbách zacházející až někam k housu, když hraje skladbu Doldrums, stačí Joeovi zase jenom jednoduchý beat a elektrická kytara. Pokud jste viděli na podzim vystoupení East India Youth, tento koncert by se vám mohl zamlouvat. V rámci večera Music Infinity doplní The Slow Revolt v Akropoli slovenský projekt Fallgrapp.

 

 

 

 

zebrikŽEBŘÍK 2014

co: slavnostní vyhlášení cen iReportu za rok 2014
kdy: 13. března - DEPO2015, Plzeň

Další nešťastný pátek v řadě promění někdo ve svůj šťastný den. Letošní ročník se odehraje v novém prostoru DEPO2015, který bude sloužit jako nový kulturní prostor pro projekt Evropské hlavní město kultury. Mezi nominované se dostal například Tomáš Klus, Kryštof, kteří soutěží i se svým Kryštof kempem, nebo Lenka Dusilová a Aneta Langerová bojující o Zpěvačku roku a Album roku. Večerem provedou stejně jako předešlý ročník Tomáš Hanák s Bárou Polákovou a živě zahrají Vypsaná fiXa, Richard Müller nebo Ondřej Brzobohatý. Přijďte se i vy podívat do Plzně a užít si večer v režii hudebního portálu iReport.cz.

 

 

Sting Paul SimonPAUL SIMON & STING

co: jedno pódium, dvě velké osobnosti
kdy: 14. března - O2 arena, Praha

Polovina dua Simon & Garfunkel a někdejší člen The Police představili koncept turné On Stage Together poprvé v předloňském roce. Stejně jako na již proběhlém severoamerickém turné se oba umělci, známí svým širokým žánrovým rozsahem, na koncertech představí společně i odděleně. Dá se očekávat, že i v Praze zazní některé z oblíbených hitů jako Boy In The Bubble, Fields of Gold, Driven To Tears, Mother&Child Reunion, Desert Rose, Every Breath You Take, The Boxer nebo Diamonds On The Soles of Her Shoes.

 

 

 

 

devin prahaDEVIN TOWNSEND

co: kanadský multitalentový maniak znovu v Praze
kdy: 14. března - Roxy, Praha

Devin Townsend je zavedeným pojmem na světové scéně progresivní hudby a ohromující je nejen stále vysoko nastavená laťka, ale i žánrový záběr, který tento hudebník dokázal obsáhnout: od hard rocku, progresivní rocku či metalu, přes pop a ambient až po elektroniku, country nebo blues. Muzikant se do pražské Roxy vrací po dvou letech: koncem roku 2012 tu vystupoval s Fear Factory. S Townsendem, jenž kdysi odstartoval svoji mezinárodní kariéru po boku fenomenálního kytaristy Steva Vaie, přijedou do Prahy další dvě seskupení: Periphery a Shining.

 

 

 

scott bradleeSCOTT BRADLEE & POSTMODERN JUKEBOX

co: hudební dýchánek pro náročné po devíti měsících opět v Praze
kdy: 17. března - Lucerna Music Bar, Praha

Formace, která těží ze současné vlny zájmu o electro jazz a spřízněné žánry si ale vybudovala specifický sound: na rozdíl od electrojazzu nemíchají jazzové samply do elektronických beatů, ale zahalují světové hity do převážně jazzových aranží, i když často si šáhnou třeba pro r'n'b inspiraci do padesátých let. Ať už je pro vás koketování s jazzem denním chlebem, nebo jen chcete nevšední hudební zážitek, Scott Bradlee & Postmodern Jukebox jsou tou správnou volbou

 

 

 

 

 

MH turné coverMICHAL HRŮZA

co: úspěšný hitmaker se po těžkém úrazu vrací na koncertní pódia
kdy: 19. března - 18. dubna

Jednou z nejlepších letošních zpráv pro domácí hudební obec je jistě návrat Michala Hrůzy k jeho řemeslu - koncertování. Osm měsíců od vážného úrazu hlavy, po němž byly předpovědi dalšího vývoje velmi nejisté, se muzikant se svojí kapelou postaví na pódium Fora Karlín. Jeden z nejúspěšnějších autorů současnosti odehraje celkem osm koncertů po celé České republice. Turné nazvané Noc a Den Michala Hrůzy 2015 připravovala sestava už od loňského podzimu. Na úvodním, pražském koncertě 19. března, který bude zaznamenán Českou televizí, vystoupí řada Michalových hudebních přátel jako např. Xindl X, Anna K., Klára Vytisková a další.

 

 

2unlimited90'S NO LIMIT!

co: eurodance nostalgie pro pamětníky
kdy: 20. března - Forum Karlín, Praha

Ta pravá retro party, jež nenechá v klidu žádného milovníka devadesátkových eurodance kapel, vypukne poslední zimní den v pražském Foru Karlín. Do Česka se sjedou kdysi oblíbené sestavy 2 Unlimited, Culture Beat, Haddaway a Twenty 4 Seven. Akce je po dramaturgické stránce obdobou loňského slovenského projektu Orechová Potôň, kde se objevili ještě David Hasselhoff, Samantha Fox, Vengaboys nebo DJ Sash! Někdejší zahraniční hvězdy, které v dobách své největší slávy vládly diskotékám, v Praze doplní domácí Verona. Za mixážní pult se ihned po koncertu postaví Leoš Mareš, který navíc bude celý večer moderovat.

 

 

 

lunchmeatLUNCHMEAT SPRING WARMUP

co: jaro přivolá Ital Tek a Long Arm
kdy: 20. března - Neone, Praha

Jelikož se oblíbený Lunchmeat festival přesouvá letos na podzim, k tradičnímu jarnímu období připadne pouze zahřívací večírek v Neone. Přesně na den jarní rovnodennosti zde zahraje Ital Tek, který v Praze zahrál naposledy před třemi lety. Druhým zahraničním hostem bude Long Arm, který se se svým bubeník ukázal na Lunchmeatu před dvěma lety. Jak ukázal klub na začátku Bubenské ulice, party zde umějí dělat a ani tentokrát nebude o zábavu nouze. Navíc, v režii produkčního týmu Lunchmeat se máloco pokazí. Kromě hudebního programu, který v rámci domácí scény zastupuje GSMKNSTWRK a ABU, se můžete těšit i na barbeque. Vstup bude do půlnoci za 150 Kč, dále o čtyřicet korun dražší.

 

 

 

michal pelant1MICHAL PELANT

co: jeden z nejvýraznějších domácích poprockových muzikantů konečně na pódiu
kdy: 24. března - La Loca, Praha

Svoji debutovou sólovku Na hraně sice vydal Michal Pelant už před rokem, ovšem koncertů měl od té doby spíš poskrovnu. Lednový koncert v pražském nekuřáckém podniku La Loca byl zrušen, začátkem jara se na tomtéž místě snad již vše povede a muzikant, známý především z účinkování ve skupině Kollerband, tu bude moc předvést singly Vodopády nebo Geronimo a stejně tak písně, jimiž obohatil sólové desky Davida Kollera. Koncert začíná ve 20:00, vstupenky k zakoupení na stránkách klubu za 99 Kč. Na místě vyjdou na 150 Kč.

 

 

 

 

prodigy5 fullTHE PRODIGY

co: důchod pro britské elektro-divochy stále v nedohlednu
kdy: 30. března

Šestileté čekání na nový materiál The Prodigy je u konce. V pořadí šestá studiová nahrávka The Day is My Enemy se objeví předposlední březnový den. Venku jsou zatím tři singly: Nasty, titulní The Day Is My Enemy a aktuální zveřejněný track Wild Frontier. Podle kapely bude The Day is My Enemy plné hněvu. "Nedokážu říct, proč tohle album vyznělo tak navztekaně. Myslím, že to vychází z mého nitra. Je to asi způsobené tím, jak vnímám hudbu - vždy jsem ji spatřoval jako určitou formu útoku," vysvětlil směřování nového alba tvůrčí element kapely Liam Howlett.

 

 


text: Petr Adámek, Ondřej Bambas, TZ

 


Michal Hruza 2015  Tomáš Třeštík TOP

 

zavřít