RECENZE: Visací zámek tísňovou linku 155 zatím nepotřebuje

Vydáno 04.03.2015 | autor: redakce

Dávná skladba Hudebně zábavný lidi hlásá "nevěřte nikomu, komu je přes třicet". Visací zámek, ač již ve čtvrté dekádě své existence, důvěryhodnost naštěstí neztratil. Nezměnil se ani způsob, kterým skupina ke své tvorbě přistupuje. Nerozlučná pětice stále zůstává hudebně zábavnou.

RECENZE: Visací zámek tísňovou linku 155 zatím nepotřebuje RECENZE: Visací zámek tísňovou linku 155 zatím nepotřebuje

 

Visaci zamek - Punkovy kralovstvi -cover-D-RVISACÍ ZÁMEK
PUNKOVÝ KRÁLOVSTVÍ
Warner Music
15 trax

Tracklist: Punkový království, Rezavý fáro, Všechno je fajn, Sweeti, Hardkór, Veselej, Protitetanové sérum, Hrál kdosi na hoboj, Popsong, Růžovej pocit, Linka 155, Klíště, Nebožtík, Volské intro, Žulový vůl

Visací zámek vyhlásil Punkové království a nyní přichází s albem, které lze už podle názvů jednotlivých tracků vnímat jako průvodce životem typického pankáče. Ten totiž pochopitelně žije ve svém punkovém království a jezdí rezavým fárem. I když je jeho život někdy pořádný hardkór, zůstává veselej a přesvědčuje sám sebe, že všechno je fajn. Po mejdanu se pravidelně probouzí s růžovým pocitem a nemůže se zbavit vlezlého popsongu, který mu stále zní v uších. A jelikož i to nejbarevnější číro jednoho dne vybledne, stane se z pankáče nebožtík.

Po prvních dvou písních to vypadá, že se kapela zavázala použít slovo punk v každém songu. Visáče taktéž nepřešla averze na hradního pána. Nyní sice není "buzna", zato "vládne nám vožralej strýc". Do života rodiny, kde nevládnou idylické vztahy, nechá nahlédnout Hardkór. Co také čekat, když opilý muž o půlnoci "přinesl si lahváče, děti se dávají do pláče, on nahlas pouští Visáče a vyžaduje sex". Fanouška Bohemians Praha 1905 nezapře Jan Haubert v písni Veselej. Kromě nejslavnějšího Klokana Antonína Panenky připomene i slávistickou legendu Františka Veselého.


Lehce nadbytečná je Linka 155. Úvod ke skladbě Klíště pobaví poprvé, snad ještě podruhé. Pak už není nutné poslouchat telefonát ženy s operátorkou tísňové linky, jak žádá o radu, co udělat s klíštětem, které má její partner na přirození. Úlevu jí přináší aspoň fakt, že nedošlo k aktivitě, při které se klíště mohlo dostat i jinam... Mezi nejžádanější hity se jistě nezařadí ani Volské intro. Tyto dvě položky nemohou zkazit celkově velmi dobrý dojem. Zámkům se podařilo nahrát energické album, které pobaví i u neveselých témat. Jako když je Nebožtík na své poslední cestě vyprovázen na strašlivém povozu kočím, který za jízdy močí i zvrací.

Král by se měl těšit patřičné úctě, zároveň být i dostatečně vitální. Nemusí být nejrychlejší, nejsilnější ani nejprogresivnější. Standardně kvalitní výkon legendární party znamená, že standarta punkového království je u Jana Hauberta v dobrých rukou.


BEST TRAX: Punkový království, Sweeti, Hardkór
ZKUS TAKY: Totální nasazení - Zbytečnákapela.cz, Sitňan - Buď fit, Adolf Vitáček - Já se z toho nepo.eru


Tomáš Rumler
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít