Purist interview: Slovenština? Ne, fungujeme nadnárodně

Vydáno 04.03.2015 | autor: redakce

Slovensko-anglická trojice Purist vydala loni v prosinci debutovou desku Colourful Noise, kterou nahrála v Dánsku. Jak sami říkají, cesta do kodaňských Red Bull Studios byla vlastně velká náhoda. Za sebou už mají hraní na evropských fetivalech Europavox, Open'er nebo Pohoda, k čemuž jim stačilo jen jejich EP. 5. března mají kluci v plánu koncert v pražském podniku La Loca.

Purist interview: Slovenština? Ne, fungujeme nadnárodně Purist interview: Slovenština? Ne, fungujeme nadnárodně


Purist 12Purist v loňském roce vydali debut Colorful Noise


Pár měsíců od křtu alba, jak jste zatím spokojeni s reakcemi?

Je pro nás ještě brzo hodnotit úspěch alba, všechno se ukáže časem. Z naší strany jsme však s podobou alba velmi spokojení a teď ho chceme prezentovat veřejnosti. Každá pozitivní odezva od lidí nám dodává velmi silnou energii.

Tvoříte už nové songy, nebo si užíváte fázi klidu?
Tvůrčí proces se asi nedá úplně zastavit - neustále cítíme inspiraci, všichni se navzájem ovlivňujeme, ať už hudbou, kterou posloucháme, lidmi, které potkáváme a nebo věcmi, které v životě děláme. Po vydání alba máte takový zvláštní pocit. "Co teď? Tohle je všechno? Konec?" Posouvá nás to dál. Začali jsme pracovat na nových věcech, ale je to zatím hodně uvolněné. Máme dostatek času na vydání druhého alba, a tak má nová hudba čas dozrát do toho správného stavu. Po vydání alba jsme si dopřáli i trochu ticha a relaxu, abychom nasbírali nové síly na rok 2015.


Informace o vašich koncertech zejí prázdnotou na Facebooku i webovkách. Co máte v plánu?

Před vydáním Colourful Noise jsme se rozhodli, že nebudeme koncertovat, dokud album úplně nedokončíme a nevyjde ven ve fyzické formě. Na albu jsme pracovali dva roky a teď se nemůžeme dočkat živého hraní. Tento rok chceme hrát co nejvíc, na jaře je v plánu turné po Slovensku společně s Bad Karma Boy, léto bychom rádi vyplnili hraním na festivalech. Nejblíž nás můžete 5. března v La Loca v Praze.

Vyjedete i za hranice?
Určitě se o to chceme pokusit. Doma se často střetáváme s otázkou, proč nezpíváme slovensky a jestli by kapela neměla větší úspěch se slovenskými texty. Vnímáme to tak, že v dnešní době je to pro kapelu spíš limitující. Rádi si myslíme, že fungujeme "nadnárodně", v kapele se mezi sebou bavíme anglicky a je pro nás přirozené tvořit hudbu s anglickými texty. Rozhodně nám to otevírá nové možnosti za hranicemi.

Purist 02

Purist 03

Ještě před vydáním debutové desky jste si zahráli na velkých festivalech jako Open'er, Pohoda nebo Europavox. To je docela rarita.
Je pravda, že jsme v té době měli venku jen EP s pěti skladbami, mnohokrát se tahle forma prezentace kapely podceňuje. Jsme příkladem, že i před vydáním alba je možné hrát na velkých festivalech. Asi pro každou začínající slovenskou kapelu je snem zahrát si na Pohodě. Jeden z největších zážitků byl pro nás Open'er, kde jsme hráli v nultý den festivalu jako vůbec první kapela. Nikdo tam o nás nikdy neslyšel, ale postupně se sesbíral asi dvoutisícový dav, který tancoval, skákal a zpíval s námi. Zanechalo to v nás velmi silný zážitek.

S tím souvisí další otázka. Jsou podle vás fyzické nosiče stále zásadní? U vás je vidět, že to jde i bez nich.
To, že se CD neprodávají tak, jako 10 roků dozadu, neznamená, že není důležité vydat album i v této formě. Stále existují lidé, kteří rádi vlastní alba ve fyzické formě a při poslouchání si listují booklet, ať už je to CD nebo LP. Je pravda, že streaming je dnes dominantní a přínáší úplně nový systém fungování hudebního byznysu. Pro nás je v dnešní době CD skoro artefaktem, které má jistou přidanou hodnotu, podobně jako teď člověk vlastní výtvarní umění jako dyzajnový doplněk.

Kudy vedla cesta do nahrávacího studia v Kodani?
Dalo by se zjednodušeně říci, že jsme ve správný čas potkali správného člověka, který věřil naší hudbě a taky v to, že máme potenciál zaujmout i v zahraničí. Naše nekonečná vděčnost bude vždy patřit nejen jemu, ale taky našemu partnerovi Red Bull, který nám to celé umožnil. V Red Bull Studios v Kodani jsme se cítili jednoduše skvěle a zažili neskutečné dni a věříme, že to je cítit taky na nahrávce.

V čem pro vás byla cesta přínosem?
Když vám zaměstnanci studia připraví takové podmínky jako nám, je jednoduché dosáhnout ještě víc, než jste původně očekávali. Nahráli jsme hromadu nových verzí nástrojů a zpěvu, které skončilly na finální nahrávce. Zároveň jsme poznali úplně jiný způsob fungování hudební scény jiné krajiny. Běžně se ve studiu zastaví "na kus řeči" kapela, která tam nahrávala, nebo si vás přijde poslechnout místní promotér nebo hudební manažer a poslechne si nové nahrávky jiných interpretů a tak podobně. Tak jsme se potkali s muzikanty jako Eloq nebo Alo Wlaa. Hudebně i po lidské stránce jsme si skvěle rozumněli s naším studiovým inženýrem Jensem Lindahlem, který mimo jiného, hraje ve skvělé kapele Linkoban.

Purist 09


Co vám z tamního nahrávání utkvělo v hlavě?

Ten pocit, když jsme přišli do Kodaně a seznámili se s personálem v Red Bull Studios a jak nám ukázali studio a všechno, co je nám k dispozici po následující dny. Celou dobu se o nás staral skvělý tým lidí, aby bylo všechno podle našich představ. Jednoduše obrovský zážitek!

Red Bull je známý svojí podporou alternativnějších hudebních projektůu nás i na Slovensku, jak vy osobně jeho roli vnímáte?
Naše spolupráce s Red Bull je velmi přirozená a otevřená. Jsme velmi vděční za důvěru, kterou do nás vkládají  a my se snažíme naopak dokázat, že se naše společná práce vyplácí. Kromě toho Red Bull vytváří množství zajímavých formátů jako je Red Bull Tour Bus nebo RBMA BassCamp, kde také dává možnost prezentace alternativní scény, což je skvělé!


Potřebujete pro vaši tvorbu sponzory, nebo to zvládáte bez nich?

Celou desku jsme vydali na vlastní náklady, ale bez Red Bullu a Kodaně bysme možná teď byli teprve někde v polovině. Takže ano, mít při sobě silného partnera je jenom pozitivum. Na druhé straně výhoda dnešní elektronické doby jsou domácí studia a fakt, že kvalitní zvuk dokáže člověk se zkušenostmi dosáhnout i přes finančně nenáročný hudební software.

Nebylo by pro vás s odstupem času výhodnější spojit se s některým z českých nebo slovenských producentů?
Vydání našeho debutového alba bylo pro nás velmi osobní záležitostí a byli jsme toho názoru, že by zásah z venkovního světa narušil to, co mezi námi bylo počas tvoření a nahrávání alba. Do budoucna jsme otevření jakékoliv spolupráci, která bude dávat smysl.

Jinak spolupracujete s česko-slovenskou scénou?
Samozřejmě, na Slovensku máme mnoho spřátelených kapel. Co se české scény týče, naposledy na našem albu spolupracovali Radimo (Prago Union, Champion Sound, Mdame Pepper) a vznikla z toho velmi zajímavá skladba s názvem Colourful Noise Pt. 2. Kromě  Radimovy flauty tam můžete slyšet i našeho bubeníka Liama, který namluvil text ke skladbě. Naše vůbec první turné jsme zažili s Midi Lidi, tehdy jsme dostali honorář ve vodce.


text: Kateřina Nováková, foto: archiv kapely

 

zavřít