Sabina Křováková interview: Z Janis Joplin jsem šílela

Vydáno 07.03.2015 | autor: redakce

Mladá zpěvačka Sabina Křováková se do širšího povědomí dostala díky soutěži Česko Slovenská SuperStar, kterou v roce 2013 vyhrála. Od té doby odjela turné s kapelou jako předskokanka Daniela Landy a Lucie Bílé, vystupuje i v muzikálu Mamma Mia. Hudbu a texty si většinou píše sama, autorský je i její nový singl Skládám si obrázky.

Sabina Křováková interview: Z Janis Joplin jsem šílela Sabina Křováková interview: Z Janis Joplin jsem šílela


Sabina Krovakova 2015  01Sabina Křováková a její nová kapela ve složení Andrej Karlik, Jakub Šindler a David Herzig


V roce 2013 jsi vyhrála dosud poslední řadu SuperStar. Jak tě lidé vnímají dnes? Ještě pořád máš nálepku "ta holka ze SuperStar?"

Teď přišel ten přelom, kdy už by to mohlo být dobré. Jsem ráda, že jsem v SuperStar byla, soutěž mi dala hodně zkušeností. Na druhou stranu bych byla ráda, kdyby mě lidi nevnímali jako "tu SuperStar", ale jako Sabinu, zpěvačku, která dělá svoje písničky. Pracuju na tom.

Když říkáš, že už by to mohlo být dobré, myslíš, že žít s nálepkou SuperStar bylo špatné?
To ani ne, ale chtěla jsem se od toho pomalu odprostit. Bohužel jsem ale neměla štěstí na lidi a to se teď změnilo. Podařilo se mi najít dobrý tým, se kterým chci pracovat a být braná jako zpěvačka Sabina.

Otevírá ještě titul vítězky této soutěže dveře do médií nebo k pořadatelům koncertů?
To jo, ale v soutěži se přece jenom zpívají covery a pak musí člověk dělat vlastní věci. Není tak těžké se k lidem dostat, ale udržet se. Ale je dobré, že ksicht lidi znají.

Máš nějaký vzor z lidí, co také prošli tímto typem televizní soutěže?
Určitě Aneta Langerová, ta asi jediná dokála zůstat v povědomí. Je to i tím, že šlo o první ročník a okamžitě jí udělali desku. Mně nikdo desku neudělal, podmínky jsou mnohem horší. Samozřejmě za úspěchem Anety určitě stojí spousta práce po soutěži, člověk musí mít kapelu a objezdit si to, nejde to nijak urychlit. Mám ji ráda.


Měla jsi kapelu už v době, kdy ses do SuperStar hlásila?

Od dvanácti let jsem měla pořád nějakou kapelu. Vždycky jsem měla aspoň dvě, kdyby jedna odpadla, tak abych měla tu druhou v záloze. Prostě jako s chlapama. (smích) Ne, dělám si srandu. Když jsem vylezla ze SuperStar, postavili mi novou skupinu, ale nefungovalo to. I když byli všichni skvělí muzikanti a fajn lidi, chtěli hrát spíš covery za peníze a já jsem potřebovala, abychom dřeli na vlastních věcech. Teď mám skvělou kapelu a šlape to.

Máš za sebou předskakování Lucii Bílé nebo Danielu Landovi a účinkuješ v muzikálu Mamma Mia. Co tě baví ze všeho nejvíc?
Určitě koncerty. Ta energie mezi námi čtyřmi je úžasná, muzikál je zase něco úplně jiného. ABBA je veselá, do toho hraju a tancuju, musím se víc soustředit.

Nepřipadáš mi jako typická muzikálová zpěvačka. Proč jsi vlastně nabídku hrát v Mamma Mia vzala?
Chodilo mi víc nabídek na muzikaly a vždycky jsem je odmítala. Na Mamma Mia se mi líbí, že je to veselej muzikál. Moc mě to baví, ale nedovedu si představit, že bych jenom účinkovala v muzikálech a nedělala svoje vlastní věci.


Zakládáš si na vlastní tvorbě natolik, že bys písničku, kterou by pro tebe někdo složil, nepřijala?

Naopak bych za ni byla ráda, ale takhle to bohužel nefunguje. Nedostávám písničky, ze kterých bych si vybírala. Když jsem uměla tři akordy na kytaru, řekla mi moje mamka: "Už umíš tři akordy, už něco napiš, nikdo ti nic nenapíše!" Takže v šestnácti jsem napsala první skladbu, dokonce bude na desce, na které momentálně děláme. Teď se rýsuje spolupráce s jedním skladatelem, ale to bude překvapení.

Co říkáš na to, že se ti přezdívá "česká Janis Joplin?"
Jé, no to je krásný, na to bych se ani neodvážila pomyslet. Janis Joplin miluju, když mi bylo dvanáct a poprvé jsem ji slyšela, úplně jsem z toho šílela. Je mi hlavně sympatická energií, kterou vyzařuje, a byla jsem moc ráda, že jsem si v SuperStar mohla zazpívat Cry Baby. Myslela jsem na ni a díky tomu, jaký to mělo úspěch, mě napadlo, že mi to ze shora schválila. Samozřejmě vím, že nejsem tak dobrá, ale je to krásná přezdívka.

Sabina Krovakova int2015 02Sabina při rozhovoru v pražském klubu La Loca

Sabina Krovakova int2015 03Sabina: "Kapelu jsem měla už ve dvanácti."


V únoru jsi vydala singl Skládám si obrázky, ke kterému sis sama udělala hudbu i text.
Ráda bych vyzdvihla práci kytaristy Andreje Karlíka. Já si skládám hudbu na španělku, ale on udělal celou aranž písničky.

Co tě inspirovalo k napsání téhle skladby?
Text je slátanina všech možných věcí, je bláznivej. Něco se ve vztahu nepovedlo, tak snad se to povede příště. Samozřejmě mě inspiroval chlap. (smích)

Jak vlastně skládáš muziku? Je to momentální inspirace, nebo na písničkách pracuješ dlouhodobě?
Nikdy se ke skladbě nevracím, buď to je hned, nebo není. Když jdu skládat, musím vědět, že na to mám celý den. Vím, že kdybych odešla, už tu nit nechytnu. Ale když mi třeba kytarista později řekne, ať něco upravíme, poslechnu ho. A i když se mi povede super text nebo melodie, zahodím to, když k tomu nemám ten zbytek.


V nejbližší době tě fanoušci můžou živě s kapelou vidět 13. března v Plzni na Žebříku. Co od akce čekáš?

Moc se na tenhle koncert těšíme a bereme to jako příležitost zahrát si s lidma jako je Aneta Langerová, Ondra Brzobohatý a Richard Müller, navíc to celé otvíráme.

Myslíš si po skandálu kolem Slavíka a po fámách o zkorumpovanosti Andělů, že mají hudební ceny ještě smysl?
Já myslím, že hudební ceny smysl mají, ale brala bych je s rezervou. Hudba se nedá změřit. Některé možná nejsou úplně "čisté", tak proto.

Žebřík 2014 TK Jarda Hudec Sabina Křováková Tomáš Hanák 3-15Sabina s Jardou Hudcem a Tomášem Hanákem na tiskovce k Hudebním cenám Žebřík


Kde tě ještě lidi můžu vidět živě?

Na léto máme naplánované festivaly, těšíme se na tu letní atmosféru. Právě se dodělává úplně nový web, kde budou všechny akce vypsány.

Co máš v plánu po letních festivalech?
Co nejdřív půjdeme znovu do studia a nahrajeme další skladby. Materiál na to máme, stačí složit tak dvě nebo tři písničky a bude celá deska. Natáčíme klip ke skladbě Skládám si obrázky, ten by měl být do měsíce hotový. Čeká nás plno práce.

Přemýšlela jsi, jestli desku vydáš sama, nebo dáš přednost nějakému vydavatelství?
Zatím to vypadá, že ji vydám sama. Nechci, aby mi někdo říkal, co na desce mít a co ne. Ale kdyby přišla výhodná nabídka, určitě ji proberu se svým týmem.

Chceš něco vzkázat čtenářům iREPORTu?
Přeju vám, ať se vám všechno daří. A poslouchejte hodně dobrý hudby!

{vypnoutlink:Aneta Langerová,Ondřej Brzobohatý,Richard Müller,Lucie}


text: Hedvika Pajerová, foto: Tomáš Vlach, Markéta Kobrsková

 

 

zavřít