LIVE: Pařba na nedělní večer? The Subways!

Vydáno 09.03.2015 | autor: redakce

Britské rockové trio se vrátilo po půl roce do Prahy, aby zde představilo novou, v pořadí čtvrtou desku. Během nadupaného koncertu plného energie dokázali The Subways rozhýbat celý Lucerna Music Bar a opět tak potvrdili pověst skvělé koncertní kapely.

LIVE: Pařba na nedělní večer? The Subways! LIVE: Pařba na nedělní večer? The Subways!


The Subways live2015 03


THE SUBWAYS
LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA
8.3. 2015

Protože byl na facebookové události komunikován začátek vystoupení The Subways až na deset hodin, ještě během předkapely Dune Rats z Brisbane se stála fronta až ven. Pár minut po desáté hodině se ve vydýchaném Music Baru plném výkřiků po Subways ozvala z reproduktorů hudba připomínající vesnickou dechovku coby intro vystoupení a The Subways okamžitě využili energie, kterou do fanoušků napumpovali předskakující Australané. Hned úvodní We Don't Need Money To Have A Good Time nakopli s drivem, který si dokázali udržet skoro po celý zbytek večera.

The Subways live2015 09

The Subways live2015 11

Frontman Billy Lunn s vizáží Sheldona Coopera z Big Bang Theroy a křehká basačka Charlotte Cooper možná na první pohled neslibují příliš velký odvaz, ale zdání v tomto případě klame. Cooper by se svým divokým pogem, ve kterém ji neomezovala ani basa, ani šňůra bez problému vyhrála titul největší pařmenky večera a ani Lunn se nenechával zahanbit: když zrovna nezpíval u mikrofonu, pobíhal z jednoho konce pódia na druhý, šplhal na komba a na závěr si dvakrát zkusil stage diving. V o to větším kontrastu byl přístup místní ochranky, která každý pokus fanoušků vyšplhat na pódium okamžitě pacifikovala; slova z promo textu o "divokých vystoupeních" tak nabrala poněkud hořkou příchuť.


Od začátku bylo zřejmé, že publikum je do The Subways zamilované a Lunn toto pouto během celého koncertu posiloval: představení ve stylu "ahoj my jsme Subways" už je skoro obligátní hláška každé kapely, ale uvedení písniček v češtině ("tento song je o mojí mámě" před Mary), nebo dokonce zpívání překladu kousku textu ("Ty jsi slunce, ty jsi jediná, ty jsi cool, Praha je rock'n'roll" při Rock & Roll Queen) je přece jenom o něco dál. Lunn se projevil jako skvělý frontman i před očekávanými přídavky, kdy prohlásil, že teď by normálně měli položit kytary a po skandování publika se vrátit, ale že se na takovéhle "pretendious bullshits" můžou vykašlat a budou hrát prostě až dokonce. Při Celebrity dokázal přesvědčit všechny v LMB, aby si nejprve přidřepli na zadek, aby pak o to víc vyniklo davové skákání.

The Subways live2015 12


The Subways představili několik skladeb z nového alba (skvěle zněly třeba Dirty Muddy Pows nebo Good Times), při nichž sice bylo znát, že je většina fanoušků ještě nemá moc naposlouchané, o to větší pak bylo nadšení při peckách z předchozích tří alb, jako Mary, Shake! Shake!, Girls & Boys nebo Kiss Kiss Bang Bang. Cooper občas v doprovodných vokálech lehce ujela intonace a zvuk místy nebyl příliš vyvážený - kytara se ztrácela za surově přímočarými bicími, u nichž za nemocného Josh Morgana zaskakoval Ryan Jenkinson - ale to byla prostě oběť za "punk" přístup všech zúčastněných hudebníků. {vypnoutlink:Queen,Kiss}


text: Jiří Kalous, foto: Vojta Florian

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít