LIVE: Michal Hrůza dal vale noci a (opět) přivítal den

Vydáno 20.03.2015 | autor: Petr Adámek

Svoje poslední dvě alba pojmenoval Michal Hrůza Noc a Den. Po pražském koncertu, úvodní show celého jarního turné, se zdá, že po dlouhé noci se i do jeho muzikantského života začíná navracet denní světlo.

LIVE: Michal Hrůza dal vale noci a (opět) přivítal den LIVE: Michal Hrůza dal vale noci a (opět) přivítal den


Michal Hruza live2015 08


MICHAL HRŮZA A KAPELA HRŮZY

Forum Karlín, Praha
19.3. 2015

"Takový koncert jsme ještě nezažili  a doufáme, že vy taky ne!" nebo "Máme v kostech takovej pocit, že to bude výjimečný!" Podobné vzkazy se objevovaly před prvním vystoupení aktuální šňůry Michala Hrůzy na jeho profilech. Hned na úvod nutno zdůraznit, že nezůstalo jen u prázdných slov.

Už samotný koncert, respektive celá šňůra o osmi zastávkách je s ohledem na červencový, médii zhusta propraný ostravský incident, výjimečná událost sama osobě. Po neveřejném "osahávání" živého hraní, tedy v malém prostoru před svými přáteli, měl před sebou Michal Hrůza první ostrou zkoušku. Případný třes v kolenou však mohlo mírnit vědomí, že o hudební či umělecký dojem tentokrát primárně nepůjde a leitmotivem celé akce bude "obyčejné" setkání tváří v tvář.

Michal Hruza live2015 47

Michal Hruza live2015 48

Jakkoliv se díky těmto okolnostem mohla jevit startovní pozice kapely snazší, pětice na pódiu nic nepodcenila a do pražského Fora Karlín dorazila perfektně hudebně připravena. Upozaděna nezůstala ani technická stránka akce: už samotné intro, které obstaraly siluety hrajících muzikantů za poloprůhlednou oponou, mělo příchuť světových show popových hvězd. V tomto duchu pak došlo i na lehce laciný a okoukaný gejzír konfet a v samotném závěru na efektní vodopád jisker ze stropu nad pódiem.


Přesto nešlo o vyumělkovanou show na efekt, ba naopak. Frontman i celá kapela vystupovali přirozeně a nenuceně. Stejně bezprostřední byla i závěrečná rozlučka, kdy se po finální skladbě a rozsvícení světel zdálo, že se muzikanti už nevrátí. Vrátili. Nikoliv k dalšímu přídavku, jako je obvyklé, ale kvůli neformálnímu rozloučení a poděkování za podporu v uplynulých měsících. Sentiment? Ano. Dojetí? Ano. Patos? Nikoliv!

Michal Hruza live2015 44


Pokud někdo necítil nehmatatelnou sváteční atmosféru ve vzduchu, dokonala tuto náladu přítomnost Hrůzových muzikantských parťáků. Na pódiu ho během večera podpořili David Koller (jednou za bicími, v Černých andělech pak společně s Michalem Pelantem za mikrofonem), duety si s ním dále vystřihli Xindl X, Michal Malátný, Aneta Langerová, Anna K. a nechyběl ani někdejší spoluhráč z Ready Kirken Adam Jánošík. Vůbec nejpůsobivějším číslem byla skladba Venuše s Klárou Vytiskovou, s níž si slova "Jsem tady ty jsi tam" zapěl na vzdálenost půlky haly.

Nešlo si nevšimnout, že zatímco před dvěma lety Hrůza s kapelou stěží zaplnili mnohem menší klub pro několik set lidí, tentokrát měl před sebou plnou halu s dobrými dvěma tisíci hlavami. Jakkoliv jsou obě poslední desky nadprůměrné, není třeba bez příkras dlouho váhat, co za tímto nenadálým diváckým nárůstem stojí. Stejně tak je ale bez debat, že právě Hrůza je ten poslední, kdo by prožité nešťastné události jakkoliv účelově využíval.

Přejme Michalovi, aby se mu na pódiu dařilo minimálně stejně jako na úvod v Praze a aby zvýšený zájem fanoušků vydržel co možná nejdéle.

 

text: Petr Adámek, foto: Tomáš Vlach

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít