TOP 25 nejlepších klubovek jara (I.)

Vydáno 22.03.2015 | autor: Ondřej Bambas

Jaro začalo a s ním pokračuje koncertní sezóna v klubech. První náznaky zaženou do uzavřených prostorů hlavně fanoušky kytar, ale na své si přijdou i jazzoví posluchači, jelikož začne další ročník festivalu Mladí ladí jazz. Na taneční hudbu mládí zase s Digitalism zavzpomínají ročníky narozené před rozdělením Československa. A jelikož je brzy apríl, proč se nezasmát nad trapností pražského milionáře Kapitána Dema.

TOP 25 nejlepších klubovek jara (I.) TOP 25 nejlepších klubovek jara (I.)

 

notwist 14THE NOTWIST

kdy: 24. března – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenek: od 490 Kč
proč: Fungují již pětadvacet let. The Notwist zastupují německou hudební scénu dost dlouho i za hranicemi své země, u nás však příliš často nehostují. V Paláci Akropolis vystoupili naposledy v roce 2008, kdy jim tehdy předskakoval tehdejší projekt dvojice Šampona / Prodavače a Bonuse / Tvrdého zvaný Sporto. Zatímco u českých hudebníků se toho stalo od té doby mnoho, německé indie uskupení se o slovo přihlásilo až loni s v pořadí sedmým počinem Close To The Glass. Na scéně žižkovského klubu je tentokrát doprovodí krajané Aloa Input, kteří před nedávnem vydali nástupce povedeného debutu Anysome. Pro fanoušky příjemného indie popu je tak návštěva Akropole povinností.

 

sklenik 14SKLENIK

kdy: 27. března – La Loca, Praha
cena vstupenek: 150 Kč v předprodeji / 200 Kč na míste
proč: Členové jedné z nominovaných kapel na poslední cenu Apollo při svém krátkém setu na slavnostním udílení dokázali, že i když nevyhrají, dokáží se skvěle bavit. Skupina tvořená v jádru bratranci Kleníkovými dokáže na pódiu svůj pop s příchutí šampaňského servírovat ještě noblesněji a chutněji než na studiových nahrávkách. Za sebou mají členové bohatou hudební minulost, kdy prošli kapelami jako Ohm Square nebo Liquid Harmony, prvky elektronické hudby tak mají zmáknuté. Písně skupiny můžete znát i z loňského české snímku MY 2, kde se vedle nich objevují interpreti jako Lenny nebo Republic Of Two.

 

 

sheila e 14SHEILA E.

kdy: 31. března – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 395 Kč
proč: V rámci pražského jazzového festivalu AghaRTA k nám zavítá zpěvačka a perkusionistka Sheila E. O jejích kvalitách není třeba pochybovat, do své kapely ji přizval i Prince, Lionel Richie nebo Kanye West. Málokterá bubenice se může pyšnit tolika spoluprácemi jako bezmála šedesátiletá Američanka. Svou bohatou diskografii naposledy obohatila deskou Icon, kterou bude propagovat jistě i na pražském koncertu. AghaRTA k nám již od počátku devadesátých let vozí zajímavá jména jazzového světa a měli jsme tak již několikrát možnost vidět Maceo Parkera, Richarda Bonu nebo Scotta Bradleeho a kvartet Medeski-Scofield-Martin-Wood.

 

 

kapitan demo 15KAPITÁN DEMO

kdy:
1. dubna – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 161 Kč
proč: Protože jebat devadesátky! A protože je apríl a vhodnějšího interpreta k poslechu asi na ten den neseženete. Kapitán Demo se vrací se svou druhou deskou, na níž posouvá své hranice absurdnosti ještě dále a nevynechá nic, s čím byste se v každodennním životě nesetkali. Dojde tak i na sluníčkové lidi nebo hipstery, z kterých si utahuje v aktuálním singlu Jebat Berlín! Komu nechybí nadhled a zkousne více jak hodinový pohled na odporného špekouna obklopeného podobně nechutnými lidmi, měl by si zajít prvního dubna do Roxy. A pokud se vám něco nelíbí, tak laskavě okamžitě odejděte do svého pokoje a vraťte se, až budete normální.



 

metronome blues 14OGROM CIRCUS + METRONOME BLUES

kdy: 2. dubna - Café V Lese, Praha / 3. dubna - Stará Pekárna, Brno
cena vstupenek: 120 Kč / 100 Kč
proč: Gerda Blank dokázali koncertovat jak po České republice, tak na Novém Zélandu. Ústřední postava Rhys Braddock se pak rozhodl vytvořit vlastní projekt nazvaný Metronome Blues. Se dvěma hudebníky se pak rozhodl oživit své nahrávky a nyní vyjíždějí na své první turné. Za sebou mají několik menších koncertů včetně jednoho z Paláce Akropolis, kde se představili v roli předskokana Adriana T. Bella. Nyní odehrají dva koncerty v Praze a Brně a pětici večerů věnují německému publiku. Doprovod jim bude dělat německá skupina Ogrom Circus kombinující prvky sedmdesátkové muziky. Kompletní přehled včetně koncertů po Německu naleznete zde.

 

 

anathema 15ANATHEMA

kdy: 10. dubna – Fléda, Brno
cena vstupenek: od 590 Kč
proč: Liverpoolská úderka funguje již od devadesátých let a právě na svou bohatou tvorbu budou vzpomínat i na svém aktuálním turné Resonance. V Praze odehráli již několik pamětných vystoupení, nyní se tedy podívají do moravské metropole, kde udělají 10. dubna na Flédě pořádně horko. V sestavě navíc opět figurují jména Duncan Patterson a Darren White, který stál u vzniku kapely začínající pod jménem Pagan Angel. Zatím poslední deskou je loni vydaná Distant Satellites představující progesivně rockové vlivy a tvoří tak opozitum ke gothic a doom starším nahrávkám.

 

manfred mann 11MANFRED MANN'S EARTH BAND

kdy: 9. dubna – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: 790 Kč
proč: Nejvyšší vstup našeho jarního přehledu klubových koncertů. O to větší lahůdkou vystoupení této rockové legendy v prostředí malého klubu je. Hudebníci, kteří na pódiu doprovázejí klávesistu Manfreda Manna, jsou špičkovými hráči a kromě hraní po boku Manna v Earth Bandu mají za sebou spolupráce také s interprety jako Jeff Beck nebo Bad Company. Vlastní tvorba tohoto uskupení sice poslední roky trochu stagnuje, živému hraní se však věnuje neustále. Stále tak může pilovat svůj živý mix rocku s ostatními žánry, v nichž nechybí ani jazz nebo world music.

 

 

kayo dot 2015KAYO DOT + ?ALOS + BOTANIST + NOD NOD

kdy: 16. dubna – Vila Štvanice
cena vstupenek: 350 Kč
proč: Unikátní prostor. Unikátní spojení. Unikátní doprovod. Speciální vystoupení se odehraje v půlce dubna, kdy do Prahy dorazí američtí jazz-metalisté Kayo Dot a post-black metaloví Botanist. Navíc v doprovodu italských experimentátorů ?Alos a domácích slowcoreových Nod Nod, kteří patří k jedněm z loňských objevů české scény. Své umístění do prostor vily na ostrově Štvanice přinese atmosféře jedinečný nádech, bohužel také dopřeje zážitek prožít pouze několika šťastným jedincům. S koupí vstupenek byste proto neměli váhat. K dotvoření dokonalého věčera připravili organizátoři pivní speciál vyrobený pouze pro tuto příležitost. Byla by škoda nechat si něco takého ujít. Více info zde.

 

lost in the riots 012LOST IN THE RIOTS

kdy: 16. dubna – 007 Strahov, Praha
cena vstupenek: zatím neurčeno
proč: Pokud máte rádi instrumentální kytarovky, při nichž můžete zaujatě poslouchat i neurvale pařit, budete na tomto koncertu správně. Loni dokázali v Café V Lese rozproudit skvělý mejdan. Letos se do Prahy vrací s jarním turné, na kterém je doprovázejí krajané Polymath. Přesah kapel ze škatulky post-rocku je zřejmý nejen na nahrávkách ze studia, ale hlavně živě, kdy dochází k přímému kontaktu s publikem. Pánové holdující filmům z původní série Star Wars a cherry cole vydali svou poslední desku Move On, Make Trails loni v létě. Klenotem v jejich diskografii však stále zůstává o rok starší album Stranger In The Alps, s nímž se zapsali dobře u alternativního britského tisku i fanoušků.

 

digitalism 15DIGITALISM

kdy: 17. dubna – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 310 Kč
proč: Doba nu-raveu a nu-disca už sice pominula, její zábavnost ovšem přetrvává i dnes. Zatímco loni na podzim jsme si mohli připomenout rockovější verzi této vlny s Klaxons, nyní přijedou se svým DJ setem Digitalism. Jejich debut Idealism byl v roce 2007 trefou do černého a hit Pogo rozpoznáte po prvních tónech okamžitě. Přestože sláva německého dua s dalším albem nějak nenarostla, v Roxy se sejde množství fanoušků, kteří budou chtít zavzpomínat na své dospívání. V současnosti vzniká nový materiál, z něhož by mohlo být něco představeno také v Praze. A pokud hádáte, jak zní Digitalism v roce 2015, pusťte si singl Second Chance.


 

marcus miller 14MARCUS MILLER

kdy: 26. dubna - Roxy, Praha
cena vstupenek: od 360 Kč
proč: Festival Mladí ladí jazz pokračuje i v tomto roce a jedním z vrcholů letošního ročníku bude vystoupení Marcuse Millera v Roxy. Americký baskytarista hrál v Praze naposledy v roce 2012, kdy vystoupil na Pražském hradě. Jen dva týdny po koncertu měl jeho tour autobus nehodu, při níž zahynul řidič. Hudebníkovi ani jeho doprovodu se naštěstí nic nestalo, i proto jej můžeme u nás opět přivítat. Živě zde představí ukázky z aktuální desky Afrodeezia. V rámci festivalu vystoupí i další zajímavá jména současné světové scény spjaté s jazzem. V Paláci Akropolis 18. 4. vystoupí The Bad Plus, v Jazz Docku se zase 28. představí Rakušanka Susana Sawoff. Pro více informací navštivte stránky festivalu.

 

turbowolf 15TURBOWOLF

kdy:
28. dubna - 007 Strahov, Praha
cena vstupenek: od 213 Kč
proč: Bristol patří mezi úrodnou půdu britské muziky a kromě známých trip-hopových formací zde vzniká (ostatně jako i jinde po Británii) mnoho kytarových kapel. Patří mezi ně i Turbowolf, kteří svůj debut nahráli v roce 2011 a druhá řadová deska vyjde za pár dní pod názvem Two Hands. Jelikož jejich první album bylo přijato velmi příznivě, na pokračovatele jsou kladeny velká očekávání. Jak bude výsledek znít, se můžete přesvědčit koncem dubna na Sedmičce, kde Turbowolf živě představí svůj neotřelý sound zahrnující jak čistý rock & roll, tak heavy metal a punk. Do svých písní zakomponovávají pánové ale i trochu syntezátorové elektroniky.



text: Ondřej Bambas, foto: fb profily umělců a událostí

 


kapitan demo crew 15 top

 

zavřít