Slovenský Grape přidává britské Maccabees i uznávaného Gramatika

Vydáno 02.04.2015 | autor: Kateřina Nováková

Slovenský festival Grape, který se uskuteční 14.-15. srpna na letišti v Piešťanech, přidává další jména line-upu a pomalu plní svou kvótu zahraničních interpretů. K již oznámeným Foals, Sigma, Netsky, Balthazar a Selah Sue nyní přibyli Maccabees a Gramatik.

Slovenský Grape přidává britské Maccabees i uznávaného Gramatika Slovenský Grape přidává britské Maccabees i uznávaného Gramatika

 

the maccabees given to the wildThe Maccabees


The Maccabees se dali dohromady v Londýně v roce 2004 a jsou klasickými představiteli britské indie scény. První album Colour It In vyšlo v roce 2007 a hned napomohlo kapele k velké popularitě. Následovala dvojka Wall of Arms (2009), která potvrdila stoupající kvalitu těchto Londýňanů. Až s třetím albem Given To The Wild (2012) vystřelili The Maccabees mezi nejlepší ostrovní kapely. Za trojku získali nominaci na prestižní Mercury Prize. Mezi nejúspěšnější singly z alba patří Pelican, Ayla nebo Went Away. Po tříleté přestávce ohlásila kapela vydání čtvrté studiovky a už teď ji hudební média řadí mezi nejočekávanější novinky tohoto roku. Na festivalu Grape se tedy dočkáme i nových skladeb.


Denis Jasarevic aka Gramatik začal se svými hudebními kroky už ve třinácti letech. Poslouchal skoro všechno od jazzu, funku, blues až po hip-hop. Tato rozmanitost se zrcadlí také v jeho tvorbě a jen těžko ji zařadit do nějaké hudební škatulky. Najdete v ní mnoho vlivů, vytvořil mnoho chilloutových tracků, není mu cizí ani trip hop a dubstep. Vydal celkem osm alb, tři EP, množství singlů a remixů a v roce 2013 si založil vlastní label Lowtemp. Převážnou část svojí hudební kariéry strávil ve Spojených státech a až rok 2014 se pro něj stal zlomovým také v Evropě. Podnikl světové turné, kteté mělo obrovský úspěch a po vyprodaných sálech v Paříži, New Yorku, Amsterdamu či Chicagu se stal vyhledávaným umělcem i pro ty největší festivaly. V roce 2014 jich stihl odehrát velké množství, vzpomeňme ty nejzásadnější jako Coachella, Hangout, Rock En Seine, Sonar nebo Sziget. No a samozřejmě teď už i piešťanský Grape.

Festival Grape se koná 14.-15.8. v Piešťanech (SK). Mezi již oznámená jména patří: FOALS (UK), NETSKY (BE), SELAH SUE (BE), MØ (DK), SIGMA (UK) a z českých interpretů například LUNO, TATA BOJS, WILD TIDES nebo MONOKINO KINO. Cena vstupenek je aktuálně na 45 EUR. Více informací na www.grapefestival.sk. {vypnoutlink:Editors,Klaxons,La Roux}


TZ

 

zavřít