Yellowcard: Užijte si koncert na vlastní oči, ne skrz displej telefonu

Vydáno 10.04.2015 | autor: redakce

Na královéhradecký Rock for People zamíří 6. června pop-punkoví Yellowcard. Zajímá vás, s jakými kapelami by nejraději vyrazil na turné frontman Ryan Key? Proč není nadšený z mobilů na koncertech a co vzkazuje fanouškům v Česku?

Yellowcard: Užijte si koncert na vlastní oči, ne skrz displej telefonu Yellowcard: Užijte si koncert na vlastní oči, ne skrz displej telefonu


Yellowcard2015Yellowcard se do Česka vrátí po roce a půl


Pamatuješ si první koncert, který jsi navštívil jako dítě nebo teenager?

Ohledně úplně prvního koncertu si nejsem jistý, ale nikdy nezapomenu na první klubovou rockovou show. Viděl jsem Blink-182, když byli v roce 1996 na turné k albu Cheshire Cat.

Myslíš si, že je dnes na koncertech jiná atmosféra než třeba před 20 lety? Spousta fanoušků většinu koncertu sleduje skrz displej svého mobilu...
Nebudu předstírat, že telefony nejsou průšvih. Mám pocit, že zážitek klesne, když vystoupení sledujete na malém digitálním displeji. Pro nás na pódiu je to také trochu zklamání, když se podíváme do davu a vidíme zadní strany telefonů místo tváří lidí. Jenomže není to nic, co bychom mohli změnit. Takže se snažíme moc se tím nezabývat. Občas publiku řeknu něco v tom smyslu, že je zábavnější koukat na koncert vlastníma očima. Ale hlavně chceme, aby si náš koncert každý užil. Takže pokud fotografování a nahrávání videí je pro někoho způsob, jak se pobavit, pak na to má nárok.


Nejúspěšnější nahrávka Yellowcard je zřejmě Ocean Avenue. Proto jste se rozhodli album po 10 letech nahrát akusticky?

Chtěli jsme prostě udělat něco speciálního na oslavu výročí. Vždycky se nám líbilo upravovat naše písničky do akustické podoby.

Je složitější nahrát desku akusticky?
Nahrávací proces je velmi podobný, ale je nutné pamatovat na jednu věc, která platí pro akustické záznamy. Všechno je mnohem víc obnažené, takže můžete slyšet každou, byť nepatrnou nesrovnalost. Opravdu musíte hrát, jak nejlépe dovedete.

yellowcardpromophoto2013Yellowacrd ještě s bývalým bubeníkem Longineu W. Parsonsem III (druhý zleva)


Někteří američtí hudebníci tvrdí, že fanoušci v Evropě jsou lepší, věrnější. Můžeš to potvrdit, nebo máš jiný názor?

Koncertovat v USA je těžké, protože trh je hodně přesycený. Většina lidí chce vidět kapely, které jsou populární právě teď. A co je oblíbené, to se neustále velmi rychle mění. Jsme šťastní, že nás naši příznivci v Americe stále podporují. Co se týká evropských fanoušků, jsou velmi loajální. Myslím, že koncerty pro ně hodně znamenají, protože kapely sem nejezdí a nehrají tak často, jako v USA.

Baví tě stále cestovat? Máte na turné čas poznávat zajímavá místa?
Cestování mám moc rád. Je to jedna z nejoblíbenějších součástí naší práce. Někdy máme čas vydat se na prohlídku a já opravdu s chutí putuji po celém světě. Nemůžu uvěřit, kde všude už jsem byl.

Kdyby sis mohl sám za sebe vybrat kapely na společné turné, jaká by byla tvoje sestava snů?
Moje vysněné turné by bylo s Foo Fighters nebo Coldplay.

Nechci přivolávat silný liják ani bouřku, ale museli jste někdy vystoupení zrušit kvůli špatnému počasí?
Ano. V roce 2011 jsme měli hrát na jednom festivalu v Belgii (Pukkelpop - pozn. red). Přihnala se tragická bouře, která strhla pódia. Dokonce zemřeli i někteří návštěvníci akce. Celý festival byl zrušen.

yc pic 1


Jak vypadá tvůj obyčejný den, když jste doma?

V poslední době mnohem víc skládám písně a zabývám se produkcí i mimo Yellowcard. Tudíž hodně času doma mi zabere práce. Jinak jsem filmový fanoušek, takže když mohu, jdu do kina. Rovněž jsem vášnivý hráč Magic the Gathering. A taky rád trávím čas se svou rodinou.

V červnu vás čeká vystoupení na festivalu Rock for People v Hradci Králové. Před třemi lety jste hráli na Trutnov Open Air festivalu, který se koná nedaleko. Utkvělo ti z této akce v paměti něco zajímavého?
Vzpomínám si, že line-up festivalu byl docela rozmanitý a měl jsem pocit, že tam moc nezapadáme. (smích) Ale když jsme vyšli na pódium, publikum bylo nadšené a odehráli jsme skvělou show. Také si vybavuji, že to tam bylo hodně zablácené.

Jaká jsou tvoje tři nejoblíbenější alba?
Jsou to Foo Fighters - The Colour And The Shape, Coldplay - A Rush Of Blood To The Head a také Radiohead - The Bends.

Chceš něco vzkázat českým fanouškům?
Nemůžeme se dočkat, až vás v létě všechny uvidíme! Pořiďte si do té doby naše nové CD Lift a Sail a naučte se texty nových písní!


text: Tomáš Rumler

 


Yellowcard2015 TOP

 

zavřít