Co vychází v dubnu: přehled novinek

Vydáno 26.04.2015 | autor: redakce

Zásadní událostí týdne je bezesporu nová studiovka navrátivších se Blur v původní sestavě. Mezi dalšími albovými novinkami najdete rekapitulujícího Mika Oldfielda, debutující Frequency nebo australské harcovníky Deez Nuts.

Co vychází v dubnu: přehled novinek Co vychází v dubnu: přehled novinek


Blur - The Magic WhipBlur - The Magic Whip

Blur, kteří v devadesátých letech patřili k nejadorovanějším hudebním spolkům v Anglii, se připomínají po dlouhých dvanácti letech studiovou novinkou The Magic Whip. Přestože se v roce 2003 zdálo, že roztržka mezi ústřední dvojicí Albarn-Coxon znamená i definitivní konec Blur a album Think Tank mělo být labutí písní kapely, novinku The Magic Whip kapela natočila v původní sestavě. V britském tisku se už objevily i první recenze a např. Daily Telegraph desku ohodnotil plným počtem pěti hvězdiček.

 

 

Mike Oldfield - The Best Of Mike Oldfield 1992-2003Mike Oldfield - The Best Of Mike Oldfield (1992-2003)

Legendární britský skladatel a všestranný hudebník Mike Oldfield o sobě dal vědět naposledy před rokem studiovým počinem s pořadovým číslem 25 Man on the Rocks. Tentokrát tento šedesátiletý multiinstrumentalista rekapituluje období mezi roky 1992 a 2003. Na dvou discích najdeme celkem 31 skladeb, mnoho z nich v remixových, rádiových či jinak raritních úpravách.

 

 

 

Deez Nuts - Word Is BondDeez Nuts - Word Is Bond

Deez Nuts z australského Melbourne se na scéně pohybují teprve od roku 2007. Na letošní rok připravili své čtvrté studiové album Word Is Bond. Nahrávku produkoval Andrew Neufeld (Comeback Kid) a Shane Frisby (The Ghost Inside, Bury Your Dead). Aktuální deska navazuje na dva roky starý počiny Bout It! a na nahrávání se opět podílel basák Sean Kennedy, jenž se do kapely vrátil po pěti letech. Deez Nuts se v rámci propagace alba ukáží i v Česku - 18. května udělají randál v pražském Lucerna Music Baru.

 

 

Frequency  Moon StarerFrequency - Moon Starer

Čtveřice Frequency je nováček na česko-slovenské indie popové scéně. Kapela pochází z východoslovenského Vranova a doma už zabodovala singlem Red'O'Metry, který loni na podzim proklouzl bez větší podpory do playlistů několika rádií. Aktuální singl Bauhaus se dostal do vysílání Óčka. V létě vyrážejí na letní festivaly, mimo jiné si je jako první kapelu ze Slovenska zabookoval maďarský Sziget. Kompletní klubové turné absolvují na podzim, nejbližší vystoupení v Česku je čeká 29. dubna na narozeninách Bandzone v pražské Lucerně.

 

 

Nocaden  Pozemski astronautiNocadeň - Pozemskí Astronauti

Slovenská skupina Nocadeň vydává po téměř sedmi letech novou studiovku Pozemští astronauti. Čerstvá deska nese podle slov lídra kapely Rasťo Kopiny kopii esence tvorby Nocadeň. "Toto album je o nás, o lidech, o tom, jak putujeme vesmírem, o našich zážitcích, o našem procitnutí a poznání," vysvětluje zpěvák, jehož dcera je tváří předního coveru nahrávky. K modernímu zvuku desky přispěl dvojnásobný držitel cen Grammy Vlado Meller.

 

 

  • Sophie Hunger - Supermoon
  • Olivia Chaney - The Longest River
  • Meek Mill - Dreams Worth More Than Money
  • Zatokrev - Silk Spiders Underwater ...
  • Raven - ExtermiNation
  • ZVA 12-28 Band - Šibenica Frajerka
  • Unleashed - Dawn Of The Nine
  • Tina - Original Albums

 


Apocalyptica  ShadowmakerApocalyptica - Shadowmaker

Pět let od předchozí nahrávky 7th Symphony přichází finská Apocalyptica s novým materiálem. Album Shadowmaker obsahuje deset skladeb, jejichž producentem je vyhlášený Nick Raskulinecz (Foo Fighters, Deftones, Mastodon). "Počáteční příprava alba, kterou jsme s ním absolvovali koncem srpna, nám dala velkou jistotu a inspiraci pro nové skladby. Jsme všichni moc natěšení a jeho energie a tvůrčí nápady nás prostě dostaly," dodává kapela, jež kvůli práci na aktuálním albu odložila evropské turné. Termín pražského koncertu byl přesunut na 10. října.

 

 

Beth Hart  Better Than HomeBeth Hart - Better Than Home

Americká rocková a bluesová zpěvačka Beth Hart navazuje na tři roky starou nahrávku Bang Bang Boom Boom titulem Better Than Home. Umělkyně, která se proslavila světovým hitem LA Song (Out of This Town) a nedávno sklidila obrovský ohlas za společné album s bluesovým velikánem Joe Bonamassou, představí nové skladby i v Praze. Už 23. dubna zahraje se svou kapelou v pražském Lucerna Music Baru v rámci koncertní série Prague International Bluenights.

 

 

Passion Pit  KindredPassion Pit - Kindred

Americká synth-popová kapela Passion Pit zabodovala výrazně u fanoušků poprvé v roce 2012 se svým singlem Take a Walk. Letos vydává tato čtveřice své třetí studiové album Kindred, kterému předchází na první poslech skladba Lifted Up (1985). Všechny skladby na novém albu má na svědomí leader kapely Michael Angelakos a natáčely se v New Yorku. V mezidobí si Michael Angelakos střihl spolupráci např. se Skrillexem nebo Madeonem.

 

 

caffeine sqCaffeine - Social Animal

Caffeine je pražská rocková pětice fungující od roku 2010. Poprvé o sobě dali vědět na jaře roku 2011, kdy vydali EP se třemi skladbami. První úspěchy přinesl následující rok, kdy se zúčastnili mezinárodní soutěže Emergenza, v níž si díky vítězství v lokálním kole Střední a Východní Evropa zahráli na Taubertal festivalu v Německu nebo v pařížském klubu New Morning. Jejich debut Social Animal, které obsahuje tucet skladeb, pokřtí Caffeine 24. dubna v pražském klubu Podnik.

 

 

Karel Kryl  Bratříčku zavírej vrátkaKarel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka

Čtyřicet šest let po původním vydání a rok poté, co jubilejní koncert v Lucerně dokázal, že Krylovy skladby trvale inspirují i současnou generaci našich špičkových zpěvaček a zpěváků, vychází tato důležitá nahrávka v reedici na CD a LP. Titulní skladba, ale také Salome, Veličenstvo Kat, Anděl, Pieta, Píseň neznámého vojína nebo Morituri te salutant se kdysi staly hymnami tichého vzdoru a rezonují dodnes. Booklet reedice obsahuje historickou úvahu Jiřího Černého, komplet všech písňových textů je doplněn fotografiemi Otty Dlaboly z roku 1969.

 

 

  • Yelawolf - Love Story
  • Frank Sinatra - Ultimate Sinatra
  • Josh Groban - Stages
  • Pavel Haas Quartet - Smetana

 



The Wombats - Glitterbug CoverThe Wombats - Glitterbug

Čtyři roky čekali fanoušci britských The Wombats na nový studiový materiál, následníka povedené nahrávky This Modern Glitch. Aktuální, v pořadí třetí deska nese název Glitterbug. Album obsahuje jedenáct skladeb, z nichž indie-rockové trio nechalo ochutnat zatím tři: Your Body Is a Weapon, Greek Tragedy a nejnovější Give Me a Try. Na podporu novinky vyrazili The Wombats na turné, avšak České republice se tentokrát vyhnuli.

 

 

 

Halestorm IntothewildlifeHalestorm - Into the Wild Life

Halestorm, kteří v roce 2013 obdrželi Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance, vydávají své třetí studiové album. Výsledkem je třináct propracovaných skladeb, ve kterých se střídá šepot s řevem, tiché pasáže s rachotem. "Pro mě je tahle deska o nezávislosti a odvaze, kterých je třeba k vykročení do neznáma," říká Hale. "Nevzdálili jsme se od toho, kým jsme, naopak je to mnohem víc o tom, kým opravdu jsme." Prvním singlem alba je skladba Apocalyptic. Jak zní kapela naživo, zjistíme 13. srpna v pražském Lucerna Music Baru.

 

 

Justin Lavash  Changing of TidesJustin Lavash - Changing of tides

Britský kytarista a zpěvák Justin Lavash, který je již deset let doma v Praze, vydává nové album plné moderního písničkářství, ale i blues, jazzu, folku či country. Přizval si na něj producenta Iana Keloskyho, jenž produkoval i jeho předcházející sólové album 25 Years, bubeníka Davida Landštofa a kytaristu Josefa Štěpánka. Mezi hosty se objeví americký zpěvák Dan Reed, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková, Jonáš Krejčí či Štěpán Janoušek nebo britský basista Jerry Sallis.

 

 

Tichá dohoda a Zuzana Vintrová  Kladno ManchesterTichá dohoda a Zuzana Vintrová - Kladno Manchester

10 originálních coververzí se zaměřuje na britskou nezávislou scénu 80. let (Joy Division, New Order, The Smiths) z níž Tichá dohoda vycházela a kytarovky 90. let, s nimiž tvorba Tiché dohody rezonovala (The Stone Roses, Oasis, The Verve a další). Naše nejznámější indie kytarovka s hostující zpěvačkou Zuzanou Vintrovou střídá akustické polohy s řezáním do elektrických kytar a psychedelií.

 

 

 

Ondřej Brzobohatý  Identity ZpěvníkOndřej Brzobohatý - Identity /Zpěvník

Vloni vydané debutové album Ondřeje Brzobohatého patří mezi nejúspěšnější debuty posledních let, o čemž svědčí mimo jiné ocenění platinovou deskou. Rok od releasu alba se Ondřej rozhodl vydat také zpěvník se všemi skladbami. Bude obsahovat noty k jednotlivým písním a samozřejmě i texty ke všem songům alba Identity. Navíc se zde objeví i bohatá fotografická příloha, která bude mapovat celé období od vzniku alba, vydání až po průběžně probíhající koncertní turné.

 

 

  • Shawn Mendes - Handwritten
  • Drake - If You're Reading This It's Too Late
  • Nick Jonas - Nick Jonas
  • Michal Tučný - Legenda
  • Farna Ewa - G2 Acoustic Stage

 


 

Foo Fighters Sonic HighwaysFoo Fighters - Sonic Highways

Vydání dokumentu Sonic Highways na video nosičích navazuje na podzimní stejnojmenný audio záznam a ačkoliv se nejedná o klasický soundtrack, název alba koresponduje s Grohlovou režijní osmiepizodní sérií pro HBO, kterou Dave Grohl popisuje jako "milostný dopis historii americké hudby." Kromě dokumentární série obsahuje nosič i řadu bonusů. Mezi ty nejvýznamnější patří interview s takovými osobnostmi jako jsou Barack Obama, Dan Auerbach, Chuck D, Billy Gibbons, Gibby Haynes, Joan Jett, Ian Mackaye, Dolly Parton, Carrie Underwood nebo Joe Walsh.

 

 

Steve SY300Steve Vai - Stillness in Motion: Vai Live in L.A.

Na letošní rok plánuje kytarový virtuóz, skladatel a producent Steve Vai vydat dvě alba. Na nové studiové album si budeme muset ještě počkat, zatím je ale pro všechny fanoušky připravena koncertní záznam Stillness In Motion z Los Angeles, kde Steve Vai vystoupil v říjnu 2012 v rámci svého koncertního turné Story of Light World Tour. Turné, které trvalo 2 roky, celkem obsáhlo 253 vystoupení v 52 zemích. Album vychází i v audio podobě na 2CD.

 

 

 

 

 

Cassandra Wilson Coming Forth by DayCassandra Wilson - Coming Forth By Day

Jako poctu Billie Holiday, od jejíhož narození letos uplyne 100 let, natočila americká jazzová hudebnice Cassandra Wilson své nové album Coming Forth By Day. Billie Holiday byla její celoživotní inspirací, a tak si pro obsah tohoto alba vybrala její více či méně známé hity a spolu s producentem Nickem Launayem (spolupracuje s Nickem Cavem) je nazpívala znovu, za doprovodu kytaristů T Bone Burnetta a Nicka Zinnera.

 

 

 

Kendrick Lamar To Pimp A ButterflyKendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

Třetí studiové album amerického rappera Kendricka Lamara nese název To Pimp A Butterfly. V České republice vychází album s třítýdenním zpožděním oproti Spojeným státům, kde sbírá nadšené kritiky. Nahrávka navazuje na tři roky starý počin good kid, m.A.A.d city, jenž byl nominován na několik cen Grammy. Na seznamu producentů alba najdeme jména jako Boi-1da, Flying Lotus, Pharrell Williams, Knxwledge, Soundwave, Terrace Martin nebo Thundercat. Vydání podpořily tři singly: i, The Blacker the Berry a King Kunta.

 

  • Turbowolf - Two Hands
  • Katatonia - Sanctitude
  • Gov't Mule - Dub Side Of The Mule

 

TZ, ape

 


Apocalyptica-nahled-2 TOP

zavřít