ROCKBLOG: Michal Skořepa (Stroy) - Co muzikant, to spisovatel

Vydáno 12.04.2015 | autor: redakce

Byl jsem nedávno požádán, abych napsal pro iReport sloupek - postřeh z hudebního světa. Této důvěry si cením, jakkoliv jsem si vědom toho, že co Čech, to muzikant a co muzikant, to spisovatel.

ROCKBLOG: Michal Skořepa (Stroy) - Co muzikant, to spisovatel ROCKBLOG: Michal Skořepa (Stroy) - Co muzikant, to spisovatel


Stroy 2014 01Sestavu kapely Stroy tvoří Miloš Meier, Michal Skořepa a Jakub Antl

Postavil jsem se tedy v zamyšlení před omšelé okno v mlčenlivě bezútěšném sevření svého obývacího pokoje, zpozoroval malou holčičku rozrážející duny tíhy velkoměsta na oprýskané červené tříkolce naproti přes zjizvený chodník symbolizující krvavě vydobytou umělohmotnost současného torza edenu, ve kterém bojujeme den co den o pomyslný krajíc a pochopil jsem... Nejsem spisovatel. Právě o tom bych se rád pokusil napsat dnešní sloupek.


Píšící muzikanti jsou čím dál větším folklórem. Zní to moralisticky, ale hodně povolaných, málo vyvolených. Hromada článků, které jsem kdy od hudebníků četl, byla jen hojnou půdou pro self-PR ať už skrze kritiku "čehokoliv", o čem věděli zhruba tolik, jako to "cokoliv" vědělo o nich, nebo prostřednictvím jazyka košatého dostatečně na to, aby jím zastřeli, že tak nějak úplně nemají co říct. Paradoxem je, že většina takových píšících hudebníků je pohoršena diletantstvím v současné hudbě a paradoxně brečí, že  "co spisovatel, to muzikant".

michal skorepaK pláči je to, že kvalita se vytrácí zejména proto, že každý využívá nabízený prostor pro vynášení vlastního kultu, ať už se jedná o jakýkoliv obor a přitom k oboru jako takovému nemá absolutní úctu. Nevadí mi spisovatel, co miluje hudbu, hraje, zpívá, vydává desky, ale přitom stále oplývá pokorou k hudbě jako takové a staví svojí lásku k ní nad potřebu použít ji coby hever na stehna šestnáctek v kotli.

Rád čtu a při čtení vnímám, že všichni velcí spisovatelé se vždy vyznačovali úctou a láskou ke svému řemeslu. Stejně tak to platí samozřejmě i u hudebníků. Pakliže lezu někam, kam tak úplně nepatřím, měl bych se podle toho chovat. PR má odjakživa velkou sílu a stejně tak silný mám pocit, že hudebníci, co se nadšeně vrhají do psaní článků často možná v hloubi (nebo možná na povrchu?) duše pochybují, že jejich hudba sama za sebe utáhne svou silou výpovědi pozornost veřejnosti.

Já osobně své hudbě věřím a kdyby mi šlo o to dělat ji pro masy, bude vypadat úplně jinak. Právě proto nemám potřebu si tu dělat PR. Prostě mě baví psát a věřím, že mi povolaní odpustí - jsem tu na návštěvě. {vypnoutlink:Nirvana,Kurt Cobain}


text: Michal Skořepa

 


 

michal skorepa 01 TOP

zavřít