RECENZE: Johny Machette se s lehkostí vysmívá sám sobě

Vydáno 25.04.2015 | autor: redakce

V globálním měřítku dal o sobě poprvé vědět předělávkou skladby Can't Hold Us od Macklemora a Ryana Lewise, kvůli níž si vysloužil přívlastek zloděj beatů. Nyní Johny Machette vydává debutové album s vlastní tvorbou. Sny se zhmotňují a mladý rapper má důvod k smíchu.

RECENZE: Johny Machette se s lehkostí vysmívá sám sobě RECENZE: Johny Machette se s lehkostí vysmívá sám sobě


Johny Machette SnilekJOHNY MACHETTE

SNÍLEK
12 trax / 39:21 min

Tracklist: Snílek, Ona říká, Neřeš to, Spasitelé (feat. Ondřej Brzobohatý), Stačí mi to nejlepší, Zpátky do školy, Všední den, Proč je zlá, Tenkrát, Ať tu není ticho (feat. Candymane), Zloděj roku (feat. Gabriela Heclová), Vítězství

Johny Machette, vlastním jménem Jonáš Čumrik, je především na internetu hodně skloňovaná osobnost. Negativně i pozitivně. Pro mnohé je ten, co uzmul rapperu Řezníkovi ocenění Český slavík a beaty si "půjčuje" od jiných. Zároveň ale získává jednu cenu za druhou a těší se přízni publika převážně mladšího věku. Tak třeba videoklip ke skladbě Se zblaznim, který ho proslavil, se stal nejoblíbenějším videem na českém YouTube za rok 2013.

Je nutno předeslat, že Johny Machette nemá v úmyslu dělat svoji tvorbou vrcholné umění, ze kterého si kritici s uznáním sednou na zadek. Jeho debut se naopak nese v duchu sebeironie a strefování se do vlastní osoby. Z textů čiší lehkost a upřímnost, neboť Machette nemá důvod, aby si hrál na drsňáka ověnčeného řetězy. Drží si image toho nezbedy od vedle, který se poflakuje venku s kamarády, hraje s nimi počítačové hry a občas s nimi proleje hrdlem nějakou tu lahev. Snílek může připomínat soundtrack k životům dospívajících, jejich prvním láskám a adolescentnímu věku jako celku. Právě díky textům se s rapperem fanoušci ztotožňují.


Vedle skladeb, v nichž řeší svou přítelkyni a zážitky z dětství, se na debutu pustil i do vážnějšího tématu. V písni Spasitelé, kde mu sekunduje Ondřej Brzobohatý, si utahuje z prázdných politických frází a předvolebních slibů. Další ze skladeb, které stojí za vypíchnutí, je Zloděj roku, kde se přímo staví do role svého soudce a rekapituluje tak svou dosavadní hudební kariéru od doby, kdy se rozpadlo jeho bývalé hudební uskupení HZM (Hov*o za majkem), až do doby internetové slávy a prvního alba. Rozhodně sám sebe nešetří. Slyšet jsou mnohem horší fráze než jen "Ty seš to nejhorší co mohlo potkat naší českou scénu" nebo "Buďme trochu vážný, to, co děláš, není krásný".

Machette haters nepotřebuje, neboť on sám je sobě haterem. Když už si z něj nebo jeho tvorby někdo utahuje, s lehkostí se nad to povznese. Tím se vlastně stává nedotknutelným, neboť sebevětší kritika ho nedokáže rozhodit, a když už ano, rozhodně to nedá najevo. Deska Snílek je reflexí rappera samotného, jeho biografie a soubor vlastních postojů. Nemá ambice stát se deskou roku, neboří konvence, ale je upřímná, pozitivní. A to se cení.

BEST TRAX: Spasitelé (feat. Ondřej Brzobohatý), Ať Tu Není Ticho (feat. Candymane), Všední den
ZKUS TAKY: Ben Cristovao - Made in Czechoslovakia, Lipo - O duši, Adam Mišík - Parfém


David Stoklas
4/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít