SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stuart Sutcliff (190.)

Vydáno 02.05.2015 | autor: redakce

Bubeník Pete Best bývá často nazýván "pátým Beatlem", mnohem více by však tato přezdívka byla vhodnější pro bývalého baskytaristu Stuarta Sutcliffa. Rodák ze skotského Edinburghu sice hrál v legendární skupině pouze dva roky, ale jeho přínos pro slavné Beatles byl mnohem větší, než se může na první pohled zdát.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stuart Sutcliff (190.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Stuart Sutcliff (190.)


Stuart Sutcliffe 03Talentovaný výtvarník a hudebník zemřel 10. dubna v německém Hamburku ve věku nedožitých dvaceti dvou let. Přestože byl členem Beatles tak krátce, stačilo se i kolem něho vytvořit mnoho mýtů.


SPÍŠE VÝTVARNÍK NEŽ MUZIKANT

Stuart Sutcliffe, který byl se svou image podmračeného romantika s protislunečními brýlemi velmi oblíben děvčaty, se narodil 23. června 1940. Byl spíše nadaný výtvarník než muzikant. K Beatles se připojil v roce 1960 díky svému prátelství s Johnem Lennonem, s nímž se seznámil během společných studií na na Liverpool College of Art. Když v roce 1959 utržil za svůj obraz 65 liber, John ho přesvědčil, aby si koupil baskytaru a přidal se ke skupině. Po krátké výuce, kterou mu poskytl především George Harrison, podnikl s Beatles koncertní turné po Skotsku jako doprovodná skupina Johnny Gentleho. Právě o Sutcliffovi vznikla fáma, že se stydí za svou špatnou hru na baskytaru a proto hraje otočen zády k publiku. První manažer Allan Williams tvrdí, že fotografie, na které je Sutcliffe otočený zády k publiku, byla pořízena během ladění nástrojů. Navíc žádnýmí špičkovými hudebníky v té době nebyli ani ostatní členové Beatles. Sutcliffova průměrná hra prý byla příčinou jeho neshod s ambiciozním Paulem McCartneyem, ale později se ukázalo, že za Paulovou nevraživostí spíše stála jeho žárlivost na vřelý kamarádský vztah Sutcliffa s Lennonem. Pravdou je, že Stuart, který zpíval v kostelním sboru, se v Beatles nikdy výrazně neuplatnil jako vokalista ani jako autor. Napsal sice několik písní, ale kapela je nikdy nepřijala.

Stuart Sutcliffe 02
LOVE STORY BEZ HAPPYENDU

Na angažmá skupiny v Hamburku se Sutcliffe setkal s Klausem Voormanem. Tento německý výtvarník, hudebník a producent se také výrazně  zapsal do dějin Beatles. Mimo jiné tím, že navrhl obal pro album Revolver, za který dostal cenu Grammy. Ale zejména Sutcliffa představil své známé fotografce Astrid Kirchherrové, do které se Stuart okamžitě zamiloval. Astrid změnila Stuartovo oblečení a účes, který později převzali ostatní členové skupiny. Během druhé návštěvy Hamburku se vrátil Stuart k umění a začal navštěvovat hamburskou Vysokou uměleckou školu, kde studovala také Astrid. Postupně se začal odcizovat od Beatles, a když se skupina v roce 1961 vrátila do Liverpoolu, Stuart zůstal s Astrid v Hamburku. V německém přístavu 10. dubna 1962 zemřel na krvácení do mozku. Příčiny jeho zdravotních potíží nikdy nebyly přesně určeny. Mluví se o následcích pouliční rvačky, pádu ze schodů i o dědičných dispozicích. Sutcliffův příběh a pozadí rozhodnutí opustit skupinu popisuje americký film Backbeat.


STOPY V BEATLES

Členové Beatles si dobře uvědomovali význam svého bývalého baskytaristy. Svědčí o tom fakt, že postavu Sutcliffa můžeme najít na obalu jejich nejslavnějšího alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Stuart je také označován za autora názvu skupiny Beetles (Brouci), který byl později údajně Lennonem upraven do slavné podoby slovní hříčky Beatles. Lennonova první manželka Cynthia však tvrdí, že Lennon vymyslel název Beatles "během brainstormingového sezení u pivem nasáklého stolu v baru Renshaw Hall". A aby toho nebylo málo, v rozhovoru z roku 2001 si nárok na zvláštní pravopis jména činí McCartney, když řekl, že "John měl nápad, že bychom se mohli jmenovat Beetles a já na to a co třeba Beatles; jako tlukot bubnu?". Právě McCartney, dříve jeden ze tří kytaristů v kapele, nahradil Sutcliffa po jeho odchodu na postu baskytaristy.

 

Stuart Sutcliffe 01Hudební vzpomínkou na Stuarta je Paulova instrumentálka Cayenne nahraná v roce 1960 ještě pod hlavičkou The Quarrymen, která se před dvaceti lety objevila na albu Anthology 1. Hru Sutcliffa ve skladbě připomínající tvorbu The Shadows označil hudební kritik Richie Unterberger jako "dunění bez umění".


SESTŘINY VZPOMÍNKY

Jako výtvarník byl zastánce abstraktního expresionismu. Jeho zachovalé práce ukazují na vliv britských a evropských abstraktních umělců současné s hnutím abstraktního expresionismu ve Spojených státech. Sutcliffe na umělecké škole Hamburg College of Art studoval u Eduarda Paolozziho, jednoho z představitelů pop artu.

Stuartův otec Charles Sutcliffe byl státním úředníkem, jeho matka Millie učitelkou. Měl dvě mladší sestry Pauline a Joyce. Právě Pauline je autorkou dojemné knižní vzpomínky The Beatles' Shadow: Stuart Sutcliffe & His Lonely Hearts Club. Jedná se o pozoruhodnou kroniku počátku kariéry nejslavnější hudební skupiny světa. Pauline přináší nový pohled na vztahy uvnitř Beatles. Mimo jiné popisuje soupeření svého bratra s McCartneyem, snahy George Harrisona o udržení míru v kapele i názory na důvody blízkého vztahu Sutcliffa s Lennonem i spekulace, proč byl Lennon pronásledován pocitem viny za Sutcliffeho smrt.


text: Roman Jireš, foto: last.fm

 

zavřít