Shoegaze, electro pop i stoner rock: vyražte v květnu do Roxy na Free Mondays

Vydáno 04.05.2015 | autor: redakce

V květnu se v rámci Free Mondays večerů v Roxy představí post-rockoví The Ills, shoegazeoví Divided, stoner rockeři ze Švýcarska Hathors a měsíc uzavřou synťáky vycházejících hvězd electro popu Say Yes Dog.

Shoegaze, electro pop i stoner rock: vyražte v květnu do Roxy na Free Mondays Shoegaze, electro pop i stoner rock: vyražte v květnu do Roxy na Free Mondays

 

 

the illsTHE ILLS (SK), CHEVEYO (CZ) - 4. 5.

Dvě kytary, basa, bicí a žádný zpěv. The Ills si potrpí na hutný a hlučný sound, vytříbený vzájemně se doplňujícími kytarovými nahrávkami a podmanivými basovými linkami. Jejich tvorba už škatulky "post-rock" a "shoegaze" dávno přesáhla, ale své kořeny netají a s vlivy math-rocku či sludge-u se vrhají do nových hudebních dobrodružství. Jejich atmosférické instrumentální skladby se jim dosud podařilo zachytit na dvou albech (Splendor / 2012 a To Wish Impossible Things / 2010) a dvou EP-čkách. V pořadí třetí album s názvem Zoya nahráli v únoru v Dánsku a 10. září 2014 vyšel na jejich domovském labelu Exitab.

 

 

 

dividedDIVIDED (CZ), FRED MADISON (CZ) - 11. 5.

Divided tvoří multiinstrumentalista Filip Helštýn a zpěvačka Viktorka Marksová, které naživo doprovází Jakub Zháňal na bicí a Ondra Mikula basa. Mají kořeny ve Frýdku-Místku a v Ústí nad Labem, odkud se znovu vrací na výsluní český shoegaze. Rozhodně jen nekopírují někdejší hrdiny indie scény, jejich osobité pojetí shoegaze do sebe vstřebalo i prvky melancholického popu či lo-fi folku. Skupina vznikla na konci roku 2013 a už na podzim následujícího roku vydávají své debutové album Born To Sleep, který sklidil velmi pozitivní reakce kritiky a za které byli nominováni na cenu Vinyla v kategorii Objev roku.

 

 

 

 

hathorsHATHORS (CH) THE COMPLICATION (CZ) - 18. 5.

Hlučný grunge švýcarské kapely Hathors pokládá svatou oběť na oltář stoner rocku. Tahle tříčlenná parta zazáří na Free Mondays 18. května. Marc Bouffé bude svýma rukama mučit kytaru v doprovodu basáka a bicích. Odehrají sérii modliteb, které vyjadřují utrpení i extázi. Když v roce 2011 vydali jejich první album Hathors, podařilo se jim ho nabít kreativní energií a vznikla tak kolekce tracků, která střídá horlivost a naléhavost s jakýmsi prchavým klidem. To vše ve snaze dosáhnout křehké rovnováhy energie, nadšení, hluku a rocku. Do Roxy přiváží jejich nejnovější album z roku 2014, na kterém se podílej John Angello, mimo jiné pracující s kapelami jako Sonic Youth, PJ Harvey nebo Madrugada.

 

 

 

 

sydSAY YES DOG (DE/LUX), VOGJETGRAIK (CZ) - 25. 5.

Say Yes Dog je kapelou, za kterou zatím nemluvila žádná vydaná alba, ale jejich živá vystoupení, nadšení a hlavně skvělá hudba. To vše je za krátkou hudební kariéru dokázalo přivést na festivaly, jako je Primavera Sound festival v Barceloně. Slovy chvály nešetřily The Guardian nebo Vice, který je dokonce onálepkoval slovy "Další velká věc". S první oficiálním albem vyjdou ven pod hlavičkou Wagram France těsně před tím, než začnou objíždět festivaly po celé Evropě. Pokud máte rádi kapely jako Hot Chip, tak si Say Yes Dog určitě zamilujete.

 

TZ, ape

 

zavřít