Nylon Jail interview: Přišel čas splnit slib

Vydáno 09.05.2015 | autor: redakce

Po vydání debutu My Heart Soars Like a Hawk vletěli Nylon Jail do světa české alternativy s vervou. Následovala smršť zásadních událostí - ocenění Vinyla v kategorii Objev roku, vystoupení na ukrajinském Euromajdanu, vystoupení jako support Wovenhand... Následné ticho překvapilo, mátlo a dělalo vrásky.

Nylon Jail interview: Přišel čas splnit slib Nylon Jail interview: Přišel čas splnit slib


nylon jail live2014Nylon Jail byli v loňském roce ozdobou showcase festivalu Nouvelle Prague


Nyní se Nylon Jail vrací. Na úvod ohlašují dvojici koncertů a to po boku nikoho menšího než Plastic People of the Universe v legendárním olomouckém klubu Ponorka. Víkend 30. a 31. května tak bude patřit české alternativě. Co se s Nylon Jail dělo, děje a bude dít, prozradil v rozhovoru zpěvák Jiřin Jirák.

Po Nylon Jail se v posledních měsících slehla zem. Měli jste po supportu Wovenhand dobře našlápnuto, proč taková náhlá odmlka?
Potřebovali jsme si odpočinout. Bylo toho po Ukrajině opravdu hodně - neměli jsme prostor a čas to vstřebat. Každý jsme se potřebovali na chvíli uklidit stranou. Nylon Jail tak byli v jednu chvíli mrtví a vypadalo to, že už se to nevrátí. I v této pauze jsme ovšem pracovali a tvořili zajímavý materiál, který teď budeme hrát. Zdá se, že nám pauza velmi prospěla.


Nylon Jail se tedy vrací s novým materiálem ve staré podobě? V kuloárech se šeptá o personálních změnách...

Pracujeme na nové desce, brzy vyjde singl. Nové věci budeme postupně infiltrovat do živých setlistů. Co se týče personálních změn - bubeník Dejv se k nám po odchodu vrátil. Míša odjíždí na několik měsíců do zahraničí a v tuto chvíli ji za basou vystřídá Petr Mlynář, který byl v Nylon Jail na začátku a který je jedním z autorů několika našich zásadních skladeb. Dříve hrál na klapky.

Plastic People of the Universe 2015Plastic People of the Universe vystoupí společně s Nylon Jail dva večery po sobě v Olomouci


Plánujete tedy desku, singl, jste v tvůrčí náladě. Jaká je momentální koncertní vize?

Tuto sezónu pojedeme Českou republiku a po vydání desky, která je prozatím v plánu na duben 2016, chceme vyjet koncertovat do zahraničí.

S vaším návratem se ovšem v blízké době pojí především dvojice koncertů, která se chystá v Olomouci na konec května. Plastic People of the Universe a Nylon Jail jsou silná kombinace, jak se tyto dvě kapely potkaly?
Pořádal jsem jejich koncert společně s Vaškem (kytara, synth - pozn.red.). Sedli jsme si do noty, strávili jsme spolu dva dny a přislíbili si společné hraní. Teď přišel ten správný čas na to slib splnit. Navíc se to sešlo tak, že koncert bude v Ponorce, kde jsme před nějakou dobou odehráli jeden z našich nej koncertů a chodíme sem při pivě řešit kapelní věci. Je to inspirativní místo. Jsme tu doma. Plastici tu byli podobně doma před několika lety, sedávali tady a trávili čas s místními lidmi. Vtipný na tom je, že jak se to domluvilo, tak jsme zjistili, že to bude překvapivě první koncert Plastiků v Ponorce vůbec. Sobota už je vyprodaná, vyprodala se během dvou týdnů a zájem byl pořád, takže jsme přidali další koncert. Doufáme, že se i neděle podaří.

 

text: Jan Čapek, foto: Magdaléna Tomanová

 

zavřít