LIVE: Scorpions s koncem kariéry spěchat nemusejí

Vydáno 09.05.2015 | autor: redakce

Nejen šeď, ale i samotná padesátka může mít různé odstíny. Zatímco nadšení pro bombastickou reklamou tlačený tuctový film se vypařilo rychleji než ranní rosa, Scorpions potvrdili, že mají v zásobě dostatek hitů, které bez problémů přečkají několik dekád.

LIVE: Scorpions s koncem kariéry spěchat nemusejí LIVE: Scorpions s koncem kariéry spěchat nemusejí


Scorpions 23


SCORPIONS

Tipsport Arena, Pardubice
8. 5. 2015

Skupina se opět vydala na cesty a letošní první evropskou zastávkou jejich turné byly Pardubice. Koncert nenabídl jen listování v bohatém archivu z důvodu oslav padesáti let na scéně, ale zároveň propagoval nové album Return To Forever. Mírné napětí z desetiminutového zpoždění utnula siréna a plachtu, za kterou nastoupila kapela, doslova odpálila čerstvá skladba Going Out With A Bang. Při pozorování věčně usměvavého Rudolfa Schenkera muselo kdekoho napadnout, že uvažovaný odchod do hudebního důchodu nemohl být nic jiného než vtip. Těžko uvěřit, že od začátku do konce vitální kytarista v srpnu oslaví už 67. narozeniny. Mimochodem na stejnou metu se ještě tento měsíc dostane i frontman Klaus Meine.

Scorpions 03

Scorpions 05

Pokud by snad Klaus Meine přes sluneční brýle neviděl vyprodanou halu, tradiční otázku ve stylu "jste tady" vyřešil díky skladbě Is There Anybody There?, tedy ochutnávkou z nahrávky Lovedrive. Shrnout padesát let do dvou hodin je naprosto nemyslitelné. Oslavenci se přesto snažili zahrát svým fanouškům co nejvíc. K tomu si pomohli dvěma souhrny. Díky energickému tzv. 70's medley a úryvku Speedy's Coming se pětice ponořila až do roku 1974 k albu Fly To The Rainbow. Druhé medley bylo pro změnu akustické a nenásilně smíchalo dohromady tři balady z pěti různých dekád. Při této příležitosti se celá kapela přesunula co nejblíž k publiku. Mohlo v této rozněžnělé atmosféře zaznít něco jiného než Wind Of Change? Na své si nicméně přišli nejen ti, kteří ke skupině našli cestu díky pomalejším kouskům, ale i hard rockem ošlehaní jedinci. Zazněly i vypalovačky jako Dynamite, Blackout nebo Big City Nights.


Zvukově byl koncert zvládnut velmi dobře. Snad jen subjektivní pocit - získaný ze středu pardubické haly - napovídal, že v některých svižnějších skladbách by si lídr Meineho formátu zasloužil trochu zvýraznit. Pochvalu zaslouží rovněž nápaditá projekce. Velký aplaus vyvolala u Kottak Attack, tedy u exhibice bubeníka Jamese Kottaka. Ten údery svých "kouzelnických hůlek" postupně vyčaroval obaly jednotlivých alb a během několika vteřin připomněl bohatou historii legendární skupiny.

Scorpions 06


Nejen při poslechu prvního přídavku Still Loving You nebylo těžké uvěřit, že Scorpions mají opravdu stále rádi to, co dělají už 50 let. Zároveň své snažení udržují na úrovni, proti které lze vzhledem k výše uvedené číslovce jen těžko něco namítnout. Pomineme-li eventuální absenci osobního oblíbeného hitu, soudný fanoušek o mnoho víc očekávat nemohl. Nemá cenu si nalhávat, že právě v těchto dnech jsou "Škorpíci" v nejlepší formě a Klaus Meine na vrcholu pěveckých sil. Tahle parta ale už nikomu nic dokazovat nemusí. Kariéra je nepochybně v cílové rovince, s definitivním protnutím cílové pásky však pospíchat netřeba.


Setlist: Going Out With A Bang, Make It Real, Is There Anybody There?, The Zoo, Coast To Coast, Top Of The Bill/Steamrock Fever/Speedy's Coming/Catch Your Train, We Built This House, Delicate Dance, Always Somewhere/Eye Of The Storm/Send Me An Angel, Wind Of Change, Raised On Rock, Dynamite, In The Line Of Fire, Kottak Attack, Crazy World, Rock 'N' Roll Band, Blackout, Still Loving You, Big City Nights, Rock You Like A Hurricane


text: Tomáš Rumler, foto: Petr Tibi

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít