SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Hejduk (191.)

Vydáno 09.05.2015 | autor: redakce

Když se v roce 1973 na titulu alba Olympiku s lakonickým názvem 4 objevil na skvělé kresbě Káji Saudka nový bubeník Petr Hejduk, nikdo netušil, že nastoupil na místo dnes považované za pronásledované úmrtími.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Hejduk (191.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Petr Hejduk (191.)


Petr Hejduk  01abPosuďte sami - během pěti dekád prošli Olympikem čtyři bubeníci, jen jediný z nich, František Ringo Čech, ještě žije. Právě Čech byl prvním, kdo v kapele bubny hrál, odešel ale už po dvou letech v roce 1965. Následujících šest let v kapele bubnoval Jan Antonín Pacák (zemřel v roce 2007) a po něm přišel Hejduk, který předtím hrál v Golden Kids. V polovině 80. let jej vystřídal Milan Peroutka. Populární "Ferda" nečekaně zemřel před dvěma lety ve věku 49 let. Petr Hejduk zemřel již 10. května 1995 na rakovinu. Bylo mu pouhých 45 let.

DO OLYMPIKU NOSIL POPINY

Petr Janda nabídl Hejdukovi místo v kapele Olympic v roce 1971 místo Jana Antonína Pacáka, který dal výpověď, protože se rozhodl věnovat svému povolání akademického malíře. V kapele Hejduk setrval patnáct let a podílel se na natáčení desítek singlů a studiových alb Olympic: 4 (1973), Marathon (1978), Prázdniny na Zemi (1980), Ulice (1981), Laboratoř (1984) a Kanagom (1985). Je s podivem, že v kapele zmítané v době jeho příchodu personálními i uměleckými problémy vydržel tak dlouho. Od samého začátku měl totiž rozbroje s kapelníkem Jandou kvůli stylovému směřování kapely. "Hejduk a Jirka Korn začali skládat svoje popiny a já se nedokázal vzepřít," vrací se k začátku sedmdesátých let v knize Olympic 50 kapelník Janda. Je pravda, že skladby složené a často i nazpívané Hejdukem jako Karneval, Konec konců, Máš ráda déšť, Ten den nebo Kolumbus nepatří k těm, které by byly velkou ozdobou repertoáru Olympiku a Hejdukův hudební vkus tíhl kapelu příliš k popu. "Věděl jsem, že pokud mu řeknu, že jeho písně ničej poslední zbytky dobré pověsti Olympiku, tak bude po kamarádství," popisuje složité vztahy Janda.


PATNÁCT PROBLEMATICKÝCH LET

O několik let později dochází k otevřené roztržce, když Janda oznamuje Hejdukovi, že Olympic nebude hrát jeho písně. Vztahy mezi oběma hudebníky se ocitly na bodě nula. Přestali spolu komunikovat a Hejduk podle Jandových vzpomínek odmítal zkoušet, pokud mu autor nedodá k písni notový záznam. Paradoxně v době, kdy si Olympic po všech problematických obdobích upevnil pozici na tuzemské scéně vynikajícími projekty Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř, vrcholí rozkol v kapele. Hejduk se v roce 1984 s písní Džínová láska zúčastnil festivalu Děčínská kotva za doprovodu Miroslava Berky, Milana Brouma a Orchestru Václava Zahradníka. Skončil na druhém místě a jeho sólová účast i styl skladby naznačily, že jeho dny u Olympiku končí. 17. prosince 1985 se s fanoušky Hejduk loučí na koncertu v Lysé nad Labem. "Strávili jsme s ním slavných, ale ne moc příjemných patnáct let," konstatuje v knize Olympic 50 Janda.

Petr Hejduk  03Petr Hejduk s Olympikem

Petr Hejduk  04Petr Hejduk s Golden Kids

PO OLYMPIKU BALET

Petr Hejduk se narodil 24. srpna 1949. Vystudoval Pražskou konzervatoř. Do roku 1970 hrál ve skupině Golden Kids (Václav Neckář, Helena Vondráčková a Marta Kubišová), která byla rozpuštěna poté, co Kubišová z politických důvodů obdržela zákaz veřejného vystupování.

V roce 1986 po odchodu z Olympiku založil s Jindřichem Malíkem vlastní popovou skupinu Balet, ve které krátce působila také zpěvačka Iveta Bartošová. Ta s nimi natočila pouze hity Hej pane diskžokej a Každý má rád muzikál. Právě nepřijetí písně Hej pane diskžokej do repertoáru Olympiku se prý stalo jedním z důvodů Hejdukova odchodu. Před prvním koncertem Baletu Bartošová odešla. Po jejím odchodu ji nahradila Blanka Šrůmová, pozdější hvězda tuzemské kytarové scény ve skupině Tichá dohoda.


V roce 1988 se Hejduk rozhodl odejít z hudebního světa. Od mládí chtěl studovat lékařství, a proto absolvoval zdravotnický kurz a v roce 1990 začal pracovat jako řidič zdravotnické záchranné služby. Traduje se, že ke konci života mu začali slézat vlasy a jeho kolegové se ze solidarity nechali ostříhat dohola. Zemřel po dlouhé, těžké a vysilující nemoci. "Lásku měl na rtech, dobrotu v srdci a poctivost ve své duši," píše na svých webových stránkách přes všechny rozpory kapela Olympic.


text: Roman Jireš, foto: facebookový profil umělce

Příště: Errol Brown, soulový zpěvák, jenž se proslavil se skupinou Hot Chocolate zejména hitem You Sexy Thing

 

zavřít