Rock DJ (2.): Ba2s - z Chaozzu až do undergroundu

Vydáno 17.05.2015 | autor: redakce

Když se řekne Ba2s, jako první napadne většinu lidí kapela Chaozz. S tou se sice Ba2s proslavil, ale jeho hudební tvorba už dávno není o rapu a o Chaozzu. V současnosti se věnuje především djingu, ať už sám, nebo s kapelami.

Rock DJ (2.): Ba2s - z Chaozzu až do undergroundu Rock DJ (2.): Ba2s - z Chaozzu až do undergroundu


Ba2S 01Ba2S si udělal jméno v devadesátých letech v seskupení Chaozz

 

REGGAE I HIP-HOP

"Působím v několika projektech, nevystupuji s nimi ale pravidelně," načíná vyprávění o svém kapelním působení Ba2s. V současné době ho lze kromě sólového djingu nejčastěji potkat jako support projektů AfaRastaFa, Terror Crew a dalších, nebo sólových vystoupení Haadese a Evil Dopa, kterým dle vlastních slov "kryje záda". Jestli s kapelou zahraje, nebo ne, závisí hlavně na pořadatelích, jestli jsou ochotni za to zaplatit.

Dodnes je ale jedním z jeho nejznámějších projektů kapela Chaozz, jedna z prvních českých hip-hopových kapel. Aktivně fungovala mezi lety 1995 a 2002 a dodnes se řadí mezi komerčně nejúspěšnější české hip-hopové projekty nejen 90. let. "Chaozz už mi nikdo nikdy neodpáře, ale já to nevidím negativně, ničeho nelituju," usmívá se Ba2s, který působil jako jeden z rapperů a v určitých obdobích také jako dj nebo textař. "U nás to fungovalo tak, že jeden člověk napsal text celý pecky, což ve světě hip-hopu není úplně obvyklé. My jsme fungovali jako tým a ten text jsme si pak mezi sebe na rap rozdělili," vysvětluje.

Mezi nejdůležitější věci, které se v Chaozzu naučil, patří práce ve studiu a na koncertech práce s publikem: "Vždycky byla moje droga posílat z pódia energii do lidí, a pak jí od nich dostávat zpátky."

Ba2S 03

 

ZDROJE OBŽIVY

Hudba není to jediné, co v současné době Ba2seho živí, i když zůstává v umění. "Dělám grafiku, zlom textu, předtiskovou přípravu, střihám videa. Jen DJingem se uživit nedá."

DJ ORTODOX

"K djingu jsem tíhnul ještě před Chaozzem. Když jsem byl hodně mladej a někdo někde hrál, měl jsem hroznou potřebu se mu do toho plést a něco pouštět," směje se Ba2s a dodává, že ho na djingu vždycky bavily především reakce lidí, kterým hudbu pouští. Opravdovému djingu se ale naživo začal věnovat až s rapem: "To už jsme si začali kupovat desky a hledali jsme místo, kde je roztočíme," směje se.

Ba2s patří ke klasické djské škole a bez gramofonů si neumí svoje vystoupení ani představit. A přiznává, že si prošel obdobím, kdy neuznával dje, kteří z desek nehráli. "Dnes je ale spousta výbornejch věcí, který na deskách nevyšly a nikdy nevyjdou. Já je chci hrát a z tohohle důvodu jsem na Serato přistoupil taky," přiznává omezenou dostupnost skladeb na vinylu. Druhým dechem ale dodává, že je dnes naprosto tolerantní. "Ať si každej hraje, z čeho chce, hlavní věc je, jak to zní a že to dotyčného baví. Mě by to ale bez gramců nebavilo, potřebuju cítit desku v ruce a to mi nenahradí žádnej CD player ani dvouplotýnkovej vařič..."

 

Ba2S 06

 

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ DJ BA2S?

"Ať přijdou, poznaj," směje se. Žánrově se Ba2s nerad zařazuje do jakékoliv škatulky. Dá se ale říct že se to pohybuje někde mezi hip-hopem 90. let a jeho dnešní undergroundovou formou, funky, reggae, ghettofunkem a breakbeatem, sólová vystoupení se ale mění v závislosti na délce vystoupení a atmosféře v klubu. Jeho vystoupení jsou založená na improvizaci a seznamech skladeb setříděných pro lepší přehlednost: "Mám seznam NEVYNECHAT, abych nezapomněl na nic důležitýho, pak několik seznamů podle žánrů, pro lepší přehlednost." Svoje vlastní skladby tvoří také, ale přiznává, že v současné době spíš čeká na inspiraci.

BA2S NAŽIVO

"Jediná pravidelná měsíční akce je v Chapeau Rouge. Někdy hraju na baru, někdy v prostředku a někdy dole v undergroundu," vypočítává všechna podlaží klubu a dodává, že má rád jejich rozmanitost a atmosféru, která se v každém patře liší.

Ba2S 04Často ale hraje i mimo Prahu, ať už sólo nebo afterparty po koncertě. "Občas se setkávám s tím, že jsem na plakátě jako Ba2s - Chaozz. Nijak mi to nevadí, když to přiláká lidi, jsem jedině rád."

A o tom je vlastně Ba2s. Pohodář, ze kterého je na první pohled cítit, že dělá hlavně to, co ho baví. Stejně tak sympatické na něm je, že Chaozz bere jako svoji přirozenou součást, ale zároveň funguje samostatně, během pauzy na dobu neurčitou, kterou si kapela dala.


NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ:

18. 5. Chapeau Rouge, Praha
22. 5. Bar Studio 7, Praha
23. 5. Storm, Praha
26. 5. Palác Akropolis, Praha
29. 5. Rotace, Žamberk
12. 6. D-Eppl, Jablonec nad Nisou
19. 6. Zkušebna, Znojmo


více na: www.ba2s.com


NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU:

23. 5. Praha (Storm) – Terror Crew

 

 

Příště: Ian (Them Darned Teenagers)

 


 

Ba2S 01 TOP

 

zavřít